Haastekoonti: Venäjää valloittamaan

Täällä toisen tähden alla -blogissa alkoi viime vuoden alussa Venäjää valloittamaan -haaste, jossa haastettiin lukemaan venäläistä kirjallisuutta ja Venäjää käsittelevää kirjallisuutta. Hyppäsin haasteeseen mukaan syksyllä, ja sain kasaan kolme kategoriaa ja yhdeksän luettua kirjaa. Vähimmäisvaatimus kategorian suorittamiseksi oli kaksi luettua kirjaa, mutta venäläisissä mieskirjailijoissa innostuin lukemaan muutaman ylimääräisenkin kirjan. Lukemani kirjat ovat:

Venäläiset naiskirjailijat:
Ljudmila Ulitskaja: Iloiset hautajaiset
Zinaida Linden: Ennen maanjäristystä

Kirjat jäivät lukukokemuksina tasolle 'ihan kiva'. Molemmat kirjat olivat mukavan viihdyttävää ja leppoisaa luettavaa, ja niissä oli lisämausteena muiden maiden kulttuureja.

Venäläiset mieskirjailijat:
Leonid Tsypkin: Kesä Baden-Badenissa
Eduard Uspenski: Fedja-setä, kissa ja koira
Joseph Brodsky: Veden peili
Viktor Pelevin: Viides maailmanvalta
Boris Akunin: Asaselin salaliitto

Tähän kategoriaan mahtuu monenlaista. Tsypkinin kirja oli haastavin luettava jo tyylinsä puolesta. Uspenskin Fedja-setä edustakoon klassikkoja tässä haasteessa, ja se olikin varsin mukava lastenkirja. Tulipahan luettua tämä nyt, kun en sitä lapsena ole lukenut. Veden peili lipui herkän tunnelmoinnin osastolle, ja Pelevinin kirja heitti kehään nykyajan vampyyrit. Vampyyrit eivät yleensä ole minun makuuni, mutta tästä kirjasta pidin. Akuninin kirjasta postailin eilen, ja tämä 1800-luvun lopun Moskovaan sijoittuva salapoliisitarina oli erittäin miellyttävä lukukokemus.

Elämäkerrat:
Aaltonen, Hämäläinen, Seppo: Anna Ahmatova Fontankan talossa
Henri Troyat: Dostojevski
Anna Ahmatovasta kertova kirja on ulkoasultaan taidokkaan kaunis, ja sisällöltään surullinen. Miten julma voikaan runoilijan osa naapurimaassa olla? Troyatin Dostojevski yllätti minut olemalla erinomaisen vetävä elämäkerta. Dostojevskillä on todella ollut elämä, josta kirjoittaa. En juurikaan lue elämäkertoja, joten olen erityisen tyytyväinen siitä, että sain suoritukset tähän kategoriaan.

Haasteen parhaat kirjat?

Kaksi lukemaani haastekirjaa nousee muiden ylitse - jo pelkästään näiden vuoksi kannatti osallistua haasteeseen: Henri Troyat: Dostojevski ja Boris Akunin: Asaselin salaliitto. Troyatin kirjoittamaa elämäkertaa suosittelen lämpimästi, jos Dostojevskin elämä kiinnostaa edes himppusen. Faktat ovat varmasti kohdillaan, ja kirja on jännittävämpi kuin keskivertojännäri. Akunin on virkistävä dekkaristi. Sankarin Poirot-tyylinen päättely yhdistettynä menneen vuosisadan tunnelmaan on erittäin toimiva keitos.
 
Kiitokset mukavasta haasteesta!

Kommentit

  1. Olen lukenut tuon Troyatin kirjoittaman Dostojevskin elämäkerran ja pidin siitä kovasti! Aivan ihastuttava kirja, joka minunkin mielestäni kannattaa lukea, vaikkei Dostojevskin kirjat kiinnostaisikaan tai kiinnostavat vain vähän.

    VastaaPoista
  2. Hämmästyin todella, miten hieno kirja elämäkertakin voi olla. Aloin lukemaan sitä hieman 'jaksaakohan tätä lukea loppuun' -asenteella, mutta Troyatin kirja vei mennessään heti ensimmäiseltä sivulta alkaen. :) Dostojevski-tietouskin karttui aivan huomaamatta, vaikkei aivan jokainen detalji mieleen jäänytkään.

    VastaaPoista
  3. Hienosti olit haasteessa mukana! Kiitos siitä!

    Ulitskajan Iloiset hautajaiset on ollut lukulistallani tie kuinka pitkään, mutta en ole vielä hankkinut sitä käsiini.

    Olen lukenut tuon Troyatin elämäkerran vuosia, vuosia sitten, enkä juuri enää muista siitä mitään. Ehkä pitäisi jossain vaiheessa verestää muistojaan.

    VastaaPoista
  4. Eipä kestä, tässä(kin) haasteessa oli ilo olla mukana! Sinulla oli niin hienot vinkkilistat kategorioissa, että tähän oli helppo uskaltautua mukaan. :) Troyat jäi minulla niin hienona kirjailijana mieleen, että mieli tekisi lukea muutakin häneltä, kun suomennoksia tuntui olevan tarjolla useammankin teoksen verran.

    VastaaPoista
  5. Oi, sydämeni hypähti kurkkuun, kun näin tämän postauksen blogissasi! Olen nimittäin autuaasti unohtanut koko Venäjää valloittamaan -haasteen, vaikka olen ollut siinä mukana. Mutta eipä hätää, kurkkaus emäntäblogiin muistutti, että haastekoosteen pitää olla valmiina vasta 1.3, joten ehdin vielä laatia omani :D

    Varsin hyvin olet kunnostautunut haasteessa, jos sait peräti yhdeksän kirjaa luettua, vaikka aloitit syksyllä. Oma lukuni taitaa jäädä neljään kirjaan.

    VastaaPoista
  6. Koonnin ehtii tehdä vielä monta kertaa, sillä olin viikon etuajassa tämän kanssa. :) Tiesin, että haasteen lukemiset on nyt luettu, joten mitä tuota koontia venyttämään viime hetkeen. Lukemiset painottuivat minulla syksypuolelle, tässä kevään aikana luin vaan pari kirjaa. Alkuinnostus haasteen kanssa antoi lukuintoa. :)

    VastaaPoista
  7. Oletpa lukenut monta kirjaa tähän haasteeseen! Olen lukenut noista kehumasi Dostojevski-elämäkerran (kauan sitten, mutta oli muistaakseni vaikuttava) ja Akuninin dekkarin sekä Brodskyn Veden peilin.

    VastaaPoista
  8. Syksyllä oli innostusta tämän haasteen kanssa. :) Sitten into hieman hiipui, mutta sain toisen haasteen kylkiäisenä vielä luettua tähän tuon Akuninin kirjan. Jos nuo mieskirjailijoiden extrat olisi lukenut 'järkevästi', olisin saanut aivan kokonaisen kategorian mukaan haasteeseen. Mutta eipä löytynyt sopivia kirjoja, joten näin tällä kertaa. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.