W. G. Sebald: Merkintöjä Korsikasta

W. G. Sebaldin tuotanto on jäänyt minulta tähän asti väliin, mutta pääsiäisen pyhiksi nappasin kirjastosta mukaani lyhyitä tekstejä sisältävän kirjan Merkintöjä Korsikasta (Tammi, 2016). Kirjan kansilieve kertoo kirjan taustoista mm. sen, että kirjan tekstit on koottu vuonna 2001 kuolleen kirjailijan arkistoista. Ilmeisesti Sebald suunnitteli laajempaa Korsika-aiheista kirjaa, mutta nyt lukijalle tarjotaan 70 sivua merkintöjä. Merkintöjä-sana sopii hyvin kirjan otsikoksi, sillä teksteissä liikutaan sulavasti kertojan omien Korsika-tunnelmien ja saaren historiaa valottavien pohdintojen välillä.


"Mutta mitäpä me voimmekaan etukäteen tietää historian kulusta, joka määräytyy joidenkin logiikan ulottumattomissa olevien lakien mukaan, jota ohjaavat ja jonka suuntaa muuttavat ratkaisevalla hetkellä usein ennalta arvaamattomat pikkuseikat, jokin tuskin havaittava ilmavirta, maahan putoava lehti tai väkijoukossa vaihdettu katse. Edes jälkikäteen emme pysty selvittämään, miten asiat todella olivat olleet ja mistä tuo tai tämä maailmantapahtuma johtui." (s. 19)

Omat tunnelmani kirjan lukemisen jälkeen tiivistyvät siihen tunteeseen, että Merkintöjä Korsikasta onnistui herättämään kaipuun kesään, matkaan vaikkapa Korsikalle sekä kiinnostuksen tunteen Sebaldin muita kirjoja kohtaan. Nyt lukemani kirja oli niin lyhyt ja ymmärrettävistä syistä hieman hajanainen,  etten koe saaneeni sen välityksellä kuin pienen häivähdyksen Sebaldin kirjallisesta tyylistä.

Täytyy myöntää, että suhtaudun ennakkoluuloisesti kirjailijoiden kesken jääneiden teosten julkaisuun. Mieleen hiipii ikävä epäilys siitä, onko haluttu vain tyrkätä markkinoille kaikki mahdollinen, mistä rahaa irtoaa. Vaikken Sebaldin muuta tuotantoa tunnekaan, koen silti että Merkintöjä-kirjan tekstit olivat viimeisteltyjä, vaikken niistä mitään suurta ja dramaattista saanutkaan irti. Kirja on lukemisen arvoinen, ehdottomasti - mutta ehkäpä Merkintöjä Korsikasta antaa Sebaldin paremmin tunteville enemmän kuin minulle. Minä taidan seuraavaksi uskaltautua tutustumaan herran muuhun tuotantoon.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogeissa P. S. Rakastan kirjoja, Mummo matkalla.
Kirjan tietoja:
W.G. Sebald: Kleine Exkursion nach Ajaccio, Campo Santo, Die Alpen im Meer, La cour de l'ancienne école (2003)
Suomennos Oili Suominen
Tammi, 2016 (Keltainen kirjasto nro 469)
71 sivua

Kommentit

  1. Tämä onnistunut kerronta tosiaan poiki pienen matkakuumen:) Edellinen "Ilmasota ja kirjallisuus" on puolestaan karuhko kuvaus liittoutuneiden yli 130:n saksalaiskaupungin pommituksista, vaietuista tuhoista ja vaikkei sota- ja sotahistoria suoranaisesti mieligenreen lukeudukaan, Sebaldin tyyli tuottaa tekstiä, jota tässä valokuvamateriaali hyvin raamittaa, on tosi kiintoisa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, olen jo aiempina kesinä mietiskellyt Korsikan-matkaa, eikä se into tästä kirjasta hiipunut. :) Katselin kirjakaupassa tuota Ilmasota-kirjaa, mutten kuitenkaan ostanut. Kirjastosta saatan sen lainata, kunhan lukuaikaa tulee enemmän.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.