Taylor Jenkins Reid: Juhlat Malibussa

Taylor Jenkins Reidiltä ilmestyi toissa vuonna paljon huomiota saanut romaani Daisy Jones & The Six, mutta minä en jostain syystä innostunut siitä laisinkaan. Viime vuonna suomennettu Juhlat Malibussa (Gummerus, 2022) sen sijaan toimi oivallisena viihdykkeenä väliviikon reissulla, jolloin ajelin autolla Poriin isän luokse ja kuuntelin Kalifornian aurinkoisille rannoille sijoittuvaa perhetarinaa.  

Kirjan nykyhetken tapahtumat kertovat surffimallina elantonsa ansaitsevan, menestyneen tennispelaajan kanssa seurustelevan Ninan järjestämistä, huiman maineen saaneista juhlista, jonne ovat kutsuttuja kaikki he, jotka osaavat tulla oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Juhlapäivänä Ninan ja hänen sisarustensa elämässä kärjistyy paljon asioita, ja niiden kautta kirjaan on saatu mukaan runsaasti takaumia, joiden avulla kerrotaan Ninan ja hänen perheensä tarina.  Kirjan alku on aika dramaattisen kuuloinen, mutta kunhan varsinaiseen asiaan päästään, lukijalle tarjoillaan nuoren naisen kasvutarinaa, amerikkalaista unelmaa, ihmissuhdekiemuroita ja surffausfiiliksiä.

"Malibun vuoden 1983 suurpalo ei alkanut kuivilta vuorenrinteiltä vaan rannikolta.

Se alkoi lauantaina 27. elokuuta osoitteesta 28150 Cliffside Drive - Nina Rivan talosta, jossa oli vietetty Los Angelesin historian surullisenkuuluisimpiin kuuluvia juhlia.

Vuosittaiset juhlat karkaavat käsistä joskus puolenyön tienoilla.

Aamuseitsemään mennessä Malibun rannikko oli liekkien vallassa."

Juhlat Malibussa ei ollut mitään maailmoja mullistavaa kuunneltavaa, mutta tykkäsin kirjan maanläheisestä, kalifornialaisesta tunnelmasta ja henkilökuvauksesta. Vaikka Ninan elämän ulkoiset puitteet ovat kirjan alussa komeat, kyseessä ei ole pintaliito-jetset-maailmaa kuvaava kirja, vaan Nina ja hänen läheisensä ovat tavallisen oloisia amerikkalaisia, joilla tosin sattuu olemaan superkuuluisa, omille teilleen häipynyt isä ja alkoholiongelmista kärsinyt äiti. Jos vaikeuksien kautta voittoon -tyylinen, kepeähköön tapaan perhesuhteita ruotiva romaani kiinnostaa, Juhlat Malibussa on hyvä vaihtoehto äänikirjaksi (toiminee myös luettuna). Minulta kirja saa Goodreadsiin neljä tähteä.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Kuuntelin BookBeatista
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogissa Kirjojen keskelllä
Kirjan tietoja:
Taylor Jenkins Reid: Malibu Rising (2021)
Suomennos Riina Vuokko, Jaakko Kankaanpää  
Lukija Outi Vuoriranta
Kesto 12 t 2 min
Gummerus 2022

Kommentit

 1. Vasta silloin, kun näin ensimmäisen kerran että Jenkins Reidiltä on tulossa uusi suomennos ja kävin katsomassa äänikirjapalvelussa josko kuuntelisi sen englanniksi, tajusin että hänhän on kirjoittanut jo vaikka ja mitä. Siellä on monta muuta kirjaa englanniksi, jostain syystä ei kylläkään tätä Malibu-kirjaa, joten käännöksiäkin lienee enemmänkin luvassa, kun Daisy Jones oli niin suosittu. Minä olin siihen vähän pettynyt, mieleen jäi että se oli pätkitty välillä niin kovin lyhyisiin ja toisteisiin repliikkeihin, jotka äänikirjana vaan korostui. Tässä on kyllä kiinnostava lähtökohta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jaksoin kuunnella Daisyä noin tunnin verran, kunnes kyllästyin sen hajanaisuuteen. Lukijat olivat kyllä hyviä, mutta Daisyn tarina vaan ei alkanut kiinnostamaan niin paljon, että olisin viitsinyt viettää tuntikausia kirjan parissa. Tämä Malibu-kirja sen sijaan rullasi paremmin heti ensi sivuilta, vaikka tuo alku tosiaan on hieman turhankin dramaattinen. :) Mieluusti kyllä lukisin Reidiltä lisääkin, joten toivottavasti niitä muitakin käännetään (kun olen aika laiska lukemaan enkuksi...).

   Poista
 2. En ole Taylor Jenkins Reidiä lukenut lainkaan, mutta tämä kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta, jos päätän häneen tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluaa kesäfiiliksiä lukupinoon, niin tämä on oiva vaihtoehto. Ei mitään höttöä, mutta suht viihdyttävä kuitenkin.

   Poista
 3. Tätä olen pyöritellyt käsissäni useaankin otteeseen. Tässä kiehtoo tietysti ”amerikkalainen surffiunelma” ja toisaalta syntymävuoteni. En tiedä, pitäisikö nyt juhlavuoden kunniaksi lukea tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattuipa sopivasti, että kirjan tapahtumat osuvat syntymävuoteesi... (olet siis lähes samanikäinen kuin pikkusiskoni :D). Surffitunnelmia olisi voinut olla kirjassa enemmänkin, se tuntuivat meikäläisestä näkökulmasta aivan virkistäviltä.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.