Naistenviikko: Agnes ja unien avain - Tuutikki Tolonen

Tuutikki Tolosen Agnes ja unien avain (WSOY, 2020) aloittaa uuden lasten mysteerisarjan, jossa pääosassa on tomera Agnes-tyttö. Ihastuin ikihyviksi Tolosen Mörkövahti-sarjaan, joten totta kai myös tämä uusi sarja kiinnosti kovasti.  Agnes-sarjaan on ilmestynyt jo toinenkin osa, mutta sitä en ehtinyt lukemaan tähän naistenviikon juttuun. 

Unien avaimessa Agnesin perhetilanne on aika paljon esillä. Hänen vanhempansa ovat eronneet, ja Agnes on muuttanut äitinsä kanssa Harmalan kylään, josta äiti on saanut työpaikan. Molemmilla on edessä sopeutuminen uusiin kuvioihin, ja tätä puolta on kivasti ujutettu mukaan arvoituspitoiseen juoneen. Vaikka erokuvioihin liittyy ikäviä tunteita, kirjan yleistunnelma on silti mukavan positiivinen ja eteenpäin menevä.

Kirjan varsinainen juju on kuitenkin siinä, että Agnes päätyy selvittämään kaverinsa Pullan kanssa merkillistä tapahtumavyyhtiä, johon liittyy eräs hautausmaalta löytynyt hauta, arvoituksellinen uni ja vanha huvila salaisuuksineen. Tätä kaikkea keritään auki mukavan vihjailevasti, ja koko ajan kirjaa lukiessa on sellainen tunne, että jotain salaperäistä on meneillään. Mitään hurjan jännää ei silti tapahdu, joten kirja sopii mielestäni myös pienemmille lukijoille.

"Agnes sulki silmänsä ja antoi unen vielä aaltoilla mielessään. Unessa hänellä oli yllään valkoinen, pitkä yöpuku. Hän käveli puutarhassa. Oli hämärä, raikas loppukesän yö. Lepakkoja vilahteli puiden välissä, puutarha oli täynnä lepattavia varjoja ja kahahduksia. Yökaste tuntui viileältä paljaissa varpaissa, ja hän oli surullinen, aivan hirvittävän surullinen. Hänellä oli kädessään jotain arvokasta, ja hän kantoi sitä varovasti, melkein kuin piilotellen. Mitä se oli? Agnes ei muistanut, vaikka kuinka yritti. Tuntui, että uni loittoni sekunti sekunnilta kauemmas."
Kati Vuorento on tehnyt kirjaan todella kauniin ja herkän kuvituksen, josta kannen kuva antaa hyvä tyylinäytteen. Pikkuisen kirkonkylän tunnelma välittyy hienosti Unien avaimen sivuilta ja kuvista, ja kylämiljöö onkin aivan oikea tapahtumaympäristö hitusen unenomaiselle ja luonnonläheiselle tarinalle. Goodreadsiin Agnes ja unien avain saa minulta neljä tähteä.

Kirjan kansi on suloinen <3.

 Osallistun kirjalla Tuijan emännöimään Naistenviikko-haasteeseen:

 
Osallistun kirjalla Seinäjoen kirjaston lukuhaasteeseen, jossa kirja sopii kohtaan 11. Potilas tai hoitohenkilökunnan jäsen.
 
Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Luin e-kirjan BookBeatista
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Hemulin kirjahylly, Bibbidi Bobbidi Book, Yöpöydän kirjat
Kirjan tietoja:
Tuutikki Tolonen: Agnes ja unien avain
Kuvitus Kati Vuorento
WSOY, 2020 
183 sivua

Kommentit

 1. Aivan ihana kansikuva tässä ja niin on vamasti sisäsivujen kuvituskin. Kyllähän tuo jo innostaa lapsia luke,aan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Tolosen Mörkövahti-sarja on ymmärtääkseni löytänyt hienosti kohderyhmänsä, ja toivottavasti tämä uusi sarja myös, vaikka onkin hieman erityylinen.

   Poista
 2. Ihastuttavan oloinen kirja, ja suloinen kansikin! Menisiköhän tämä luettuna ihan pikkukoululaisellekin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä Tuulevin kanssa - Agneksen matkassa viihtyvät pienetkin lukijat ja kuuntelijat. :)

   Poista
 3. Tämä oli mukava lukukokemus aikuisellekin, kiinnostava mysteeri. Kimmokkeen lukemiseen sain siitä, että lapsiraati valitsi tämän Luku-Varkaus-palkinnon voittajaksi. Pitää varmaan lukea jatko-osakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ovat palkintouutiset menneet ohi silmien, mutta mukavaa, että kohderyhmää edustava raati on tämän palkinnut. Jatko on minullakin lukulistalla.

   Poista
 4. Täytyypä laittaa tämä mieleen ja ehdottaa tyttärelle luettavaksi, saattaisi olla hälle sopivaa lukemista. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä, toivottavasti on mieluisaa luettavaa. 😊

   Poista
 5. Vaikuttaa siltä, että voisi sopia pienten lukijoiden lisäksi minullekin, ainakin unikirjaksi.
  Tuutikki Tolosen nimi tuli juuri tänään vastaan, kun muista syistä selailin fili.fi-sivuja. Hänen kirjojaan on myyty maailmalle kaikkiin ilmansuuntiin. Eläköön paitsi hyvät kotimaiset kirjat myös suomalaisen kirjallisuuden vienti maailmalle!

  Minna /Kirsin Book Club

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuutikki Tolosta kelpaakin viedä maailmalla, niin huiman hienoja hänen lastenkirjansa ovat. :) Agnes-sarjaa kannattaa kokeilla, se on kivan rauhallista luettavaa juuri ennen nukkumaanmenoa. Pitäikin itse ottaa lukuun sarjan toinen osa...

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.