Tillie Walden: Spinning

Tillie Waldenin muhkea sarjakuvamuistelmakirja Spinning (First Second, 2017) ponnisti tietoisuuteeni blogijutuista, ja olen tyytyväinen, että bongasin kirjan lukulistalleni viime vuoden sarjakuvahaasteen aikana. Luistelumaailmaan sijoittuva lähes 400-sivuinen kirja oli oivaa luettavaa tammikuun talvisilla keleillä, sillä kesähelteillä kirjan luistelujutut eivät kenties olisi oikein napanneet. Spinning on aika vähäeleinen ja rauhallinen kirja, ja jos sitä koettaa lukea kovin kiireellä tai "väärällä" hetkellä, en hämmästele vaikka Tillie-tytön elämän piruettien seuraaminen ei jaksaisi kiinnostaa alkua pidemmälle.

Kirjan alussa aikuisuuden kynnyksellä oleva päähenkilö-Tillie palaa fiilistelemään (omalla tavallaan...) luistelujäälle. 12 vuoden ajan hänen elämäänsä kuulunut luisteluharrastus on jäämässä taakse, ja Spinning tekee matkaa Tillien tyttövuosiin, luisteluun, kilpailuun ja harjoituksiin ja elämään niiden ulkopuolella. 

Vaikka Tillie on kirjassa tosi nuori koululainen, hän on jollain tapaa hyvin kypsän oloinen ajatuksiltaan ja tunteiltaan, ja minulle tuli kirjaa lukiessa usein sellainen olo, että ruutuihin on piirretty nuori Tillie mutta puhekuplissa kuuluu aikuisemman Tillien pohdiskeleva ja puntaroiva ääni. Kenties kirjan omalaatuinen tunnelma syntyi juuri tästä ristiriidasta. Mikään säpäkkä kirja Spinning ei todellakaan ole, mutta minä huomasin pitäväni sen hitaasta verkkaisuudesta ja sitä, että kirjassa oli paljon myös pelkkiä kuvaruutuja, jotka kantoivat tarinaa eteenpäin.


Luistelupuuhien kuvauksen ohella Spinning on hienovireinen nuoren tytön kasvukuvaus. Tillien herääminen omaan seksuaalisuuteen tulee esille vasta kirjan keskivaiheilla, ja herkkää aihetta käsitellään varovasti ja samalla tosi kauniisti. Spinning jättää paljon asiaa myös rivien väliin, ja minuun tämä tyyli puraisi neljän Goodreads-tähden arvoisesti. Nuoruuskuvauksista kiinnostuneille Spinning onkin erittäin hyvä kirjavalinta - ja tietysti luistelun ystäville.


***

POPSUGAR Reading Challange -haasteessa kirja sopii kohtaan 'a book about hobby'.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu mm. blogeissa LukuisaCats, books & meKirjojen keskellä
Sarjakuvan tietoja:
Tillie Walden: Spinning
First Second, 2017
395 sivua 

Kommentit

  1. Kiva kun tykkäsit! Spinning tulee tasasin väliajoin vastaan mua jossakin, ehkä mun pitäis hankkia tämä käsiini jostain..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä löysin tämän onneksi kätevästi kirjastosta, ja tälle näyttää olevan kysyntää, kun piti kirjoittaa blogijuttu nyt jotta saan kirjan varausjonon seuraavalle. Tämä oli tosi kiva, ja vaikken yleensä juurikaan lue muistelmia, sarjakuvan muodossa ne menevät oikein hyvin.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.