Messutärpit Turun kirjamessuille!

Messuinnostusta on ilmassa!! Turun Kirjamessut alkavat ihan pian, perjantaina 30.9.2022! Olen menossa Turkuun messuilemaan aivan ensimmäistä kertaa, ja tuskin maltan odottaa - sekä Turku että messut kiinnostavat suuresti. 😊 Olen toki käynyt Turussa aiemminkin, mutta käynnistä on jo monta vuotta aikaa, joten tarkoitukseni on messujen ohella katsella turistina Turkua. Messuista aion nauttia kaikkina kolmena päivänä eli pe-su.

Turun Kirjamessujen koko ohjelma löytyy täältä. Kahlasin ohjelmaa läpi, ja vaikka siellä on joka päivälle paljon mielenkiintoista tarjolla, valikoin muutamia tärppejä tähän juttuun. Saas sitten nähdä, montaako näistä tulee lopulta kuunneltua ja katsottua - messuilla kaikki hienot etukäteissuunnitelmat tuppaavat jossain vaiheessa haihtumaan taivaan tuuliin...

Kuva: Turun Kirjamessut / mediapankki

 

Perjantai 30.9.2022

14:25-15:00 Jukola
SARJAKUVA TAITEENLAJIEN RISTEYKSESSÄ JA KESKUSTELUN ALUSTANA (Mimesis ry).

Mikä tekee sarjakuvasta sarjakuvaa? Kirjallisuudenopiskelijat Juno Pihlajasaari ja Jenni Väyrynen keskustelevat sarjakuvatutkija Anna Vuorinteen ja sarjakuvataiteilija Siiri Viljakan kanssa sarjakuvan suhteesta muihin taiteenlajeihin. Entä lajin eettinen ja poliittinen potentiaali?

Olen blogiaikana innostunut aina vain enemmän ja enemmän sarjakuvista (jopa ikään kuin löytänyt ne uudelleen), ja tämä keskustelu saattaa tarjota avartavia näkökulmia ruutujen maailmaan.

*

15:05-15:25 Agricola

HELENA PETÄISTÖ: GALLIAN KUKKO KIEKUU TAAS (Otava).

Läpileikkaus Ranskan politiikasta ja kulissien takaa.

Helena Petäistö - upea tilaisuus kuulla häntä livenä!

*

17:05-17:40 Puisto
HYVÄNMIELEN DEKKARI JA KYLMÄÄ KAUHUA: MITEN ESIKOISKIRJAILIJA VALITSEE TEOKSENSA TUNNELMAN? LAURI LATTU: SUSIRAJA (Haamu Kustannus) JA LAURA ANDERSSON: KUOLEMA KULOSAARESSA (Otava).

Turun Kirjamessuilla julkaistava Lauri Latun esikoisromaani vie lukijan harvinaisen pimeisiin metsiin ja mielenmaisemiin. Psykologiasta ja shamanismista ammentava tarina liikkuu traumojen ja mytologian syvyyksissä. Laura Anderssonin esikoisteos on hyvänmielen dekkarisarjan avaus ja hurmaa terävyydellään.

En ole tänä vuonna lukenut kovinkaan montaa dekkaria, mutta tässä on mukana pari kiinnostavan oloista esikoista.

 

Lauantai 1.10.2022

10:35-11:00 Fiore
KIRJAGRAMIN OHJELMA: #KIMPPALUKU – KIRJAGRAM YHTEISÖLLISYYDEN RAKENTAJANA.

Keskustelijoina Saara Kallio (Bibliofiilin tunnustukset), Katariina Kähkönen (Katariinahelena) ja kirjailija Dess Terentjeva. Haastattelijana Aino-Maria Savolainen (Amman lukuhetki).

Mahtavaa, että kirjagrammaajat ovat saaneet omaa ohjelmaa mukaan messuille!

*

12:35-13:00 Jukola
KELTAISEN KIRJASTON KÄÄNTÄJÄT: EINARI AALTONEN JA HELENE BÜTZOW.

Keltainen kirjasto on tarjonnut suomalaisille laadukasta käännöskirjallisuutta maailmalta jo vuodesta 1954. Koe Keltainen kirjasto suomentajien silmin ja kuule kirjasarjan uutuusteosten kääntäjiä. Keskustelemassa ovat palkitut kirjallisuuden kääntäjät Einari Aaltonen (mm. Abdulrazak Gurnahin Loppuelämät) ja Helene Bützow (mm. Kazuo Ishiguron Klara ja aurinko sekä Don DeLillon Hiljaisuus). Haastattelijana Tammen viestintäpäällikkö Johanna Harkkila.

Ah, Einari Aaltonen ja Helene Bützow - tuttuja kääntäjänimiä, tae erinomaisen laadukkaasta käännöksestä. Erittäin innostavaa kuulla ja nähdä heitä livenä.

*

13:45-14:00 Agricola
RIIKKA PULKKINEN: LUMO (Otava).

Romaani tutkii sepittämisen mahtia ja lohtua.

