Kevään 2017 kirjatärpit
Joululomalla ehdin viimein tutkia kevään kirjakatalogeja, jotka ovat olleet jo tovin aikaa saatavilla. Tein itselleni muistilistan kiinnostavimmista kirjoista. Niitä löytyi peräti parikymmentä kappaletta. Onneksi moni uteliaisuutta herättävä uutuus ilmestyy juuri ennen kesää, jolloin minullakin on taas enemmän lukuaikaa:
*** Romaanit: ***
Orhan Pamuk: Kummallinen mieleni (Tammi, huhtikuu 2017)
Odotukseni ovat korkealla, sillä Pamuk on eräs suosikki-nobelisteistani.
Hanya Yanagihara: Pieni elämä (Tammi, maaliskuu 2017)
Vuoden 2015 kirjasensaatio Yhdysvalloissa.
Elena Ferrante: Uuden nimen tarina (WSOY, huhtikuu 2017)
Ferrante Napoli-sarjan toinen on kuulemani mukaan vielä parempi kuin hieno sarja-avaus Loistava ystäväni.
Zadie Smith: Swing Time (WSOY, huhtikuu 2017)
Zadie Smithin Kauneudesta teki minuun suuren vaikutuksen viime keväänä, ja pidin myös hänen esikoisestaan Valkoiset hampaat.
*** Novellit: ***
Miranda July: Uimakoulu (Siltala, maaliskuu 2017)
Novelleiden pitäisi mainoslauseiden mukaan olla syvällisiä, vietteleviä ja paikoin karmivia. Kiinnostuin.
*** Sarjakuvat: ***
JEAN-CLAUDE MÉZIÈRES – PIERRE CHRISTIN: Tuhannen planeetan valtakunta (Avaruusagentti Valerian -albumi) (Jalava, toukokuu 2017)
Tarkoitukseni on lukea vuoden 2017 aikana - viimeinkin! - avaruusagentti Valerian -sarjakuvia järjestyksessä. Pari ensimmäistä suomennettua albumia olen lukenut, eli siitä sitten vain reippaasti osa kerrallaan eteenpäin. Heinäkuussa tulee ensi-iltaan Luc Bessonin ohjaama elokuva, joka pohjautuu tämän albumin tarinaan.
PETER O’DONNELL – ENRIQUE BADÍA ROMERO – NEVILLE COLVIN: Modesty Blaise – Hidas kuolema (Jalava, maaliskuu 2017)
Modesty Blaise on suosikkimimmini toiminnallisen sarjakuvan puolella. Mahtavaa, että näitä vanhoja seikkailuja julkaistaan koosteina!
*** Dekkarit: ***
Jenny Rognegy: Leona - tarkoitus pyhittää keinot (Bazar, huhtikuu 2017)
Sarjan toinen osa. Ensimmäinen osa oli juonenkäänteiltään yllättävä page turner, ja toivottavasti taso säilyy sarjan jatko-osissa.
Marco Vichi: Komisario Bordellin likaisin tapaus (Aviador, huhtikuu 2017)
Ihastuin Vichin italialaista tunnelmaa huokuvaan dekkarisarjaan viime kesänä. Hienoa, että jatkoa saadaan näin pian.
Marco Vichi: Komisario Bordellin likaisin tapaus (Aviador, huhtikuu 2017)
Ihastuin Vichin italialaista tunnelmaa huokuvaan dekkarisarjaan viime kesänä. Hienoa, että jatkoa saadaan näin pian.
Alan Bradley: Kuolleet linnut eivät laula (Bazar, toukokuu 2017)
Leppoisa dekkarisarja on ollut mukavan rentoa luettavaa, vain sarjan kolmas osa on jäänyt lukematta.
Jan-Erik Fjell: Ilmiantaja (HarperCollins, huhtikuu 2017)
Norjalainen dekkariuutuus sijoittuu mafiaympyröihin.
Pierre Lemaitre: Rosie (Minerva, tammikuu 2017)
Lemaitren nimi on vahva suositus tälle kirjalle.
Mainoslauseiden
mukaan kirjassa sekoittuvat vakoilutrillerin ja sukuromaanin ainekset, ja sekaan heitetään
matemaattisia arvoituksia. Pakko kokeilla, toimiiko.
