Philip Teir: Talvisota

Philip Teirin Talvisota (Otava, 2013) taisi saada julkaisuvuotenaan runsaasti huomiota, mutta minulta tämä avioliittoromaani meni tuolloin täysin ohi. Jossain vaiheessa olen silti kliksutellut Talvisodan lukulaitteeseeni, ja se pääsi nyt keskellä kuuminta kesää vihdoin lukuun. Kirja todellakin piehtaroi alaotsikkonsa mukaisesti avioliittoaiheessa, joten jollei se kiinnosta, ei kannata vaivautua.

Talvisodassa hypätään 60-vuotiaan, akateemisen uran tehneen Maxin ja tämän Katriina-vaimon liittoon vaiheessa, jossa asiat alkavat hiljalleen kääntyä huonoon suuntaan. Maxin ja Katriinan arkea seurataan vuoroin kummankin näkökulmasta, ja myös heidän aikuiset lapsensa pääsevät ääneen omine parisuhdehuolineen. Onnistuneiden kertojavaihdosten kautta keskiluokkaisen, hyvätuloisen suomenruotsalaisperheen elämästä sai monipuolisen kuvan, ja perheen sisäiset ristiriidat ja erilaiset odotukset nousivat hyvin esille.

Kirjaa kuvataan kansiliepeessä viiltävän hauskaksi. Talvisota ei minun kohdallani aivan lunastanut näitä odotuksia, mutta tykkäsin kyllä kirjan tyylistä. Kerronta soljui sujuvasti eteenpäin, oli sopivan kepeää ja arjesta nostettiin esille juuri sellaisia surkuhupaisia juttuja, joista tosielämässäkin voisi kuvitella kehittyvän pientä draamanpoikastsa. Jo kirjan avauslause on erittäin lupaava:

"Lastenlasten hamsterin pakastaminen oli Maxin ja Katriinan ensimmäinen virhe sinä talvea, mutta ennen avioeroa virheitä tuli vielä monta."
Hamsteri-casen tarkemmat vaiheet selviävät vasta kirja loppupuolella (jossa oli muutenkin kirjan parhaat palat - eräs kahvilakohtaus sai minut jopa naurmaan ääneen), ja sitä ennen päästään mm. seuraamaan, miten Max ajautuu jonkinlaiseen suhteentapaiseen nuoren toimittajanaisen kanssa. Maxin suhdekuvio on monella tapaa niin tyypillinen ja kliseinen kuin vain olla voi, ja kirjan vahvuus on mielestäni siinä, miten onnistuneesti ja purevan särmikkäästi se kuvaa tavanomaista keskiluokkaista elämää. 
 
Kirjan henkilöhahmot jäivät paikoin hieman uhuenpuoleisiksi, mutta pidin toisaalta siitä, että tapahtumat etenivät sukkelaan ja kirja oli napakan mittainen. Goodreadsiin Talvisota saa minulta kolme tähteä. Pyöristin 3,5 tähteä tällä kertaa alaspäin, sillä neljään tähteen olisi vaadittu himpun verran enemmän särmää. Avioliittojuonien ja perhekuvausten ystäville Talvisota on silti todella huomionarvoinen kirja.


Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja: Oma e-kirjaostos
Muualla verkossa:  Kirjaa on luettu mm. blogeissa LumiomenaSivumerkkejäTuijata.Kulttuuripohdintoja ja  Donna mobilen kirjat
Kirjan tietoja:
Philip Teir: Vinterkriget. En äktenskapsroman (2013)
Suomennos Jaana Nikula
Otava, 2013

Kommentit

  1. Kiitos kirjan esittelystä. Minullakin on mielikuva tämän kirjan olemassaolosta, mutta en ole tätä lukenut, enkä kyllä ole lukenut Teirin Neitsytpolkuakaan. Niin paljon on kirjoja, jotka kiinnostavat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä Talvisodassa on paljon samaa kuin Neitsytpolussa, mutta perhenäkökulma toki tulee voimakkaammin esille.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.