Kirjavuoden 2022 kooste

Heipä hei, blogi ja lukijat! Oma kirjavuoteni 2023 on käynnistynyt hitaahkosti, sillä vuotta on kulunut jo pari viikkoa mutta sain vasta tänään luettua loppuun vuoden ensimmäisen kirjani (Siiri Enorannan ihastuttava Maailmantyttäret 💜). Tällä viikolla tein myös vuoden ensimmäisen kirjaostokseni ja noudin vuoden ekat kirjastovaraukset. Alkuvuoteni on ollut työjuttujen vuoksi niin kiireinen, etten ole ehtinyt blogin pariinkaan tätä aiemmin. Mutta nyt, olkaapas hyvät, vihdoin ja viimein kooste kirjavuodesta 2022!

Luotan tuttuun tapaan tilastoissa Goodreadsin tarjoamaan dataan. Kaikki alla olevat kuvat ovat kuvakaappauksia Goodreadsin Year in Books -koosteesta:


Luin vuonna 2022 yhteensä 42 kirjaa. Se ei ole kovin paljon verrattuna siihen, että yleensä sadan luetun kirjan raja ei ole tuottanut minulle vaikeuksia. Voin vain todeta, että viime vuosi oli yksityiselämässäni sen verran vaiherikas, että lukemiselle ei ensin jäänyt aikaa ja sitten kun aikaa olisi ollut, tuntui vaikealta saada taas kiinni bloggaamisesta (kirjoitin viime vuonna 30 postausta 😏). Mutta olkoon kirja- ja blogivuosi 2023 parempi! 

Yleisesti ottaen en jaksa hirmuisesti elämässä kuluttaa aikaa ja energiaa vanhojen juttujen märehtimiseen, joten tämän postauksen myötä laitan viime vuoden muistojen arkistoon. Aina ei ehdi ja jaksa kovin paljon, ja se siitä - nyt nenä kiinni uusiin kirjoihin ja eiköhän blogikin päivity viime vuotta ahkeremmin, kun alkuun olen päässyt. 😊 Aion jatkaa myös arvosteluiden ja muiden juttuen kirjoittamista Kvaak.fi-foorumille. Sielläkin osallistumiseni jäi viime vuonna perin vähäiseksi, mutta sarjakuvat 💗.

Goodreads pitää kirjaa lyhyimmistä ja pisimmistä luetuista, ja ääripäistä löytyy Finlandia-ehdokkaana ollut lasten tietokirja Muurahaisten ennätyskirja sekä David Mitchellin erikoinen genrehybridikirja Luukellot. Keskimääräinen kirjan pituus on minulla ollut yllättävänkin pitkä, lähes 250 sivua. Joten vaikka luin vähän, luin sentään sivumäärältään kohtuullisen mittaisia kirjoja.

 

Olen viime vuosina oppinut jättämään huonot kirjat kesken, joten yhden tai kahden tähden kirjoja eksyy luettujen pinooni tosi harvoin. Viime vuonna lukemani kirjat ovatkin olleet neljään tähteen kallellaan, kun keskimääräinen tähtimäärä on ollut 3,8 tähteä. Pidän kyllä jo kolmen tähden kirjaakin hyvänä, sellaisena "perushyvänä", jonka lukee mielellään loppuun asti.

 

Goodreadsin vuosikooste sisältää kivan kansikuvakoosteen vuoden aikana luetuista kirjoista, ja seuraavissa kuvissa on oma kansikuvakokoelmani. Kansisuosikkejani ovat Ann Patchettin Hollantilainen talo (upea maalaus ja tytön katse!), The Grémillet Sisters -sarjakuvien kannet (niin kauniisti piirretty) sekä Taylor Jenkins Reidin Juhlat Malibussa (värimaailma ja tunnelma sopii yhteen kirjan tapahtumien kanssa).







