Peter O'Donnel: Modesty Blaise - Vapauden tyttäret
Mikä sarjakuvasankari haluaisit olla? Minun valintani olisi - Modesty Blaise!! Muodokas typykkä, jolla on kiehtova rikollismenneisyys, rahaa, komea Will seuranaan ja joka peittoaa pahat roistot älykkyytensä, teknisten (vaan ei kyberteknisten) vempeleidensä ja tietenkin Willin avulla. Tämän zäpäkän mimmin seikkailuja on julkaistu suomeksi kokonaisen albumillisen verran, ja pakkohan se oli katsastaa. Vapauden tyttäret (Jalava, 2014) sisältää neljä tarinaa: Merlinin labyrintti, Vapauden tyttäret, Herttainen Caroline ja Platon valtakunta.
Tarinat voi tiivistää aika lyhyesti: Modesty kamppailee rosvoja vastaan Willin avustuksella, ja yllätys yllätys - Modesty ja Will voittavat aina. Kolmessa tarinassa rosvot ovat Modestylle ja Willille tuttuja heidän menneisyydestään, ja Herttainen Caroline nostaa esille aivan uuden rikollisjengin. Kaavamaisuus ja ennalta-arvattavuus kuvaavat Modestyn seikkailuja, mutta minua se ei häiritse. En jaksa suhtautua Modesty-albumeihin kovin vakavasti, vaan ne yksinkertaisesti ovat minulle toimivaa kesäviihdettä. Jos kaipaan jotain ns. korkeampaa kirjallista ajankulua, sitä osaan etsiä muiden kirjailijoiden opuksista. Modestyt ovat Modestyjä, ja hyvä niin.
Albumin piirroksista vastaa kaksi nimeä. Merlinin labyrintin on piirtänyt Pat Wright, ja hänen kättensä jälki miellytti minua enemmän kuin Neville Colvinin, joka on piirtänyt loput kolme tarinaa. Wrightin Modesty näytti omaan silmääni paremmalta, vaikka tarinassa olikin jonkin verran ruutuja, joissa Modesty lähinnä loi ilmeikkäitä silmäyksiä lukijaan:
Albumin piirroksista vastaa kaksi nimeä. Merlinin labyrintin on piirtänyt Pat Wright, ja hänen kättensä jälki miellytti minua enemmän kuin Neville Colvinin, joka on piirtänyt loput kolme tarinaa. Wrightin Modesty näytti omaan silmääni paremmalta, vaikka tarinassa olikin jonkin verran ruutuja, joissa Modesty lähinnä loi ilmeikkäitä silmäyksiä lukijaan:
Colvinin piirtämät Modesty-hahmot näyttivät välistä jopa omituisilta Wrightin tarinaan verrattuna:
Jos Modestyn varhaiset vaiheet kiinnostavat, niistä tehdään selkoa ainakin Modesty Blaise -kirjassa, jonka luin viime kesänä. Oman kappaleeni löysin kirpparilta, mutta on näitä kirjastossakin näkynyt.
Vapauden tyttäret on julkaista tänä vuonna, joten saan jälleen ruksin Kirjabingoon:
Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle: Kirjaston sarjakuva
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu Kirjavinkeissä.
Kirjan tietoja:
Brethren of Blaise, 1980
The Lady Killers, 1980-1981
Sweet Caroline, 1983-1984
Plato's Republic, 1984-1985
Käännös Asko Alanen
Jalava, 2014
125 sivua
Etäisesti nimi Modesty Blaise kuulostaa tutulta, mutta en ole varma tiedänkö sitä sittenkään... Onko tämä ollut Suomessa miten pinnalla, tiedätkös?
VastaaPoistaEsimerkkikuviesi perusteella, minustakin ensimmäisen tyyli on parempi! Toisessa kasvot näyttävät hassusti vääntyneiltä.
Hmm, luulen että Modesty on saattanut olla joskus lehdissä sarjiksena... muttei ehkä aivan viime vuosina. Seuraan genreä heikosti, joten en tiedä varmuudella milloin ja missä on Suomessa ilmestynyt. Jostain olen Modestyn bongannut, kun muistelen lukeneeni hänen seikkailuistaan jo nuorena. Siksi oli tosi kiva löytää uunituore julkaisu sarjiksia. :)
VastaaPoistaModesty Blaise on ilmestynyt ainakin joskus jossakin suomalaisessa lehdessä. Muistan aina skipanneeni sen kun vaikutti tylsältä ;) Oma sarjakuvien lukemiseni on varsin huumoripainotteista tyyllin Asterix / Lassi ja Leevi ja olen jo pitkään suunnitellut perehtyväni paremmin muunkin tyylisiin sarjakuviin. Tämähän vaikuttaisi aika hyvältä!
VastaaPoistaTämä on enempi toimintapainotteinen :). Jonkinlaista woman poweria. Tykkään kyllä noista sinunkin suosikeistasi, molempia löytyy kotoa. Lassista ja Leevistä tilasin oikein kokoelmaboxin, jossa on mukana kaikki sarjat. Niihin ei kyllästy. :)
VastaaPoista