2 x lanu: Agnes ja varjo ikkunassa & Isäni on hipsteri

Bloggausjonoon on taas kertynyt kaikenlaista, kun lukuintoni on viimeinkin heräillyt alkuvuoden uneliaasta olotilasta. Jotten vielä ensi vuoden alussakin postaile tänä syksynä luetuista, luvassa on jonon purkua parin-kolmen kirjan postauksilla. Aloitan lanu-puolelta eli tässä jutussa on kaksi kotimaista uutuuskirjaa, joissa molemmissa eletään arkea yhden vanhemman perheessä. Sama tilanne on itse asiassa myös parissa muussa hiljan lukemassani uutuuslanussa (joista sitten lisää ensi viikolla). Ydinperhemallia ei todellakaan tuputeta nuorille omaan lukupinooni päätyneissä kirjoissa. 😏

Tuutikki Tolonen: Agnes ja varjo ikkunassa (WSOY, 2022; kuvitus Kati Vuorento) 

Tuutikki Tolosen alakouluikäisille suunnattu Agnes-sarja kertoo äitinsä ja Ossi-koiran kanssa asuvasta Agneksesta. He ovat muuttaneet perinnöksi saamaansa vanhaan huvilaan, ja kirjan tapahtumat sijoittuvat kesäloman alkuun. Agnes houkuttelee kaverinsa Pullan osallistumaan kanssaan huvilassa pidettävälle valokuvauskurssille. Kurssitehtäviä suorittaessaan Agnes ja Pulla saavat viimein selkoa siitä, millainen tarina Agneksen isomummin ja huvilan asukkaiden menneisyyteen liittyy.

Tykkäsin kovasti tästä sarjan päätösosasta, kuten aiemmistakin Agnes-kirjoista. Näissä on mukavan leppoisa ja rauhallinen tunnelma, vaikka toki tapahtumiakin riittää. Menneisyyteen ajoittuva juonilanka kulkee tosi mukavasti läpi koko sarjan, ja Kati Vuorennon kaunis kuvitus luo juuri oikeanlaista fiilistä kirjan sivuille. Kirjassa ollaan valokuvauskurssilla, ja vaikken aiheesta mitään tiedäkään, oli kivaa, että juoneen oli saatu luontevasti mukaan asiaa vanhoista kameroista ja valokuvauslehdistä. Sarjassa on myös jonkin verran käsitelty avioerojuttuja lapsen näkökulmasta, mutta tämä osuus on omassa lukukokemuksessani jäänyt taka-alalle, ja tuntui sarjan päätösosassa jopa turhalta - sen verran innostunut olen ollut Agneksen isomummin vaiheista ja salaperäisestä huvilasta!

Sarjan avausosa blogissani (olen lukenut myös toisen osan Agnes ja huvilan salaisuus, mutta siitä en ole kirjoittanut): Agnes ja unien avain

Goodreads: 4 tähteä

Muualla verkossa: Kirjaa on luettu myös mm. blogissa Kirjakaapin avain


Tomi Kontio: Isäni on hipsteri (Teos, 2022; kuvittanut Elina Warsta)

Tomi Kontion kirjassa päähenkilönä on isänsä kanssa Kalliossa asuva Nuutti. Perheen äiti on kuollut,  ja vaikka isä ja poika ovat oppineet elämään menetyksensä kanssa, muistot äidistä nousevat silloin tällöin mieleen. Kirjassa käsitellään surullista aihetta hienovaraisesti ja todella kauniisti, eikä se edes nouse kunnolla esille ennen kuin vasta aivan kirjan lopussa, hitusen vaivihkaa. Kontion kirjan keskiössä on Nuutin arki koulussa ja kotona, ja erityisesti Nuutin Selma-kaverin kotona äidin suusta kuultu huomio, että Nuutin isä taitaa olla hipsteri. Tämä merkillinen toteamus saa muun muassa Nuutin lähtemään yhdessä Selman kanssa varjostamaan isäänsä ja ottamaan selvää, onko tämä hipsteri, blenderi vai joku muu outo tapaus.

Kontion kirjan hauska huumori puraisi minuun toden teolla. Nuutti ja Selma ovat mainioita, reippaita tyyppejä, joille aikuisten maailman kummallisuudet eivät aina avaudu. Kirjan ulkoasu on hieno: on Elina Warstan kuvitus, kaunis sisällysluettelo, ja mukavat nimet lyhyillä luvuilla. Pituutta kirjalla on juuri sopivat 108 sivua, ja niiden aikana ehditään tutkailla vanhemmuutta ja aikuiselämää lasten silmin, luoda ystävyyssuhteita ja ehkä saattaa alulle jotain muutakin. Isäni on hipsteri kuvaa osuvasti ja hupaisan eloisasti nykyaikaa olematta millään tavoin liian opettavainen tai muuta tylsää. Goodreadsiin annan kirjalle täydet viisi tähteä. Lämmin lukusuositus ihan kaikille!

Goodreads: 5 tähteä

Muualla verkossa: kirjaa on luettu mm. blogeissa Kirja vieköön 💔,  Lastenkirjavuosi


Kommentit

  1. Noita Agnes-kirjoja olen joskus kirjastossa vilkuillut. Voisi kyllä kokeilla, kuvituskin miellyttää silmää!

    VastaaPoista
  2. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, Agnes-sarja on tosi mukava. Siinä on jännästi symppis, hieman vanhanaikainen maalaistunnelma, ja tietysti nuo historiajutut tuovat oman hyvän lisän kirjoihin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.