Tv-vinkki: Outlander-sarja TV1:ssä 14.5.2015 alkaen

Kirjojen pohjalta tehtyjä tv-sarjoja koskevat jutut ovat loistaneet poissaolollaan blogissani, mutta kun Ylen tiedotuksesta kysyttiin, haluaisinko vinkata blogini lukijoille ensi viikolla alkavasta Outlander-sarjasta en kovin kauaa miettinyt. Totta kai voin vinkata, sillä sarja kiinnostaa minua kovasti ja odotukseni ovat korkealla sen suhteen, että syyskuulle asti kestävä sarja tarjoaa laadukasta draamaa kesäiltojen viihdykkeeksi: historian värittämää jännitystä ja romantiikkaa kauniissa Skotlannin maisemissa. Ylen sivuilta voi käydä kurkkaamassa lupaavan näköisen trailerin (Jamie vaikutti ah niin särmikkään miehekkäältä jo kirjan sivuilla, ja häntä esittävä Sam Heughan tuntuu trailerin ja valokuvien perusteella oivalliselta valinnalta Jamien rooliin) ja muuta infoa:  http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/03/19/outlander-matkantekija. Sarjaa esitetään TV1:llä torstaisin 14.5.2015 alkaen klo 21.05 - 21.55, uusinta lauantaisin n. klo 23.40, ja jaksot ilmestyvät näkyviin myös Yle Areenaan.

Outlander-sarja perustuu yhdysvaltalaisen kirjailijan Diana Gabaldonin Matkantekijä-kirjasarjaan, jonka löysin viime keväänä. Kirjasarjan ensimmäiset suomennokset ilmestyivät 2000-luvun alussa, mutta nyt kaupoissa on alkanut näkyä valokuvakansin varustettuja uusia pokkaripainoksia. Paksut, kauniit pokkarit kiinnittivät huomioni, ja viime vuonna luin pääsiäislomalla sarjan ensimmäisen osan Muukalainen (Gummerus. 2013). Helatorstaina alkava sarja perustuu juuri tähän hieman yli 800 sivuiseen kirjaan. Nuoren naisen aikamatkustus 1700-luvun melskeisiin ja raakoihin vuosiin toimi minulle hämmentävän hyvänä viihdykkeenä. Sivut kääntyivät yllättävän ripeään tahtiin, ja voin lämpimästi suositella kirjaa rentouttavaksi kesälukemiseksi.

Itse aion sukeltaa tulevana kesänä sekä tv-sarjaan että kirjasarjan kakkososan pariin. Sudenkorento (Gummerus, 2013) on odottanut lukemistaan hyllyssäni viime keväästä asti, ja samalla kun tv-sarja palauttelee mieleeni ykkösosan vaiherikkaita juonenkäänteitä aion kurkkia jo tulevia tapahtumia:


Vinkki myös kirjasta kiinnostuneille: jos joku suorittaa HelMet-kirjastojen Kirjan vuoden lukuhaastetta, niin Gabaldonin kirjasarjan aloitusosa Muukalainen sopii ainakin seuraaviin kohtiin:

6) Kirja, jonka nimi on yksi sana
8) Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle
43) Kirja, jossa on yli 500 sivua

Lisäksi itse sijoittaisin kirjan kohtaan: 

24) Kirja, joka tapahtuu paikassa, jossa olet aina halunnut käydä

Skotlannin matkakuumeen nousua havaittavissa. :)

Kuva: 
"Inveraray Bridge - Loch Fyne" by Michael Parry.
Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Inveraray_Bridge_-_Loch_Fyne.jpg#/media/File:Inveraray_Bridge_Loch_Fyne.jpg

Kommentit

 1. Kiitos vinkistä! Nyt jää vain mietittäväksi, että malttaisiko lukea hyllyssä olevan kirjan ensin vai aloittaisiko sittenkin tv-sarjasta... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä. :) Hankala pulma todellakin... jos nopsaan lukee ehtii kyllä ahmaista kirjan ennen sarjan alkua. :) Voihan niitä kokeilla lukea samaan tahtiinkin. Tosin minulla kävi niin, että kirja vei mennessään ja varsinkin loppupuolella oli ihan pakko vaan lukea aina vielä yksi luku. :)

   Poista
 2. Peukut tälle vinkille! Ihan en taida ehtiä lukea tuota ensimmäistä osaa ennen sarjan alkamista, mutta voihan sarjan aina ottaa nauhalle. Muistutus on jo kännykässä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Lukutahti saisikin olla melkoinen, semmoiset 200 sivua päivässä. :) Mutta sinulla on sitten enemmän jännättävää, kun kirjan tapahtumat eivät ole ennakolta tiedossa. Kirja oli aika vetävästi kirjoitettu, joten on kyllä kiinnostavaa nähdä miten sarja on toteutettu.

   Poista
 3. Minulla napottaa tämä sarja hyllyssäni j aolen odottanut sarjaa siitä asti, kun kirjailija alkoi laittaa facebookiin ehdotuksia sarjan näyttelijöiksi. Jippii nyt se on pian täällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelenkin sinun kehuneen tätä sarjaa. :) Kirja oli sen oloinen, että tässä on ainekset aika täydelliseen kesäsarjaan... romantiikka + jännitys + kauniit maisemat sopii kesäiltaan loistavasti. Onneksi näyttelijät vaikuttavat lyhyen pätkän perusteella vastaavan aika kivasti omia mielikuviani. :)

   Poista
 4. Minä innostuin tässä alkuvuodesta lukemaan nuo sarjan kolme ensimmäistä osaa, ja tv-sarjaa odotan kovasti! Minä ainakin koukutuin sarjaan aika lailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gabaldonilla ovat koukut hallussa Muukalainen-kirjan perusteella. Epäilen, että minulla saattaa kesällä tulla luettua kakkosan lisäksi myös seuraavia osia... tämäntyylinen luettava on jotenkin erityisen ihanaa kesällä. Tämmöisellä myöhään sarjan löytäneellä ainakin riittää lukemista, kun osat ovat niin paksuja. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.