Brooklynistä Kosmokseen (Jean-Claude Mézières – Pierre Christin)

Avaruusagentti Valerian on kivunnut vaivihkaa suosikkisarjakuvieni joukkoon. Sarjaa on julkaistu suomeksi jo 1980- ja 90-luvuilla, mutta vasta viime kesänä luin ensimmäisen Valerian-albumini Pariisista Kassiopeiaan (Jalava, 2015). Alkuvuoden aikana luettujen listalleni on kertynyt kolme Valerian-seikkailua lisää. Niistä paras on ollut vastikään uudelleen julkaistu Brooklynistä Kosmokseen (Jalava, 2016), jonka sfäärejä hipova, upea kuvitus vakuutti minut viiden Goodreads-tähden arvoisesti. Tarinastakin toki pidin (elikkäs maan ihmisille ilmestyy outoja juttuja, ja tämän toisen osan tapahtumat käynnistyvät siitä kun Valerian on joutunut W.A.A.M:in agentin pauloihin), mutta Brooklynistä Kosmokseen vahvuus minun silmissäni ovat ruudut, joiden sisällössä silmä lepää.


Kuvituksen albumiin on tehnyt Jean-Claude Mézières, ja hänen kynänjälkensä loihtii esiin vauhtia ja herkkyyttä, avaruuden ihmeitä ja maanpäällisiä maisemia. Avaruudesta löytyy Valerian-albumeissä näköjään mitä vain, ja tässä näyte Zomien asuttamasta avaruuden syrjäisestä kolkasta:


Mahtavan näköistä! Olin albumia lukiessani ihan fiiliksissä näistä ruuduista, joissa kohoaa outoja rakennelmia ja ties millaista örkkiä pyörii jaloissa. Minähän en ole mikään scifi-intoilija, mutta Valerian-albumien seikkailullinen meininki on osunut aika lujaa sarjishermooni. Osa Valerianin viehätystä on toki siinä, että agentti-Valerianin ohella...


... sarjakuvaa tähdittää älykäs, huikea Laureline:


Olen näiden jo lukemieni albumien ansiosta päässyt sen verran sisälle Valerianin ja Laurelinen keskinäiseen suhteeseen, että osasin arvostaa hetkeä, jolloin Laureline riisui asiallisen tyköistuvan avaruuspukunsa ja sonnustautui hieman erilaisiin tamineisiin. Valerian-albumeihin on onneksi ujutettu tämmöistä vienoa huumoria - sillä semmoiseksi minä tämän Laurelinen osuuden laskin. Valerianin ja Laurelinen suhde ei ole kovin tiukkapipoinen, pikemminkin siinä on ranskalaista joustavuutta (tämä käy ilmi myös niistä parissa bloggausjonossa olevasta albumista). Albumissa (kuten muissakaan lukemissani Valerian-seikkailuissa) ei kovin paljon kerrota pääparin henk.koht. elämästä, mutta tämä ei minua ole haitannut. He pelastavat maailmankaikkeutta ja välittävät toisistaan - se riittää.

Brooklynistä Kosmokseen -albumin alussa kerrataan lyhyesti aiemmin tapahtunutta, mutta lukeminen kannattaa ehdottomasti aloittaa Pariisista Kassiopeiaan -albumista. Tapahtumat ovat sen verran kiemuraisia, että on parempi olla hereillä alusta asti, ja albumien lukeminen peräjälkeen on taatusti hyvä idea. Lukemisen iloa kaikille Valerianin pariin tiensä löytäville.


Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Pyysin arvostelukappaleen. Kiitokset kustantajalle!
Sarjankuvan tietoja:
Jean-Claude Mézières (piirros) – Pierre Christin (teksti): Brooklyn Station - Terminus Cosmos (1981)
Suomennos Marja Luoma
Tekstaus Mikko Huusko
Jalava, 2016
48 sivua

Kommentit