3 x Ian Rankin: Kuurupiilo (Rebus #2), Paljas poliitikko (Rebus #4) & Kalman asialla (Rebus #6)

Dekkarinhimo iski jälleen. Onneksi minulla oli hyllyssäni odottamassa useita lukemattomia Ian Rankinin komisario Rebus -dekkareita. Tutustuin kirjalliseen Rebukseen ensi kertaa sarjan uudemman pään kirjalla Henkiin herätettävät, ja se oli niin hyvä, että innostuin tilaamaan sarjaa omaan hyllyyn. Vanhemmat kirjat ovat olleet melko edullisia netin kirjakaupoissa, enkä ole hetkeäkään katunut Rebus-investointejani. Sarja vain tuntuu paranevan edetessään, ja aion taatusti lukea nämä vielä uudemman kerran.

Alkuvuoden lukumaratonilla tempaisin sarjan aloitusosan, Ristinollan ja siitä oli nyt hyvä jatkaa kakkososaan Kuurupiilo (Blue Moon, 2002). Jostain kumman syystä kolmatta osaa Tooth and Nail (1992) ei ole suomennettu, enkä ole (vielä) ladannut sitä lukulaitteeseeni. Niinpä Kuurupiilon jälkeen lukuvuorossa oli sarjan nelonen, Paljas poliitikko (Blue Moon, 2006). Viitososan Musta kirja luin viime syksynä, joten poliitikkokirjasta siirryin sulavasti Kalman asialla -kirjaan (Blue Moon, 2009). Olen siis edennyt sarjassa eteen ja taakse hypähdellen, mutta se ei varsinaisesti ole häirinnyt lukemista, sillä joka kirjassa on oma rikosjuttunsa. Komisarion naiselämän seuraaminen on kärsinyt hypähtelystä eniten, sillä olen melko varma, että alkupään kirjojen Patience ei ole enää kuvioissa sarjan loppupuolella. Ja missä vaiheessa Gill Templer hävisi kuvioista, tapahtuiko jotain suomentamattomassa kolmososassa? Mutta onneksi naiskuviot ovat mukavasti sivuosassa Rebus-kirjojen varsin miehisessä maailmassa.


Kuurupiilo

Rebus-kirjojen eräs hyvä puoli on se, että niissä mennään heti asiaan eikä lukijan tarvitse odotella tilanteiden ja ihmissuhteiden kehittymistä puoleen väliin kirjaa. Kuurupiilon ensimmäisellä sivulla käy ilmi, että nuori mies nimeltä Ronnie pelkää jotain  joka sittemmin on hänelle kuolemaksi. Komisario Rebus joutuu selvittelemään narkomaaninuorukaisen surmaa, johon liittyy rituaalimurhan piirteitä. Rebus huomaa tutkivansa sekavia langanpätkiä, ja lopulta hän päätyy tonkimaan Edinburghin kaupungin valoa kestämättömiä mätäpaiseita. Toinen Rebus-kirjojen hyvä puoli: juonet ovat mukavan kimurantteja, eivät yksiviivaisia toimitetaan-rikollinen-vankilaan -juttuja. Kolme Goodreads-tähteä. Kirja on erittäin hyvä, muttei niin hyvä kuin Paljas poliitikko ja Kalman asialla.

Paljas poliitikko

Annan kirjalle 4 Goodreads-tähteä, sillä tässä kirjassa ollaan jo astetta syvemmälle kiemuraisissa juonikuvioissa ja poliitikkojen silkoisten julkisivujen taakse kurkistelussa. Ensimmäisillä sivuilla poliisi iskee hyvämaineisella alueella sijaitsevaan bordelliin, ja sen eräässä huoneessa istuu parlamentinjäsen Gregor Jack. Skandaalilehdet saavat aiheesta maukkaan jutun, mutta Rebus haistaa palaneen käryä. Ilmenee, että Jackin vaimo Elizabeth on varsin menevä nainen, ja pian Rebuksella on sekava tutkimus käsissään.

Lisää Rebus-kirjojen hyviä puolia: juoniin liittyy aina sivujuonia ja sivuhahmoja. Nyt Rebus mm. tutkii myös varastettujen kirjojen kohtaloa, kohtaa herttaisenhöperön aamiaismajoituksen emännän ja koettaa parantaa suhdettaan kissoihin. Pääjuonessa Paljas poliitikko vie lukijan pintaa syvemmälle Edinburghin poliittiseen paikallismaailmaan, vaikka Jackin edustama Pohjois- ja Etelä-Eskin vaalipiiri onkin kuvitteellinen. Henkilöhahmojen ohella kirjassa riittää pubeja ja (viski)lasillisia. Rebus suorittamassa tutkimuksia golfklubilla:

""Mitä haluaisitte juoda, komisario?"
"Ottaisin pienen viskin, ellei siitä ole liiaksi vaivaa."
"Ei lainkaan."" (Paljas poliitikko, s. 240)