*** Fantasia: ***
Victoria Aveyard: Lasinen miekka (Aula & Co, tammikuu 2017)
Hopea-sarjan toinen osa. Ensimmäinen osa Punainen kuningatar koukutti minut siinä määrin, että tämä pitää lukea.
Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia (Gummerus, helmikuu 2017)
Kotimainen fantasiaesikoinen kuulostaa lupaavalta kustantajan esittelytekstissä: luvassa on luonnonläheistä magiaa, villiä länttä ja steampunkia.
Elina Pitkäkangas: Kajo (Myllylahti, huhtikuu 2017)
Kuura jäi niin jännään paikkaan, että odotan erittäin suurella mielenkiinnolla mihin sarjan juonenkäänteet etenevät.
Brandon Sanderson: Viimeinen valtakunta (Jalava, kesäkuu 2017)
Usvasyntyinen -trilogian avausosa. Never heard -kirja minulle, mutta Kirjaneidon tornihuone -blogi on ollut tätä mieltä: "Nerokkaita juonenkäänteitä todella piisasi tässä kirjassa". Kuulostaa sopivalta kesälukemiselta, kun pituuttakin on mukavasti yli 600 sivua.
*** Scifi: ***
Jack Campbell: Peloton - Kadonnut laivasto II (Jalava, toukokuu 2017)
Luin joulun aikaan Campbellin avaruussarjan ensimmäisen osan, ja se oli kelpo viihdykettä, vaikken voikaan tituleerata itseäni tottuneeksi scifin lukijaksi.
*** Lasten- ja nuortenkirjat: ***
Saku Heinänen: Zaida ja taistelupari (Tammi, toukokuu 2017)
Saku
Heinäsen hienot kuvitukset ovat viehättäneet minua jo parissa kirjassa,
ja Zaida-sarjan edellinen osa oli todella mukavaa luettavaa.
Jacob Wegelius: Merten gorilla (WSOY, toukokuu 2017)
*** Tieto: ***
Sisko Ylimartimo: Alexander Lindeberg - Mestarillinen ja monialainen kuvataiteilija (Avain, toukokuu 2017)
Lindebergin kuvitukset ovat minulle tuttuja ainakin lapsille suunnatusta Kalevala-painoksesta. Kuvitus oli todella upeaa katsottavaa, joten hänen uraansa valottava tietokirja kiinnostaa minua kovasti.
Miranda Julyn Avokämmen oli niin hätkähdyttävä että nuo novellithan on ihan pakko lukea! :D
VastaaPoistaMinä en olekaan Avokämmentä lukenut, mutta otan vinkin lukulistalle. :)
PoistaTuo Julyn teos oli mennyt minulta kokonaan ohitse, mutta kuulostaa kiinnostavalta. Lisäänpä listalleni. :)
VastaaPoistaJuly on minulle uusi nimi, mutta novellikokoelman kuvauksessa oli jotain puhuttelevaa. :)
PoistaEikös tuo Yanagiharan Pieni elämä ole jo käännetty suomeksi? Luulin, että jo viime vuonna? Minulla se roikkuu myös lukulistalla, mutta odottelee edelleen sopivaa hetkeä.
VastaaPoistaLuin juuri Pierre Lemaitren Irenen ja olipahan vaikuttava lukukokemus! Sinänsä hyvä, että olen myöshäisherännäinen Pierren suhteen, koska se sarjahan on käännetty ihan väärässä järjestyksessä, mur! Muita tuttuja on tuo Mai Jian Koodinmurtaja (Decoded), joka minulla on omassakin hyllyssäni - vielä kun saisi luettua (niin paljon kirjoja, niin vähän aikaa... Ei riitä yksi ihmiselämä kaiken lukemiseen, you know) :D
Hmm, kustantajan sivujen mukaan Pieni elämä tulee suomeksi vasta keväällä. Tarkistin vielä varmuuden vuoksi: http://www.kirja.fi/kirja/hanya-yanagihara/pieni-elama/9789513191771/
PoistaMinulla on Irene vielä lukematta (tuo suomennosjärjestys!!!), mutta lukulaitteessa se jo odottelee. Sen jatko-osat Alex ja Camille ovat huipputavaraa, annoin molemmille 5 tähteä. :) Tämä trilogia ei onneksi kovin paljon kärsinyt siitä, että piti hypätä keskimmäisessä osassa mukaan.