 

Kirjavuoden 2022 parhaat kirjat eli viiden tähden kirjat löytyvät alla olevasta listasta. Kaikista en ole blogannut, mutta joistakin valikoiduista luetuista aion kirjoittaa blogiini tammikuun aikana. Totean silti ilman suurempia tunnontuskia, että moni viime vuonna luettu jää vaille bloggausta. Goodreasiin olen sentään naputellut superlyhyet miniarviot kaikesta, tähtien kera, ja se saa tällä kertaa riittää. 😊

J. K. Nemesin: Viides vuodeaika (fantasia)

Viv Groskop: Älä heittäydy junan alla ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista (tieto)

Tomi Kontio: Isäni on hipsteri (nuortenkirja)

Tillie Walden: are you listening? (sarjakuva)

Juuli Niemi: Mahdottomia oletuksia (romaani)

Ellen Strömberg: Mehän vaan mennään siitä ohi (nuortenkirja)

Giovanni de Gregorio: Sarahin uni (The Grémillet Sisters #1) (nuorten sarjakuva)

Marraskuussa intoilin kovasti lanu-Finlandia-ehdokkaiden lukemisesta mutten lopulta saanut luettua kuin 4 ehdokkaana ollutta kirjaa eikä yhdestäkään ole vielä ilmestynyt bloggausta 😏. Oli silti mukavaa, että Ellen Strömbergin Mehän vaan mennään siitä ohi päätyi tämän intoilun ansiosta lukupinooni. Niin raikas ja nykyaikaa kuvastava kirja nuorille, ja muun hyvän lisäksi kirjan nimi on aivan täysosuma. 😊

Muuta mukavaa vuoden aikana tapahtunutta:

Kirjamessuilin Turussa ja Helsingissä. Huh, oli ihanaa! Ekat messut koronan jälkeen, sillä vuosi sitten syksyllä en vielä uskaltanut lähteä messuilemaan. Tarkoitukseni oli osallistua myös Tampereen messuille, mutta tuli päällekkäinen meno enkä päässytkään. Mutta ehkäpä ensi vuonna ehdin myös Tampereelle. Oli kivaa nähdä tuttuja kirjabloggaajia Turussa ja Helsingissä 💗💗💗 

Lukuhaasteet menivät pääsääntöisesti vaisusti mutta Seinäjoen kaupungin kirjaston lukuhaasteeseen sain 20/30 osumaa. 

***

Kiitos kirjavuosi 2022!

Kommentit

  1. Ei se määrä vaan laatu! 🙂 Mahdottomia oletuksia on mulla edelleen luettavana, vaikka sinun vinkistäsi olen sen lukulistalleni poiminut. Strömberg ja Kontio kiinnostavat viiden tähden listaltasi myös.
    Hollantilaisen tytön kansi on minustakin todella hieno! En ehkä olisi tullut sitä lukeneeksi, ellei kansi olisi kiinnittänyt huomiotani.
    Hyvää kirjavuotta 2023! Ehkä taas tavataan jossain kohtaa! ☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti tavataan, onhan tässä kirjatapahtumia tulossa tällekin vuodelle. :) Strömbergille toivon paljon lukijoita, se oli niin mukava ylläri syksyn lukupinossa. Huomasin juuri, että siihen on kertynyt varausjonoa, joten koetan kirjoittaa blogijutun rivakasti, jotta saan kirjan seuraavalla lukijalle. :)

      Poista
  2. Täälläkin jäi blogiin kirjoittelu vähäiseksi ja todennäköisesti niin käy tänäkin vuonna, mutta aina sitten jossain vaiheessa tulee eteen se kirja, josta on kirjoitettava 😀 Minulla muuten myös tuo ilmiö, että annan kirjoille hyviä arvosanoja, mutta elämä on liian lyhyt huonojen kirjojen lukemiseen ja aika tarkkaan seulon kirjat jo ennen kuin ryhdyn niitä lukemaan. Kirjablogit ovat siinä prosessissa kullanarvoisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tästä kannata stressiä ottaa, mutta kivaa kuulla, että löytyy kirjoja, jotka houkuttelevat blogin pariin. :) Minustakin on hassua käyttää aikaa jonkin sellaisen lukemiseen, joka ei kiinnosta tai vaikuta siltä, että alkaisi kiinnostaa jossain vaiheessa. Minulla on yleensä tapana lukea noin 10-20 sivua kokeeksi ja päättää sitten, jatkanko kirjan parissa vai en.

