Manu Larcenet: Pieniä voittoja #1 ja #2

Tutustuin Manu Larcenetin kynänjälkeen ensimmäisen kerran mainiossa Maallemuuttajat-sarjassa. Huomasin hiljattain kirjaston sarjakuvahyllyssä Larcenetin Pieniä voittoja -sarjan, ja  päätin kokeilla olisiko se yhtä hyvä kuin maaseutusarja. Tuomio kahden luetun albumin jälkeen: onhan se. Piti vain päästä ensin yli sarjojen samankaltaisuuden aiheuttamasta hämmennyksen tunteesta. Piirrokset ovat tunnistettavasti samasta kynästä lähtöisin, mutta sen lisäksi molemmissa sarjoissa miespäähenkilö asuu maalla, kipuilee parisuhteen kiemuroissa ja pohdiskelee elämän ihmeellisyyksiä. Suurimpana erona näiden sarjojen välillä on se, että Maallemuuttajien ruudut olivat paljon aurinkoisempia ja enemmän maaseudussa kiinni. Pieniä voittoja liikkuu sujuvasti myös kaupungissa, ja elämää ruoditaan tummanpuhuvasti.


Näyte maaseutuelämästä Pienien voittojen tapaan - tosin sillä lisäyksellä, että tämä miestoveruuden idylli ei säily näin auvoisena koko aikaa:


Pieniä voittoja -sarjassa on vahva ajankohtainen vivahde. No joo, lukemani albumit on julkaistu vuosina 2003 ja 2004, mutta silti telakkatyöläisen ahdistus kiristyvän taloustilanteen keskellä tuntuu olevan lähellä nykytodellisuutta. Sarjan päähenkilönä oleva Marco on valokuvaaja, ja hänen työnsä kautta albumien sivuille tulee väläyksiä arjesta, jossa muuttuva maailma rusikoi alleen pienen ihmisen haaveita:


Marcon omien vanhempien kautta käsitellään vanhuuteen ja vanhemmuuteen liittyviä teemoja. Niissä kynnetään syvällä, ja vaikka molemmissa lukemissani albumeissa oli myös huumoria, päällimmäisenä lukufiiliksenä minulle jäi mieleen surumielisyys. Elämä on lyhyt, onni katoavaista. Kannattaa pitää kiinni heistä, joista oikeasti välittää. Siinäpä on jo monta tärkeää asiaa ruutuihin.

Pieniä voittoja -sarjan kaksi ensimmäistä osaa käsittelevät ihmiselämän ulottovuuksia hienovireisesti ja ajatuksia herättävistä. Upeaa sarjakuvaa! Sarjassa on ymmärtääkseni vielä pari osaa, ja aion ehdottomasti lukea myös ne.


Goodreads: Molemmille albumeille annan 4 tähteä
Mistä sarjakuvat minulle? Kirjaston sarjakuvia
Sarjakuvien tietoja:

Manu Larcenet:  Le combat ordinare (2003)
Suomennos Heikki Kaukoranta
WSOY, 2006
54 sivua

Manu Larcenet:  Le combat ordinare 2 / Les Quantités négligeables (2004)
Suomennos Heikki Kaukoranta
WSOY, 2007
64 sivua

Kommentit