No oho, sori minä sekoilen! Kun on osittain samoja kirjoja täällä ja Suomessa, niin menen ihan sekaisin mitä on suomennettu ja mitä ei. :D
PoistaMinulla on nyt Alex luvussa, ihan alussa vielä eli ei ole mielipidettä, mutta lupaavalta vaikuttaa. :)
Eipä mitään, näistä on varmaan tosi hankalaa pysytellä kärryillä. Varsinkin kun osa bloggaajista lukee kirjoja enkuksi, ja ne voi sieltä sitten jäädä mieleen ennen kuin käännös ilmestyy. :)
PoistaAlexissa oli muistaakseni jännä käänne jossain kirjan puolivälin tienoilla, joka vähän kieputti asetelmia sekaisin... pitäisi melkein lukea kirja uudelleen, en muista siitä enää kovin paljon. Luin ehkä liiankin vauhdikkaasti :)
Minä tempaisin viime vuonna ja luin kaikki Valerian-albumit. Oli siinä hommaa, mutta toisaalta kun lukee putkeen, niin tulee hyvin kokonaiskäsitys. Pidin elokuvan trailerista, mutta odotan kyllä kauhulla muuten, miten onnistunut elokuva on. Toivottavasti ei ole floppi.
VastaaPoistaBrandon Sandersonin Mistborn-trilogiaa on yleisesti pidetty hyvänä ja olen itse pitänyt hänen kirjoitustyylistään kaikessa muussa mitä olen häneltä lukenut. Odotan siis myös Viimeistä valtakuntaa. On aika vihdoin lukea se, kun kymmenen vuotta olen jo aikonut :)
Muistan sinun Valerian-luku-urakkasi. :) Leffaversio hirvittää hieman minuakin, mutta luultavasti käyn sen kuitenkin katsomassa.
PoistaKiva kuulla, että Sandersonin trilogialta voi odottaa hyvää. Minulle hän on uusi nimi, mutta onneksi nyt saadaan tämä sarja meille suomennoksena.
Neljä yhteistä kirjaa tällä listalla. Jo Nesbolta tulee uusi Harry Hole-dekkari Jano, jos kuulut Harryn faneihin. Lars Kepleriltäkin tulee uusi Kaniininmetsästäjä. Sitten odotan innolla Jessie Burtonin Nukkekaappia.
VastaaPoistaMinun on todettava, etten ole laisinkaan Harry Holen ystävä. :) Pari Hole-kirjaa olen lukenut ja siihen se jäi. Kepleriä en ole tainnut kokeilla, joten ehkäpä tänä vuonna voisin tutustua. Burtonin kirja minulla itse asiassa on englanniksi jo kotihyllyssä. Ostin sen muutama vuosi sitten Amsterdamin matkalta, mutten ole tullut lukeneeksi. Kirja kyllä kiinnostaa edelleen, joten varmaan luen sen viimeistään kesällä.
PoistaSwing time kiinnostaa. Smithin edellinen (NW) oli aika kryptinen. Miranda Julyn novellit kiinnostaa novellihaastetta silmällä pitäen. Ferranten olen jo enkuksi lukenut.
VastaaPoistaNW on minulla vielä lukematta, mutta varmaan etsiydyn pariin jossain vaiheessa. Ferranten kirjasta on näkynyt bloggauksia muiltakin mutta olen koettanut vältellä niitä. Tuon kirjan haluan lukea ilman suurempia ennakkovaikutelmia. :)
PoistaAlkupää näyttää samalta kuin oma listani, mutta luen vähän dekkareita ja fantasiaa, eivät löydy mun listaltani.
VastaaPoistaMarco Vichi oman listani ulkopuolelta kiinnostaa, luin häneltä yhden teoksen aiemmin.
Pitääkin käydä tutkimassa sinun listaasi. Mulla on tässä itse asiassa nolostuttavan vähän kotimaista, sinulta varmaan saan hyviä vinkkejä sinne puolelle.
PoistaVichiltä on yksi dekkari ilmestynyt suomeksi, ja se oli tosi hyvä, nostatti mukavasti Italian matkakuumetta.