      Poista
  3. Kiva koonti! :) Mukavaa, että luet lanukirjallisuuta. Voisitko ajatella bloggaavasi niistä jos nyt aikuisten kirjat jäisivätkin vähän vähemmälle? :) ihan siksi että lanu saa todella huonosti näkyvyyttä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juu, lanuja on kivaa lukea ja aion niistä kirjoittaa (myös Kvaakiin on tulossa lanu-sarjakuvista arvioita). Ja kyllä aikuiskirjatkin innostavat bloggaamaan, viime vuotisista on vaan niin paljon noita bloggaamattomia, etten millään jaksa käyttää kovin paljon aikaa jonon purkuun. Se on tosiaan totta, että lanuja saisi näkyä blogeissa ja muuallakin paljon enemmän.

      Poista
  4. Päivitin blogia 2022 vähemmän kun koskaan ja bloggauksetkin ovat lyhentyneet. Olen kokenut instagrammin aika mukavaksi paikaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasinkin, että olet tullut instagramiin mukaan - kiva juttu! Minulla on instagramin päivittely jäänyt kovin epäsäännölliseksi, enkä ole innostunut laittamaan sinne kirja-arvioita lainkaan. Blogiin on edelleen kivempaa kirjoitella pidempiä tekstejä. Mutta lyhyempiin päivittelyihin instagran toimii oikein mukavasti.

      Poista
  5. Hieno koonti sinullakin! Listaamistasi parhaista kirjoista etenkin Strömberg kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Strömbergin kirja on hieno, ja koetan saada sen blogiini pikapuolin. Huomasin juuri, että sitä jo seuraava lukija odottaa kirjaston varausjonossa (mikä on tietysti hyvä asia). :)

      Poista
  6. Minäkin olen päässyt tänä vuonna jo kirjastoon. Kolme lainattua kirjaa lienee jo jonkunlainen ennätys, kun moneen vuoteen en ole jostain kumman syystä kirjastossa varsinaisesti käynyt kuin pojan kanssa.
    Luukellot oli hämmentävä, mutta mielenkiintoinen lukukokemus. Rakastan Mitchellin kykyä luoda romaaneihinsa melkein fyysisenä tuntuva rakenne.
    Pidin myös kovasti Viv Groskopin venäläisten klassikoiden kirjasta. Ranskalaisten klassikoiden kirja tuntui vähän toistolta ja rahastukselta, siitä puuttui sama aitous.
    Viides vuodenaika puolestaan oli hyvin kirjoitettu, mutta jotenkin vierastin sen synkkyyttä viime vuonna... Liekö maailma vaikuttanut.
    Mukavaa lukuvuotta 2023! Tuokoon se mukanaan paljon hyvää luettavaa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luukellot oli todellakin erikoinen kirja, vaikka tiesinkin varautua siihen, että jotain tavanomaisesta poikkeavaa on luvassa. Mitchell osaa! Groskopin ranskalaisten klassikoiden kirjakin odottelee minulla hyllyssä lukemista, sen verran innostuin tuosta venäläiskirjasta... harmi, jos idea ei enää kanna siihen. Noin periaatteessa ranskalaisen klassikot kiinnostava minua enemmän, joten aion silti kokeilla kirjaa.

      Kiitos, oikein hyvää alkanutta vuotta myös sinulle! <3

      Poista
  7. En ole käyttänyt Goodreadsiä, mutta kun katselin jutustasi, miten oivallisia tietoja ja koosteita sen avulla saa, päätin minäkin kokeilla sitä. Toinen huomio: Olen lukenut vain kaksi samaa kirjaa kuin sinä viime vuonna, Älä heittäydy junan alle ja Emma Clinen Daddy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi miten mukavaa, että innostuit kokeilemaan Goodreadsia! Minä olen siihen aivan koukussa. Sieltä tosiaan saa kaikenlaista mukavaa tietoa omasta lukemisesta ja heh, tykkään kyllä myös seurata, mitä muut lukevat. :) Eli lukuvinkkejä tulee aivan huomaamatta!

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.