Kalman asialla

"Rebus oli aemminkin ollut tekemisissä Pilmuirin kanssa. Hän oli nähnyt hyvän poliisimiehen joutuvan siellä väärälle polulle. Hän oli maistanut siellä pimeyttä. Kitkerä tunne palasi, kun hän ajoi kituliaitten nurmipiennarte ja katkottujen puuntaimien ohitse. Vaikka turistit eivät koskaan käyneet siellä, Tervetuloa-kyltti oli silti tehty. Se oli pantu talonpäätyyn ja siihen oli maalattu yli metrin korkuisin kirjaimin: NAUTTIKAA VIERAILUSTANNE GAR-B:SSÄ." (Kalman asialla, s. 36)

Sarjan kuudes osa ehdottomasti paras lukemani Rebus-kirja, enkä nähnyt mitään syytä olla antamatta kirjalle viittä Goodreads-tähteä. Paikallistunnelma vain tiivistyy ja synkkenee, sillä kirjan tapahtumat liikkuvat Edinburghin  laitapuolella, Garibaldin eli Gar-B:n asuinalueella. Ensimmäisen sivun ruumis löytyy Mary King's Closen hylätyltä, maanalaiselta kadulta ja ennen pitkää ruumiita tulee lisää ja juttuun sotketaan jopa Pohjois-Irlannin räjähdysherkkä tilanne. Räjähdysherkäksi meno yltyy myös Edinburghissa ja Rebuksen pinna ja lukijan hermot kiristyvät tiukalle viimeistään siinä vaiheessa, kun vanha vihollinen Cafferty astuu kunnolla mukaan kuvioihin.  

Kalman asialla koukutti minut tehokkaasti, eikä tullut kuuloonkaan että olisin lukenut kirjaa pikku hiljaa kuten alunperin oli tarkoitukseni. Hotkaisin sen parissa päivässä, ja nostan hattua Rankinin taidolle punoa kirjoihinsa yhteiskunnan varjopuolia ja kiinnostavia, moniulotteisia henkilöhahmoja. Sivuhahmoina olevat Rebuksen kollegat tuovat juuri sopivasti jännitteitä kirjaan, jotta tutkinta saa lisäkierteitä. Rebus on terävä, venyttää halutessaan lain rajoja ja onnistuu silti olemaan melko symppis, rouhean karhea tyyppi. Hän on ehdottomasti suosikkipoliisini juuri nyt. :)

"Me skotit, Rebus ajatteli, emme ole kovin hyviä tuomaan julki ajatuksiamme. Me varastoimme todelliset tunteemme kuin polttoaineen pitkien viskien ja syyttelyjen täyttämien talvi-iltojen varalle. Niin vähän meistä pääsee pintaan saakka, että on ihme kun olemme ylipäätään olemassa." (Kalman asialla, s. 215)

Jos jotain miinusta pitää kirjoille antaa, niin kansikuvat ovat aikas kamalia, mutta toivottavasti tämä seikka ei karkota potentiaalisia lukijoita. Dekkarien ystäville suosittelen tätä vetävää sarjaa todella lämpimästi. Minä odottelen nettikaupan pakettia, jossa on lisää Rebus-kirjoja kesäpäivien iloksi.

Goodreads: Kuurupiilo saa 3 tähteä, Paljas poliitikko 4 tähteä ja Kalman asialla 5 tähteä.
Mistä kirjat minulle? Omia ostoksia.
Muualla verkossa: Kirjailijan kotisivut. Ian Rankin Dekkarinetissä.
Kirjojen tietoja:

Ian Rankin: Hide and Seek (1990)
Suomennos Heikki Salojärvi
Blue Moon, 2002

Ian Rankin: Strip Jack (1992)
Suomennos Osmo Saarinen
Blue Moon, 2006
331 sivua

Ian Rankin: Mortal Causes (1994)
Suomennos Heikki Salojärvi
Blue Moon, 2009
351 sivua

Kommentit

  1. Ian Rankin on vielä lukematta, mutta jo aikapäiviä sitten yksi työtoveri suositteli hänen kirjojaan. Pistetään korvan taakse kesän varalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin Rankin on aika tuore löytö, mutta onpahan luettavaa kun suomennoksia on ilmestynyt useamman osan verran. Rankin todella on suomentamisen arvoinen, minusta tämä on aivan huippusarja. Nyt kun vaan saisi jostain sen tv-sarjan katsottavaksi... :)

      Poista
  2. Hei, kiitos vinkistä, en ollut aiemmin törmännyt ian Rankin dekkareihin, joten tämä vinkki menee talteen. Lähipiirissäni on myös eräs suuri dekkarifani, jonka uskon myös innostuvan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä, tälle sarjalle toivon paljon lisää lukijoita. :) Minä hurahdin jotenkin aivan täysin Rebus-kirjoihin, tylsyys on näistä kirjoista kaukana.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.