Turun kirjamessut 2023 - messuraportti

Turun kirjamessut 2023 on messuiltu - kiitos Turku, olipa kiva viikonloppuloma kauniin syksyisessä kaupungissa 💖!

 

Messuilin perjantaina ja sunnuntaina, ja kokosin tähän juttuun kuvia ja tunnelmia näiltä päiviltä. Alunperin aikomukseni oli käväistä messuilla myös lauantaina mutta väsymys iski ja käytin päivän leppoisaan oleiluun ja lepäilyyn. Työviikko oli tiivis ja istuin torstaina n. 6,5 tuntia junassa työpäivän jälkeen - tämä ilmeisesti vaati veronsa. Omaa oloa on hyvä kuunnella eikä pakolla vääntäytyä hälinään, jos pää tuntuu kaipaavan rauhallisempaa päivää 😊.

Turun messut olivat mukavan kokoiset eli monipuolista ohjelmaa oli riittävästi, messuhallissa oli helppo löytää kaikki paikat, ja järjestelyt toimivat hyvin. Messuhalliin pääsi tänäkin vuonna kätevästi Fölin linjalla 100, ja olin valinnut hotellini keskustasta niin, että ko. linjan bussipysäkki oli lyhyen kävelymatkan päässä. Yövyin Scandic Plazassa, ja olin oikein tyytyväinen hotellivalintaani. Huone oli sinänsä aivan tavallinen, mutta pidin hotellin keskeisestä sijannista - kaikki oleellinen eli keskustan kaupat (erityisesti kirjakaupat), ruokapaikat ja bussipysäkit sekä ihastuttava Aurajoen ranta olivat aivan vieressä.

Messulehtiä oli runsaasti jaossa hallilla, ja nappasin mukaani myös Helsingin messujen lehden.

Fölin linja 100 <3.

Minulla oli jonkin verran etukäteen mietittynä ohjelmatärppejä, ja osaa niistä kävinkin kuuntelemassa. Osa kuitenkin vilahti oli, sillä en ottanut paineita siitä, olenko tietyssä paikassa tiettyyn aikaan.

Messujen sympaattisin lava oli mielestäni Turun seudun äidinkielenopettajien pieni olohuonemainen lava, jossa opiskelijat haastattelivat kirjailijoita. Tämä on ymmärtääkseni jokavuotinen perinne Turun messuilla, ja on tosi mukavaa, että opiskelijoille tarjotaan näin hieno tapa kohdata kirjailijoita. Kuuntelin perjantaina lavalla Juha Hurmeen haastattelua, jossa haastattelijan ei kovin montaa kysymystä tarvinnut esittää - sen verran puhelias Hurme oli. Hänen uusin kirjansa käsittelee Kalevalaa ja sen syntyä ja asemaa suomalaisessa kulttuurissa, ja kuulemma seuraavakin kirja osuu samaan aihepiiriin. Hurme on myös teatteriohjaaja, ja hän tuntui olevan kovin inspiroitunut siitä, että voi tuoda kirjojensa maailmoja lavalle. En ole lukenut Hurmeen kirjoja, enkä ehkä etsiydykään niiden pariin mutta hänen innostunutta ja pulppuilevaa jutusteluaan kuunteli ilokseen.

Ehdin pienen hetken kuunnella myös Magdalena Hain esiintymistä. Häneltä on tänä vuonna ilmestynyt nuorten kauhuromaani Sarvijumala (Otava, 2023), jonka luin alkuvuodesta. Pidin kirjasta kovasti (4 tähteä Goodreadsiin), vaikken tuolloin blogannutkaan siitä. Kirja on napakan mittainen, sujuvasti etenevä, ja tuo kauhuelementtejä luontevasti osaksi suomalaista maaseutumiljöötä. Sarvijumalassa käsitellään kuolemaa nuorten päähenkilöiden kautta, ja mielestäni raskas aihe taituu Hain käsittelyssä hienosti nuorten kauhuksi. Juoni on vetävä, mutta tarjoaa myös ajattelemisen aihetta.

Koko perjantain tarjonta äikkäopejen lavalla näytti tämmöiseltä:

Jukola-sali sijaitsi hieman "piilossa" messuhallin toisessa kerroksessa, ja perjantaina 2. kerroksessa järjestettiin myös kirjasomelle oma tilaisuus (kiitos siitä!). Tulin sinne sen verran etuajassa, että ehdin hetkisen aikaa kuunnella ovenraosta Jukolan keskustelua, jonka olisi ehdottomasti halunnut kuunnella alusta asti. Mm. Siri Kolu ja Salla Simukka puhuivat varsin innokkaasti ainakin genreistä ja niiden kliseistä.


