Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille
Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille (WSOY, 2005) on hulvaton ja riemukas scifi-klassikko. Luin sen ensimmäistä kertaa vasta nyt, ja harmittelen sitä, etten aiemmin ole huomannut tutkia, millainen kirja luuraa "Mikä on elämän tarkoitus? 42" -fraasin takana. Scifi ei ole koskaan ollut erityisen korkealla genrelistallani, joten sen vuoksi tämä ohut kirjanen lienee jäänyt lukematta. Onneksi Klassikko-teema houkutteli minut viimein Linnunradalle, ja sain viikon hauskimman lukuelämyksen. Suosittelenkin tätä kirjaa varauksetta myös scifiä vierastaville - ei muuta kuin turvavyöt kiinni ja matkaan!
"'Kuusi tuoppia olutta', Ford Prefect sanoi baarimestarille. 'Ja äkkiä sittenkin. Maailmanloppu on tulossa.'
Baarimestari oli kunnianarvoisa vanhus, eikä hän olisi ansainnut tällaista kohtelua. Hän korjasi silmälasiensa asentoa ja katsoi Ford Prefectiä. Ford puolestaan tuijotti ulos ikkunasta, joten baarimikko katsoi Arthuria joka kohautti avuttomana olkapäitään ja pysytteli vaiti.
Niinpä baarimikko sanoi: 'Niinkö, herra? Sattuipa kaunis päivä sitä silmällä pitäen.'" (s. 21)
Ja niin tulee maailmanloppu, josta Maan kansalainen Arthur Dent pelastuu ystävänsä Ford Prefectin ansiosta. Ford kun sattuu olemaan kotoisin pieneltä planeetalta Betelgeuzun lähistöltä, ja taitaa avaruusliftaamisen jalon taidon. Maapallon jysähtäessä atomeiksi alkaa Arthurin ja Fordin huima seikkailu, josta ei hurjia käänteitä ja erikoisia hahmoja puutu. Masennusta poteva Marvin-robotti, ääretön epätodennäköisyysmoottori, salaperäinen Margrathean planeetta ja matkaoppaana Linnunradan presidentti.. ei ihme, että Arthurilla alkaa olla pää pyörällä matkan edetessä.
Kirjassa oli sopivan humoristinen kerrontatyyli, josta pidin tavattomasti. Ford tarkastelee maan asukkaiden tekemisiä lakonisesti ihmetellen, ja Fordin ja Arthurin erilaisuudesta muodostui iso osa kirjan viehätystä. Linnunradan käsikirja liftareille ei julista sanomaa ihmiskunnan tuhosta tai pelastuksesta, vaan vie lukijan hilpeälle matkalle huimiin sfääreihin. Matkan aikana sattuu selviämään yhtä sun toista pallomme kehitysvaiheista - ja myös vastaus Perimmäiseen kysymykseen Elämästä, Maailmankaikkeudesta ja Kaikkesta. Mutta mutta, mikä onkaan tuo Perimmäinen kysymys..?! Lue kirja, niin saat tietää. :)
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Sonjan lukuhetket, Aamunkajon lukukokemukset ja Kirjoihin kadonnut.
Kirjan tietoja:
Douglas Adams: The Hitch-Hiker's Guide to the Galaxy (1979)
Suomennos Pekka Markkula
WSOY, 2005
156 sivua
Olen ollut jonkunmoinen scififani ja luin myös näitä Douglas Adamsin kirjoja, olisiko näitä ollut viisi, niin taisin lukea useammankin (ainakin tere ja kiitos kaloista). Minusta vitsi jäi vähän puolitiehen, mutta toisaalta näitä myös kehutaan paljon, ja tuovat genrestä esiin paljon hauskaa.
VastaaPoistaMinulle scifin hienoudet ja tyypilliset piirteet ovat aika hämärää aluetta, mutta tämä osui ja upposi. Luin vaan ja tykkäsin. Liekö sitten ollut juuri oikea lukuhetki. :) Aion ehdottomasti katsastaa Adamsin muunkin tuotannon, jos siellä vaikka on lisää tämäntyylistä.
VastaaPoistaHankin kirja-aleista hyllyyni Linnunrata: viisiosainen trilogia -opuksen ja haluaisinkin lukea sen jossakin vaiheessa. Olen lukenut vain tämän ensimmäisen osan, mutta epäilen, että olin hieman liian nuori tätä lukiessani (epäilisin, että hieman päälle 10-vuotias). Luulen, että kirja kolahtaisi enemmän nykyään, joten haluan lukea tämän ehdottomasti uudelleen, vaikka ensimmäisellä lukukerralla tämä ei suuresti ihastuttanutkaan.
