Sarjisvinkkejä: Peilisalissa & Tulevaisuuden arabi 5

Liv Strömquist ja Riad Sattouf ovat omia sarjakuvasuosikkejani, ja vinkkaan aina mieluusti heidän kirjojaan, kun joku kyselee uutta luettavaa (ja usein vinkkejä saa pyytämättäkin 😄). Strömquistin naisen asemaa ruotivat esseemäiset sarjakuvat ovat aivan omanlaisiaan ja antavat taatusti ajattelemisen aihetta, Sattoufin omakohtainen Tulevaisuuden arabi -sarja puolestaan on mainiota luettavaa erilaisista kulttuureista ja muistelmista kiinnostuneille. Luin hiljan kirjan molemmilta, ja päätin niputtaa kestosuosikkini yhteen juttuun:

Liv Strömquist: Peilisalissa (Sammakko 2023, suomennos Helena Kulmala)

Peilisalissa keskittyy naisen kauneuteen, ulkonäkökeskeisyyteen ja siihen, miten suhtautuminen näihin on aikojen saatossa muuttunut. Tyyli on sekä tekstin että piirrosten osalta tuttua Strömquistia: teräviä ja kriittisiä huomioita, pisteliästä huumoria, ympäröivän maailman peilaamista filosofisten ja sosiologisten teeorioiden kautta. Käytännön esimerkkejä on löytyy keisarinna Sissistä Kylie Jenneriin. Kyllä toimii, edelleen! 

Tykkään Strömquistin piirrostyylistä: koskaan ei tiedä, mitä seuraava aukeama tuo tuollessaan. Siellä voi olla perinteisen oloista, ruutuihin mahtuvaan sarjakuvaa, sivu täynnä kissankokoista tekstiä tai jotain siltä väliltä. Värejä löytyy, piirrokset ovat pelkistettyjä, teksteistä saa selvää, ja tärkeät pointit ovat korostettu niin etteivät ne vahingossakaan mene ohi. Strömquistin albumit eivät ole minulle kovin nopsalukuisia, sillä niihin on ahdettu aika paljon asiaa, mutta toisaalta niissä riittää pureskeltavaa useammallekin lukukerralle.  

Peilisalissa tuli luettua kirjastolainana, mutta saattaa olla, että ostan tämän jossain vaiheessa omaksi. Goodreadsiin sarjakuva saa minulta 4 tähteä.

Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu mm. blogeissa Tuijata.Kulttuuripohdintoja, Kirjailuja


Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi 5 - Lapsuus Lähi-idässä (1992-1994) (WSOY 2021, suomennos Saara Pääkkönen)

Sattoufin omiin kokemuksiin perustuva Tulevaisuuden arabi -sarja on meillä edennyt jo päätösosaansa asti, mutta minulla oli vielä edellinenkin osa lukematta. Sen sai onneksi kirjastosta ilman kovinkaan suurta jonotusaikaa, ja kirja imaisi minut siinä määrin mukaansa, että se tuli luettua lähes yhdellä istumalla. Kirjassa seurataan teini-ikäisen Riadin elämää Ranskassa, jonne äiti on asettunut kahden poikansa kanssa. Avioero poikien syyrialaisen isän kanssa on vielä kesken, ja kaikkein kipein asia äidin ja poikien elämässä on pikkuisen Fadin kaappaaminen Syyriaan.


Fadin kohtaloa puidaan koko viidennen osan ajan, vaikka mukana on toki Riadin kouluarkea, ensiaskeleet piirtäjän uralla ja muita arkisia sattumuksia. Albumin yleissävy on silti aika synkeä, ja Riadin tasapainottelua kahden kulttuurin välillä kuvataan todella koskettavasti, toki osin mustahkon huumorin kautta. Viiden Tulevaisuuden arabi oli laadukasta luettavaa, ja tykkäsin kirjasta neljän Goodreads-tähden verran. Onneksi voin ottaa päätösosan heti lukuun!

Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu mm. blogeissa Kirjakko ruispellossa ja Kirjojen keskellä


Kommentit

  1. Panin nyt Peilisalissa viimein varaukseen. Minulla on pinossa joku Strömquistin ruotsinkielinen teos, joka ilmeisesti on kokoelma vähän sitä sun tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kiinnostuit Peilisalista. Olisikohan tuo ruotsalainen teos Einsteinin vaimo? Muistelen että se olisi ollut "sitä sun tätä"-tyylinen kokoelma, josta en niin kovasti innostunut. Minusta Peilisalissa on paljon parempi.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.