Graham Winston: Poldark - Kapinallinen

Edellisessä postauksessani äänestin viime vuoden parhaita uutuuskirjoja, ja nyt tulee tasapainon vuoksi kirja asteikon toiselta laidalta. Anteeksi jo etukäteen kaikki Poldark-sarjan ystävät: minuun sarjan avausosa ei kolahtanut. Winston Grahamin Poldark - Kapinallinen (Gummerus, 2016) saa minulta vaivaisen yhden tähden Goodreadsiin. Lukukokemukseni oli niin vaisu, että sinnittelin kirjan viimeiselle sivulle silkasta uteliaisuudesta. Miten paljon kömpelöitä juonenkäänteitä onkaan luvassa?


Kirjassa minua vaivasi eniten se, että tuntui kuin olisin seurannut historiallista näytelmää, jossa sodasta kotiin palaavalle Ross Poldarkille, tapahtuu kaikenlaista, mutta kohtaukset liittyvät vain kevyesti toisiinsa ja lupaavan oloisia juonilankoja hylätään surutta matkan varrelle. Jonnekin mm. häipyi Rossin nuoruudenrakkaus, jonka kohtaaminen pitkän ajan jälkeen tuntui olevan tunnelatausta täynnä. Sitten - öh, ei mitään?! Ja minä kun olin jo ehtinyt virittäytyä kunnon intohimokolmiodraamaan. Kirjan loppupuolella sankarin elämään vuorostaan astui nuori tyttönen Demelza, mutta häneen liittyvä juonikuvio tuntui suorastaan surkuhupaisan ennakoitavalta. 

"Ross seisoi viisitoista minuuttia pimennetyssä teltassa, jossa amatöörinäyttelijät esittivät Pyhän Yrjön ja lohikäärmeen tarinaa. Hän maksoi puolipennisen nähdäkseen miehen, jolta sika oli syönyt pienenä kädet ja jalat ja joka nyt piirsi aivan ällistyttävän hyvin suussaan olevalla liidulla. Hän maksoi vielä puolipennisen nähdäkseen, miten ihmiset kiusasivat häkissä olevaa hullua naista.
    Nähtyään kaiken tämän hän istahti kojuun juomaan lasillisen rommia ja vettä. Agitaattori Jack Trippin sanat muistuivat mieleen hänen katsoessaan ohi kulkevia ihmisiä. Enimmäkseen väki oli huonokuntoista ja haisevaa, riisitautista, rokonarpista, ryysyistä - paljon huonokuntoisempaa kuin eläimet, joita markkinoilla myytiin ja ostettiin. Oliko ihmekään, että ylempi luokka piti itseään aivan eri rotuna?" (s.85)

Kapinallisessa on jonkin verran mukana aikakauden yhteiskunnallista pohdintaa, ja tämän laskin Kapinallisen harvoihin hyviin puoliin. Mutta mutta, eipä näistä pohdinnoista tullut punaista lankaa kirjalle. Esimerkiksi Ross ottaa hoitaakseen perinnöksi saamansa kaivoksen, ja odotin turhaan, että kaivoksen hoitoon liittyvät epäkohdat saisivat isomman sijan Rossin elämässä. 

Mietin kirjan loppuun luettuani sitä, miksi ihmeessä Rossia kutsutaan kirjan nimessä kapinalliseksi? Minulle ei syntynyt mielikuvaa suuresta tai edes keskisuuresta kapinallisesta, enkä oikein hahmottanut, mitä tai ketä kohtaan Rossin oletettiin kapinoivan. Ehkäpä hänen huolehtimisensa köyhästä Demelzasta voi mieltää kapinaksi yhteiskunnan normeja kohtaan, mutta no, tässäpä taas yksi lisä kirjan antiin, jonka tarkoitusta en aivan ymmärtänyt.

Kirjasta ja sen jatko-osista on tehty tv-sarja, jota en ole katsonut. Rossia esittävä näyttelijä Aidan Turner sopii ulkoiselta olemukseltaan Rossin rooliin, ja kenties kirjan tapahtumista on saatu kasaan kelvollinen tv-sarja. Itse taidan silti valita jotain muuta katsottavakseni.