Rakastan Pulkkisen kirjoja, ja aion todellakin fanityttöillä häntä kuulemaan. Lumo on messujen ostoslistalla.  Toivottavasti Pulkkinen signeeraa. 😊

*

17:35-18:00 Puisto
KANNET KRITIIKIN NÄKÖKULMASTA. (Suomen Arvostelijain Liitto ry.)

Kannet vaikuttavat ostopäätökseen ja myös siihen, miten kirjaa luetaan. Silti kriitikot kiinnittävät kansiin harvoin erityishuomiota. Miten ulkoasun ja sisällön suhdetta pohtivat graafisen suunnittelun ammattilaiset, entä kriitikot? Haastattelijana väitöskirjatutkija, kriitikko Sofia Blanco Sequeiros, keskustelemassa paljon kansitaiteesta kirjoittanut kriitikko, esseisti Ville Hänninen.

Kirjan kannet ovat jännä aihe - ne herättävät usein yllättävän isoja tunnereaktioita, vaikka kyseessä on *vain* kansi ja kirjaahan sitä luetaan. 


Sunnuntai 2.10.2022

11:45-12:00 Agricola
MARIA TURTSCHANINOFF: SUOMAA (Tammi).

Episodiromaani metsän voimasta ja luontosuhteesta.

En ole vielä ehtinyt lukemaan Suomaata, mutta se on syksyn lukulistallani erittäin korkealla.

*

13:25-13:40 Agricola
ANTTI REINI: SUNNUNTAI (Like).

Omakohtainen romaani Kallion katujen kasvatista, josta tuli näyttelijä.

Antti Reini on suosikkinäyttelijöitäni, joten tämähän on pakko käydä kuuntelemassa!

*
 
15:30-15:55 Jukola
KESKUSTELU ÄÄNIKIRJOJEN JA PODCASTIEN TULEVAISUUDEN MAHDOLLISUUKSISTA.

Kirjailija Janne Kuusi on kirjoittanut äänikirjan ja kuunnelman hybridin “400 kekkosta”. Vera Miettinen Deadline kustannuksesta käy läpi true crime -tuotannon kysymyksiä, kirjailija Annukka Salama ja vuoden 2022 parhaaksi äänikirjojen lukijaksi valittu Anna Saksman pohtivat äänikirjojen ulottuvuuksia.

Anna Saksmanin ääni on upea! Voisin kuunnella hänen lukemanaan vaikka puhelinluetteloa. 

***

Oletko tulossa messuille Turkuun? Joko olet tutkaillut ohjelmaa? Omia vinkkejä saa huikata kommenttilaatikkoon!

Kommentit

 1. Vinkkaan sunnuntaille klo 12.-12.20 Jukolassa käytävää lukupiiriaiheista keskustelua, jonka vetää Kirsin Book Clubin bloggaaja ja aiheesta tietokirjan julkaissut Kirsi Ranin. Toisena bloggaajana ja lukupiirikokemusasiantuntijana olen minä ja kolmas keskustelija on komeetan lailla suomalaiselle dekkaritaivaalle pyyhältänyt Satu Rämö. Vilja-Tuulia Huotarinen on antanut kaksi ohjelmaslottia kirjasomelle, niistä tämä on toinen ja toinen tuo lauantaiaamun kirjagramaiheinen, jonka jo vinkkasitkin. Messuilla nähdään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsi! Luin messuohjelmaa eilen tosi myöhään, sunnuntaissa olin joskus puolenyön jälkeen eli tuo pääsi livahtamaan ohi silmien. Kiitos siis vinkistä! Messuilla nähdään 😊.

   Poista
  2. ^ yllä olevan kirjoitti Marika... en ollutkaan kirjautunut joten tuli anonyymikommentti. 😁

   Poista
 2. Tervetuloa Turkuun. Koska asun täällä, niin käyn myös kirjamessuilla, mutta yleensä vain yhtenä päivänä. Liikaa hälinää ja tungosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti nähdään messuilla!

   Poista
 3. Onpa kiva kun sinäkin tulet. Minä olen siellä vain lauantaina, toivottavasti tavataan. Samoja bongauksia olen tehnyt lauantaille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että tulet messuille! Lauantaina onkin tosi paljon kaikkea kiinnostavaa ohjelmassa. :)

   Poista
 4. Turku on minulle niin kaukana, että ei tule messuiltua. Kivaa pöhinää, mukava lukea sitten bloggaajien juttuja sieltä! Nuo kääntäjien ja bloggaajien jutut vaikuttavat kiinnostavilta, samoin Pulkkisen Lumoa odotan todella paljon.

  VastaaPoista
 5. On se minullekin kaukana... reippaat 6 h junassa (joka oli vielä myöhässä) laittoi kyllä miettimään, onko järkevää lähteä näin kauas messuilemaan. Mutta nyt kun olen täällä, pitää todeta että matka oli vaivan arvoinen! Syksyinen Turku on kaunis, ja messuilla on mukavaa. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.