VastaaPoistaHih, luulen että minulta olisi 10-v iässä mennyt aika paljon ohi tästä kirjasta. :) Viisiosainen trilogia kuulostaa kiinnostavalta. :D
VastaaPoistaJee, Linnunradan käsikirja liftareille! Douglas Adams oli nero, olen sitä mieltä. Tämä kirja on yksi ehdottomia lempikirjojani. Nauroin koko ajan sitä lukiessani, olen tainnut lukea tämän useamman kerran. Mutta kaikkiin huumori ei uppoa, yksi kaverini antoi tälle yhden tähden! Minusta tämä on kirjallisuuden ehdottomia helmiä. Muutkin viisiosaisen trilogian kirjat ovat hyviä, mutta tämä eka osa on ehkä paras. :) Tosin tykkäsin kyllä kaikista muistakin osista, paitsi ehkä viimeisestä osasta. Adams ei kai itsekään ollut tyytyväinen trilogian loppuun, mutta ei sitten ikävä kyllä ehtinyt kirjoittaa suunnittelemaansa kuudetta osaa. :( Eoin Colferhan on kirjoittanut sitten sen, mutta en periaatteestakaan halua lukea sitä, koska minusta on outoa, että joku muu kuin Adams on kirjoittanut jatkoa hänen kirjoilleen.
VastaaPoistaYksi tähti... joo-o, no onhan niitäkin, joiden mielestä Taru Sormusten Herrasta on TYLSÄ. Mutta makuja on toki monia, minä pidin tästä. Muiden kirjoittamat 'jatkot' eivät yleensä nappaa minuakaan, varsinkaan jos alkuperäinen kirja on tosi tärkeä itselle. Tämä trilogia-kirja pitää ottaa lukulistalle aivan ehdottomasti. :)
VastaaPoistaJuu, makuasioita. :) Ymmärrän kyllä niitä, joiden mielestä TSH on tylsä, siinä on jopa minusta tylsiä kohtia, vaikka se on lempikirjojani. Mutta Adams taas; luulen että ne jotka eivät muutenkaan pidä brittihuumorista, eivät oikein innostu. Ja kannatan Linnunrataa, onhan se maailman ainoa viisiosainen trilogia. ;)
VastaaPoistaLue ehdottomasti koko sarja! Omasta lukemisestani on jo aikaa, mutta joskus voisi ottaa uusiksi. Tykkäsin, vaikken genreä kauheasti tunne tai harrasta. Suomenkielisen radiokuunnelmankin olen tästä joskus kuullut, itse asiassa ennen kirjan lukemista, ja se oli kyllä hyvä...!
VastaaPoistaTämä kirja on Keskisuomalaisen sadan kirjan listalla, jonka kaikki teokset aion joskus saada luettua. Postauksesi ansiosta intoni kasvoi, kiitos! :)
VastaaPoistaB.N.: Eihän se TSH tosiaan aina kovin räväkkä ole. :)
VastaaPoistaSuketus: Huomasin muiden arvioita etsiessäni tuon kuunnelma, se näkyi olevan Yle Areenassa saatavilla. Laitanpa senkin korvan taakse. :) Tarkistin juuri, että trilogia on lähikirjastossa houkuttelevasti hyllyssä, yksi varaus odottaa noutamistaan joten ... :)
Jonna: niinpäs onkin. :) Goodreadsin Listopioassa on tuo lista, ja huomasin saaneeni siihen osuman. Niitä ei kovin montaa olekaan, kun olen GR:ään merkinnyt lähinnä blogiajan kirjat.
VastaaPoistaOlen huomannut itsessäni orastavaa scifi-kiinnostusta. Tämä olisi varmaan oiva teos käydä tuumasta toimeen.
VastaaPoistaMinulle jäi tuntuma, että vaikka muutoin ei scifistä niin innostuisikaan, tämä saattaisi maistua. Scifimäiset piirteet on kuorrutettu kaikella hauskalla.: )
VastaaPoistaEipä ole kun pari päivää siitä, kun tätä hypistelin isäni luona käsissä ja mietin, että pitäisikö lukaista uudelleen :D Luin tämän joskus yläasteella ja silloin nauratti kovasti. Pitäisi maratoonata tämäkin sarja joskus!
VastaaPoistaTämän eka osan perusteella voisin kuvitella, että sarja sopii maratoonille (tosin eipä siitäkään ole vielä käytönnön kokemusta :)). Nopealukuinen kirja, eikä ole turhan raskas.
VastaaPoistaVoi tämä kirja on ollut lukulistalla pitkään! Kuulostaisi aika mukavalta kepeältä lukemiselta kevät auringon valoon. Kiitos kun muistutit tämän kirjan olemassa olosta. :)
VastaaPoistaTämähän on aivan loistavaa lukemista keväiseen auringonpaisteeseen. Ja vaikka olisi harmaakin päivä, kyllä se kummasti kirkastuu tämän kirjan parissa. :)
VastaaPoistaMielestäni kirjan hauskuus oli siinä parodiallisessa puolessa, missä kirja pilaili scifin ja fantasian kustannuksella. Tekstissä esimerkiksi esiintyi jotain genrelle tyypillisiä repliikkejä, jotka järjellä ajateltuna olivat kuitenkin täysin päättömiä. Varsinaista koukuttavaa vitsailua tai sanailua ei ollut, mitä ehkä vähän odotin... Näen kuitenkin sen, että on laadukas lajissaan!
VastaaPoistaOma scifin tuntemukseni on kovin vaatimattomalla tasolla, joten en osaa oikein arvioida, missä määrin tämä kirja parodioi genreään. Mutta kirjan huumori upposi minuun siitä huolimatta. Jatko-osatkin ovat lukulistalla.
Poista