Goodreads: 1 tähti
Mistä kirja minulle? Oma e-kirjaostos
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Lukutoukan kulttuuriblogi, Mustetta paperilla, Vinttikamarissa ja Hurja Hassu Lukija.
E-kirjan tietoja:
Winston Graham: Ross Poldark (1945)
Suomennos Irmeli Sallamo ja Anuirmeli Sallamo-Lavi
Gummerus, 2016
379 sivua

Kommentit

 1. Kirja kuuluu lukulistalleni Paperilta ruutuun-haasteen tiimoilta. Jännittää, mitä mieltä itse olen, kun bloggaajien arviot teoksesta vaihtelevat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin kirjan jo ennen Paperilta ruutuun -haastetta (joo, ihan vaan vähän ole lukutahdista jäljessä blogin puolella), joten en voi tällä osallistua haasteeseen. Kiva kuulla, mitä tästä tykkäät. Minulla kirjan suosio jäi aikalailla arvoitukseksi, mutta toivottavasti tv-sarja on parempi. :)

   Poista
 2. En ole lukenut näitä kirjoja, mutta pidän sarjasta paljon. Siinä miellyttävää ovat juurikin käänteet, jotka eivät mene lukijan odotuksen mukaan sekä pitkät, kaudesta toiseen jatkuvat juonikaaret - sekä erityisesti hyvät näyttelijät. Harmi, jos tämä lukukokemus nyt ajoi pois sen luota - sarja lienee yksiä parhaita BBC:n sarjoja, joita muistan nähneeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TV-sarjana Rossin tarina voi toimia paljon paremmin, sillä käsikirjoitustahan voi muokata ja tv:ssä on näyttelijät ja maisemat yms. joka parantaa kokonaiskuvaa. Kirjana en Rossin tarinasta nyt yhtään tavoittanut mitään suurta ja ihmeellistä. BBC on taitava sarjojen tekijä, joten varmaan he ovat saaneet tästä muokattua viihdyttävää katsottavaa.

   Poista
  2. Avainsanana lienee juurikin "viihdyttävä" - keskiverrosta viihdekirjallisuudesta voi hyvillä tuotantoarvoilla saada oikeinkin mainiota laatuviihdettä televisioon.

   Poista
 3. Olisi ihan kiva saada omaan haasteeseen jotain lisäystä, mutta enpä tiedä uskallanko tätä kuitenkaan :D Sarjaan ehkä voisi tutustua, se tuntuu olevan kehuttu.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tosiaan ehdin lukea tämän jo ennen teidän haasteen alkua, mutta Mennyt maailma -kirjalla aion osallistua (luin klassikkohaasteeseen) ja eräs toinenkin kirja on luettuna. Tätäkin kannattaa kokeilla, onhan tästä sentään tykättykin kun Goodreadsin tähtimäärän keskiarvo on yli 4. :)

   Poista
 4. Minäkin olet tykännyt sarjasta tosi paljon, mutta kirjaa en ole lukenut. Uskaltaakohan tuohon tarttuakaan... :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tv-sarja on ollut meillä ilmeisen suosittu, mutta minulla se on jotenkin jäänyt täysin väliin. Kirjaa kannattaa toki kokeilla, jos siltä tuntuu. On tästä tosiaan joku tykännyt, Goodreadsissa kirja porskuttaa keskiarvolla 4.11. :)

   Poista
 5. Auts :D

  Tämä kiinnostaa kovasti sekä kirja- että tv-sarjana, mutta en tiedä onko kuitenkaan minun kakkupalani... Joku vain epäilyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts todellakin :D Youtubessa näkyi olevan runsaasti klippejä sarjasta, kävin siellä itsekin hieman kurkkimassa. Minulla kiinnostus sarjan katseluun ei silti kasvanut, vaikka pääosan esittäjät näyttivätkin osiinsa ulkoisesti sopivilta.

   Poista
 6. Minä pidän paljonkin tv-sarjasta ja olen miettinyt, josko pitäisi lukea kirjatkin, mutta en oikein tiedä. Saattaisin pettyä kirjoihin.
  TV-sarjassa minua innoittaa huikeat Walesin maisemat epookkidraaman ohella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemakuvaus ei sekään kuulunut mielestäni kirjan vahvuuksiin, joten tv-sarja on taatusti niiden osalta parempi. Walesin maisemat ovatkin varmasti upeita. En ole päässyt ainakaan vielä niitä ns. livenä näkemään, mutta ehkäpä joskus.

   Poista
  2. Maisemat ovat tietysti Cornwallin, ei Walesin. Tosin en tiedä, missä sarja on filmattu, mutta Cornwallista ainakin tänä iltana sarjassa puhuttiin. Jokatapauksessa upeita maisemia.

   Poista
  3. Cornwall on huikean kaunista seutua siinä missä Waleskin. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.