Sari Peltoniemi: Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille

"Vilhelmi-niminen poika ei viihtynyt armeijassa. Hän tajusi jo ensimmäisenä päivänä, että olisi pitänyt mennä sivariin.
    Toisena päivänä hän otti jalat alleen. Jo riittivät komentelu, ölisevät alokastoverit ja mauton ruoka.
    Hän luikki syvälle metsään, sillä hän oli tottunut liikkumaan siellä ja tiesi pärjäävänsä metsäsissinä vaikka ympäri vuoden. Teki itselleen laavun, metsästeli ja loikoili tulen ääressä." (s. 83)

Tavallisesti en tämmöisestä novellin aloituksesta suuremmin intoilisi, mutta Sari Peltoniemen Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille (Atena, 2014) kirja sisältääkin satuja, jotka on siirretty nykyaikaan. Tunnistin kirjan tarinoista satujen rytmin ja kerrontatyylin, mutta realistiset kulissit ja ajanmukainen sisältö ovat ihanasti ristiriidassa niiden mielikuvien kanssa, joita liitän lasten satuperinteeseen. Armeija vs. sivari? Päivittäiset askareet kuten Edam-juuston ottaminen jääkaapista tai sukkien kutominen kirppismyyntiä varten? Eivät nämä kuulu satuihin! Kyllä vaan, kun ollaan aikuisten satujen parissa. Ja aikuisten jutut eivät  viittaa K-18 -sisältöön, vaan siihen että ihmisen julmuus, ahneus ja sielun pimeä puoli nousevat kirjan tarinoissa melkoisen kaunistelemattomasti esille, kun satuja tarkasti lukee.


Miehestä syntynyt oli minulle yllättävän mukava lukukokemus. Satumaailma tuntui  minusta lähtökohtaisesti hieman vieraalta, ja siksi kirja sai odotella lukuvuoroaan hyvän tovin hyllyssäni. Mutta kun lukuaikani on viime aikoina ollut vähäistä, lyhyet kirjat ovat nousseet lukulistallani korkealle ja siitä syystä tartuin tähän kirjaan. Satu tai kaksi illassa etenin kirjaa eteenpäin, ja se oli sopiva lukutahti - oudon viehkoja tarinoita ehti makustella ennen siirtymistä seuraavaan juttuun. Hidas lukuvauhti tuntui vain parantavan kirjan aromeja.

Annan kirjalle 4 Goodreads-tähteä ja suosittelen sitä novellien sekä satumaailmojen ystäville. Herkimmät lukijat varustautukoot siihen, että sadun todellisuus voi olla hyytävä:

"Pahan oli ryhdyttävä äärimmäisiin tekoihin, että siskosta päästäisiin. Se kuristi oman lapsensa ja soitti hysteerisen puhelun veljelle töihin. Veli tuli heti kotiin ja näki, mitä oli tapahtunut.
    Hän sokeutui ja joutui saman kiihkon valtaan kuin vaimonsa. Niin hän astui vain muutaman raivoisan askeleen, jotka riittivät viemään pihan poikki, ja retuutti siskonsa pois pihatuvasta. Puuvajaan mentiin, siskon kädet laskettiin lankulle eikä hän laittanut vastaan. Veli iski kirveellä poikki siskon kädet, niin oikean kuin vasemman, ja osoitti porttia." (s. 76)

***
Luetaan sateenkaari -haaste etenee toiseen eli oranssiin raitaan.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Voitin kirjan Ullan luetut kirjat -blogin jouluisesta arvonnasta. Kiitos!
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa TuijaTa, Kirjanurkkaus ja Ullan luetut kirjat.
Kirjan tietoja:
Sari Peltoniemi: Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille
Kansi Ea Söderberg
Atena, 2014
136 sivua

Kommentit