Shirley Jackson: Life Among the Savages

Shirley Jacksonin (1916-1965) Life Among the Savages (Penguin Books, 2019/1953) on elämäniloinen ja -makuinen aikamatka 1950-luvun amerikkalaiseen kotirouvaelämään kuuluisan kirjailijan silmin katsottuna. Pari vuotta sitten luin Jacksonin Linna on aina ollut kotimme -goottiklassikon tammikuun klassikkohaasteeseen, ja ihastuin kirjan outoon tunnelmaan viiden tähden arvoisesti. Niinpä ilahduin kovasti, kun törmäsin Jacksonin muistalmakirjan pokkariversioon paikallisessa Suomalaisessa, ja kirja on eräs viime vuoden parhaita heräteostojani. Kirja on tyystin erilainen kuin Linna-kirja, mutta niin vain tällekin irtoaa täydet viisi tähteä Goodreadsiin.

"Our house is old, and noisy, and full. When we moved into it we had two childred and about five thousand books; I expect that when we finally overflow and move out again we will have perhaps twenty children and easily half a million books; we also own assorted beds and tables and chairs and rocking horses and lamps and doll dresses and ship models and paint brushes and literally thousands of socks." (p. 1)

Wikipedia tietää, että Jackson julkaisi kirjaan sisältyvät tekstit alunperin yksittäisinä kertomuksina useissa amerikkalaisissa naistenlehdissä. Ne koostettiin vuonna 1952 yhteen kirjaan, jossa minä-muotoinen kertoja kuvaa elämäänsä Vermontissa monilapsisen perheen äitinä. Kirjailijantyötään Jackson hädin tuskin sivuaa, sen sijaan keskiössä on usein kaoottisen oloinen ja tapahtumarikas arki. Kirjaa lukiessa en osannut aavistaa, että sen luvut on joskus julkaistu erillisinä, joten kirjaversio on todella onnistunut ja sujuva kokonaisuus.

Kirjan kertojanaisen ääni tarkastelee elämäänsä ja ympäristöään lämpimän huumorin kautta. Lasten toitailut, mielikuvitusystävät ja oikean elämän pulmat tuovat arkeen seikkailun (ja välillä myös selviytymisen) makua. Perhe asuu isossa vuokratalossa maaseudulla, ja elämäntapa on siellä hieman erilainen kuin nykytodellisuus. Jos haluat pois kiireen ja urbaanin tunnusta, suosittelen hyppäämään Jacksonin villiperheen matkaan. 😊

Pidin Jacksonin kirjoitustyylistä todella paljon. Nykyvinkkelistä katsottuna hän kuvaa hienosti amerikkalaista maalaiselämää, sen tapoja ja kulttuuria. Vaikka kirjassa kuvataankin perhearkea, sen äidillä on selvästi myös oma elämänsä ja omat juttunsa. Life Among the Savages onkin jännä yhdistelmä perinteistä perhemallia ja hivenen boheemin oloista elämää. Kirjan sivuilta en voinut aavistaa, että samasta kynästä on lähtöisin jotain sellaista kun Linna on aina ollut kotimme, mutta tämähän vain osoittaa, miten monipuolinen ja hieno kirjailija Jackson on ollut. Toivottavasti häntä suomennetaan joskus vielä lisää.


Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Kirjan tietoja:
Shirley Jackson: Life Among the Savages (1953)
Penguin Books, 2019
229 pages

Kommentit

  1. Hienoa kuulla, että pidit kirjasta. Tämä on minulla lukulistalla odottamassa ja hieman olen jännittänyt sen lukemista, vaikka pidin Linnasta ja useista hänen novelleistaan. Nyt tartun kirjaan rohkeammin, kun sen vuoro tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä uskaltaa hyvin kokeilla. :) On toki aivan eri tyylinen kuin vaikka Linna, mutta jos omassa lajissaan mainio tapaus.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.