Robert Wilson: Mitätön murha Lissabonissa

Robert Wilsonin Mitätön murha Lissabonissa (WSOY, 2005) antaa minulle Portugali-pisteen Futishaasteeseen. Portugali oli (edellisen bloggauksen Australian ohella) hankala maa. Saramago ei minua innostanut, joten mistä haastekirja, joka ei jää kesken? Päädyin lopulta Robert Wilsonin kirjaan, vaikka Wilson onkin britti eikä syntyperäinen portugalilainen. Lissaboniin sijoittuva dekkari kuulosti sellaiselta, että jaksan lukea kirjan loppuun - sen kimppuun siis. Futishaasteessa olen tähän asti pitäytynyt kirjailijoissa, jotka ovat kotoisin ko. maista, mutta kyllä joukkoon aina yksi poikkeus mahtuu eli tapahtumapaikka oli Portugalin kohdalla riittävä kriteeri haastekirjalle.
Kirjan alussa kerrotaan lyhyesti, kuinka nuori tyttö murhataan (ei raakoja yksityiskohtia). Sitten tarina haarautuu kahteen osaan: murhatutkimuksiin nykyajassa ja toisen maailmansodan aikaisiin tapahtumiin. Aikanaan nämä kaksi tarinalinjaa kytkeytyvät toisiinsa, mutta sitä lukija joutuu odottamaan aivan kirjan loppusivuille asti. Murhatutkimusten alkuakin lukija saa odotella tovin jos toisenkin, sillä kirjan alussa keskitytään SS-upseeri Klaus Felseniin, joka saa tehtäväkseen toimittaa volframia Portugalista Saksan armeijan käyttöön. Kirja etenikin melko pitkään niin, että juoni tuntui kohtuullisen kiinnostavalta, vaikkei minulla ollut aavistustakaan, miten volframin salakuljetukseen kytkeytyvät tapahtumat liittyvät yhtään mihinkään.

Murhatutkintaa hoitaa komisario Ze Coelho, jonka parina häärii nuori poliisi nimeltä Carlos. Ze & Carlos eivät ole dekkarihistorian vetävin kaksikko, muttei huonoinkaan. Zen yksityiselämää tuodaan himpun verran esille tutkinnan aikana, ja esimerkiksi hänen tyttäreensä liittyvät juonikuviot olivat mukavan piristäviä. Suuria julmuuksia tai raakuuksia kirjassa ei ollut, sen sijaan juoneen oli upotettu viittauksia Portugalin menneisyyteen ja poliittisiin oloihin. Yhteiskunnallista tai historiallista paatosta ja luentoja kirjassa ei onneksi ollut, vaan viittaukset maan oloihin oli upotettu kohtuullisen sulavasti osaksi juonta. Kytkennät tapahtumapaikan historiaan olivat mielestäni plussaa kirjalle, vaikkei kyseessä ollutkaan mikään syväluotaava teos Portugalin oloihin.

Mitätön murha Lissabonissa ei ollut erityisen järisyttävä dekkari, mutta se toimi leppoisana kesälukemisena. Lueskelin kirjaa työpäivien jälkeen, ja kirja oli hyvä 'aivot vapaalle' -kirja: sen verran tapahtui, että pysyin hereillä, mutta liian paljon ei tarvinnut pinnistellä juonikuvioiden kanssa. Loppuratkaisu ei silti ollut heppoinen, vaan mukavan kimurantti.

Wilsonin kirja antaa minulle toisen rastin Kirjabingoon. Laitan merkin ruutuun 'lainattu kirja':
Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjailijan kotisivusto.
Kirjan tietoja:
Robert Wilson: A Small Death in Lisbon (1999)
Suomennos Eva Siikarla
WSOY, 2005
447 sivua

Kommentit

  1. Kiinnostava tuo kirjan nimi, samoin tapahtumapaikka. Kiinnostavasti avaat tätä dekkaria, vaikka kaikesta päätellen ei ihan mahtavinta dekkarikirjallisuutta ollutkaan.

    VastaaPoista
  2. Tätä lukiessani huomasin, että Portugaliin sijoittuvia kirjoja ei kovin usein tule vastaan. Luulen, että tämäkin olisi jäänyt lukematta ilman futishaastetta. Dekkarien keskikastia... ei ärsyttänyt, mutta ei antanut aihetta suuriin riemunkiljahduksiinkaan. Takakannen mukaan kirja oli palkittu vuonna 1999 jollain brittien dekkaripalkinnolla, mitä hivenen ihmettelin... ei tämä niin hyvä minusta kuitenkaan ollut.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.