Kirjasomen tilaisuudessa oli vieraana Tiina Tuppurainen, ja oli mielenkiintoista kuulla hänen ajatuksiaan kirjailijuudesta, tiedon ja fiktion kirjoittamisesta ja työn alla olevista projekteista. Kiitokset tilaisuuden järjestämisestä ja tarjoiluista! Mukavaa, että kirjagrammaajien lisäksi paikalla oli myös muutamia bloggaajia 😊.

Perjantai-iltana piipahdin Sammakon superihanassa kirjakaupassa, jonne oli kutsuttu runsaasti kirjailijavieraita. Samanlainen iltama oli kaupalla myös viime vuonna, joten tiesin jo odottaa tätä tilaisuutta. Kaupan tunnelma oli viime vuonna aivan mahtava, eikä tämän vuotinenkaan iltama ollut pettymys. Minusta oli aivan hurmaavaa hipsiä kauppaan pimenevässä illassa, ottaa lasi punaviiniä, katsella kirjahyllyjen tarjontaa ja kuunnella jutustelua kirjoista.

Saavuin kirjakauppaan kesken Laura Lindstedtin ja Harry Salmenniemen esityksen, ja kuuntelin pari seuraavaa haastattelua. Shen Yangin haastattelu oli kiinnostavaa ja riipaisevaakin kuunneltavaa, vaikka kirjailija itse oli iloisen oloinen. Yhden lapsen politiikka on hurja juttu. Sivia Hosseini kertoi uudesta tietokirjastaan, mutta itse kiinnostuin hänen kehutuista esseistään, joita en ole vielä lukenut. Tuntuu, että kannattaisi 😏.

Messuillahan on tietysti kaikkea muutakin mukavaa haastatteluiden lisäksi. Itse mm. äänestin kauneimpia nuortenkirjakansia ja kauneinta Varsinais-Suomen kirjastoa. Kirjastoäänestyksestä en huomannut ottaa kuvaa, mutta kansiäänestys näytti tältä:

Messuosastoilta oli mukava bongailla uusia kirjanmerkkejä ja messukarkkeja. Tässä S&S:n osaston tarjontaa - karkit olivat muuten hyviä, punaisia ja kirpeitä:

Sunnuntaina kuuntelin Agricola-lavalla esiintynyttä Tiina Nopolaa, joka esitteli Risto Räppääjä ja viileä Venla -kirjaansa. En ole lukenut näitä kirjoja, mutta fanitan Nopolaa yleisellä tasolla, ja oli kiva kuulla häntä. Keskustelu soljui Nopolan muussakin tuotannossa, ja jokunen vuosi sitten menehtynyt isosisko-Sinikka vilahteli myös mukana <3.

Jos jalkoja alkaa väsyttää, aina voi istahtaa kuuntelemaan jotain keskustelua. Futis- ja F1-maailmoissa liikkunut Puisto-lavan keskustelu ei ollut päätynyt tärppilistalleni, mutta vangitsi kyllä mielenkiintoni, kun sattumalta istuin sitä kuulemaan. Saku-Pekka Sundelin ja Heikki Kulta olivat urheilumiehiä henkeen ja vereen, sen kyllä aisti innostuneesta jutustelusta. Sundelinin Suomifutis-kirja alkoi vienosti kiinnostamaan.

Puisto-lavalla oli myös kirjagramin ohjelmaa. Mari Leminen haastatteli Saara Turusta ja Laura Frimania, ja keskustelun aiheena olivat klassikot ja erityisesti uusi Runotyttö-käännös. Minulle vanhempi Runotyttö-käännös on niin rakas, etten kenties uskaltaudu kokeilemaan uutta kirjaa, mutta keskestelu oli silti kiintoisa. Mahtavaa, että vanhoistakin kirjoista puhutaan messuilla. Puhe rönsyili mukavasti sinne tänne, ja sen lomassa pohdittiin mm. mikä on klassikko ja voiko klassikkokaanoniin puhaltaa uusia tuulia. Bongasin keskustelusta myös Saara Turusen ja Petra Mainosen toimittamat Suurteoksia-kirjat, jotka ovat menneet minulta täysin ohi. Näissä kirjoissa kirjailijat nostavat esiin omia suosikkejaan, ja siellä on ilmeisesti monta hyvää lukuvinkkiä.

Jukola-salissa keskusteltiin sunnuntaina naiseuteen liittyvistä teemoista Inka Valiman ja Taika Mannilan Bimbofikaation ja Henna Karppinen-Kummunmäen  Minä ja Marilyn -kirjojen tiimoilta. Keskustelussa oli mukana myös näyttelijä Sara Melleri, ja haastattelijana toimi messujen johtaja Vilja-Tuulia Huotarinen. Tämä haastattelu nousi omien messujeni kärkikastiin, ja aion ehdottomasti etsiä molemmat kirjat käsiini. Radikaali empatia ja itsensä bimbouttaminen jäivät positiivisina juttuina keskustelusta mieleen. 😁


Kikka-elokuvassa pääosaa esittänyt Sara Melleri oli myös mukana keskustelussa.  

 Tein toki myös ostoksia messuilta, mutta teen niistä oman jutun. 😊

*

Viihdyin Turun messuilla mainiosti - kiitos messulipusta järjestäjille! Oli inspiroivaa kuunnella haastatteluja, mukaan tarttui runsaasti lukuvinkkejä ja ylipäänsä on sellainen olo, että voi kun voisin vaan mennä kotiin ja istua seuraavat viikot nenä kiinni kirjassa😊. Oli myös ihanaa tavata kirjabloggaajakollegoita 💖. Ensi vuoteen!

*

Aurajoki by night 💕

Kommentit

 1. Mahtavaa että löysit Suurteokset, uskon että tulet niitä rakastamaan. Kiva kun olit kuuntelemassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin juuri Suurteokset varaukseen, jännittää aivan millaisia kirjavinkkejä sieltä saan. Oli mukavaa kuunnella teidän haastattelua, ja kiitos sinulle kaikesta messutyöstä <3.

   Poista
 2. Messukäyntisi kuulostaa antoisalta! Ihailtavaa paneutumista pitkine matkoineen. Meillä oli myös joitakin samoja kohteita, ja oli niin kiva tavata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mukava nähdä pitkästä aikaa! Onhan Oulusta matkaa, mutta oli kyllä vaivan arvoista lähteä messuille - oli oikein virkistävä viikonloppu. :)

   Poista
 3. Sinunkin raportistasi näkee, miten erilaisia kohteita voimme löytää messujen ohjelmasta. Kuvasi ovat hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Luin useamman messujutun ja kaikilla tuntuu olleen hieman omanlaisensa messut... hyvä niin, kertoo siitä että messut olivat monipuoliset. :)

   Poista
 4. Mekin oltiin perjantaina kuuntelemassa Magdalena Haita. Minustakin opettajien lava on kaikista kiinnostavin. Tosin olisin halunnut seurata myös Paula Norosta ja Supermarsua, mutta mies oli mukana ja messuiltiin sitten yhdessä. Tykkään tosi paljon Turun messuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turun messut ovat nousset omaksi suosikikseni. Siellä on mukava tunnelma, yleensä ei tarvitse jonottaa paikkoihin ja ohjelma on monipuolinen, kaikenlaista löytyy. Olipa kiva kun oltiin samaa ohjelmaa seuraamassa... jos olisin huomannut sinut ja tunnistanut, olisin varmaan käynyt nykäisemässä hihasta ja moikannut. :)

   Poista
 5. Lohduttavaa ja hyvin ymmärrettävää, että sinäkin päädyit jättämään väliin ekan päivän jälkeisen messupäivän. Sinulla tietenkin pitkä matka ja työviikko takana myös...Ihania kuvia olet ottanut siitä Turun parhaasta, jokirannasta, jossa on nykyään niin viihtyisää kävellä. Onneksi on tuo joki, sitä ei onnistuta niin vaan pilaamaan älyttömällä rakentamisella.
  Samaa mieltä kuin Mari tuossa edellä, Saara Turusen & co toimittama Suurteoksia oli tosi mukaansatempaava opus. Lopettelen parhaillaan siitä saamaani vinkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lauantaina ei vaan pystynyt mihinkään... mutta onneksi olin viettämässä Turussa pitkää viikonloppua, oli oikein mukavaa kun siihen mahtui monenlaista, sekä messuilla käyntiä että muuta oleilua. Tulen taatusti ensi vuonna uudestaan <3. Laitoin juuri Suurteokset varaukseen, jännää nähdä mitä siellä vinkataan. Messujen keskustelu asetti odotukset korkealle. :)

   Poista
 6. Kiva raportti ja hyviä kuvia. Kyllä oli hyvä messutapahtuma. Sinullakin on ollut niin paljon upeita messukokemuksia. Nyt sitten odottamaan Helsingin messuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olen tulossa myös Helsingin messuille. Toivottavasti nähdään siellä!

   Poista
 7. Paljon on aiheita selvästi ollut. Olen lukenut nyt useamman bloggaajakollegan jutun ja voisi luulla jokaisen käyneen ihan eri messuilla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kieltämättä minulla on usein tullut sama tunne kun messujuttuja lukee. :) Messuilla on aina niin paljon kaikkea, että sieltä saa kyllä poimittua juuri itselle sopivan kokonaisuuden - onneksi. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.