Tokio-viikonloppu: Yū Mirin Uenon asema & Tokyo Vice -sarja

Viikonloppuni on kulunut Tokio-henkisissä tunnelmissa, sillä luin Turun kirjamessujen heräteostokseni, Yū Mirin romaanin Uenon asema (Sammakko, 2023), ja HBO Maxilta löysin Tokyo Vice -nimisen sarjan, joka on melkoinen nojatuolimatka nykyajan Tokion sykkeeseen. Uenon aseman ja Tokyo Vicen kautta välittyy keskenään täysin erilaista Tokio-kuvaa, mutta miljoonakaupungin monet kasvot kelpasivat viemään ajatukset muualle Oulun räntäsateiden keskeltä. Molemmista kirjoista kuitenkin välittyy tietynlainen ulkopuolisuuden kokemus - Uenon aseman mies katselee maansa menoa yhteiskunnan reunalta, Tokyo Vicessa amerikkalainen yrittää päästä sisään japanilaiseen mielenmaisemaan.

Uenon asema kiinnitti huomioni messuilla kauniin ja huolitellun ulkoasunsa vuoksi. Keltainen kirja on ulkoiselta olemukseltaan oikea kirjahyllyn piristys! Myös takakannen palkintoluettelo vakuutti (kirja on mm. voittanut USA:n National Book Awardin), ja minusta on ylipäänsä mukavaa tukea käännöskirjoja ostamalla niitä. Japanista on viime vuosina suomennettu useita kiinnostavan oloisia kirjoja, ja Uenon aseman luettuani voin kyllä lämpimästi suositella tätä uutukaista.

Kirjan kertojanääni kuuluu kodittomalle miehelle, jonka elämäntarinaa ja perhesiteitä valaistaan pikku hiljaa kirjan edetessä. Samalla pureudutaan japanilaiseen yhteiskuntarakenteeseen ja kulttuuriin muutamien kiinnepisteiden kuten Tokion olympialaisten ja keisarillisen perheen tapahtumien kautta. Uenon asema on todella kiintoisa yhdistelmä elämän laitapuolelle ajautuneiden ihmisten kokemuksia ja yhteiskunnan isoja linjoja. Ja kun kirjalla on mittaa vain noin 150 sivua, Miri käsittelee aihettaan erittäin taitavasti. 

"Kuoppaan pudonnut voi vielä raahautua ylös, mutta jos liukastuu äkkijyrkänteeltä alas, ei pääse enää täysin voimin mukaan elämään. Putoaminen päättyy vasta kuolemassa. Silti on jatkettava elämistä kuolemaan asti, ja siksi on hankittava vaatimaton elantonsa."
Pidin Uenon aseman hitusen unenomaisesta, melankolisesta tunnelmasta, joka osin selittyy sillä, että päähenkilö on itse asiassa jo kuollut mies (tämä kerrotaan kirjan takakannessa, joten en mielestäni spoilaa). Japanilaisen kulttuurin ystäville Uenon asema tarjonnee tavanomaisesta poikkeavaa näkökulmaa maahan ja sen ihmisiin. Goodreadsiin kirja saa minulta neljä tähteä.

 
Goodreads: 4 tähtää
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: kirjaa on luettu mm. Unien kelluvalla sillalla
Kirjan tietoja: 
Yū Miri: JR Ueno-eki kōen-guchi (2014)
Suomennos Raisa Porrasmaa
Sammakko, 2023
152 sivua

*

HBO Maxin Tokyo Vice on kanavan alkuperäissarja, joka perustuu toimittaja Jake Adelsteinin omakohtaiseen kirjaan. Sarjassa seurataan Adelsteinin toimittajanuraa Tokion suurimmassa sanomalehdessä, ja hänen ponnistelujaan ymmärtää kaupunkia pintaa syvemmältä. Adelsteinilla on hieman kyseenalainen kunnia olla lehden rikostoimituksen ensimmäinen ulkomaalainen työntekijä, mutta niin vain sinnikäs nuori mies rimpuilee urallaan eteenpäin ja pääsee kosketuksiin poliisin, yakuzan ja seuralaispalvelun arvoituksellisen Samantha-neitosen kanssa.

Sarja on kuvattu Tokiossa, ja siinä puhutaan suurimmaksia osaksi japania. Adelsteinia näyttelevä Ansel Elgort kuulemma opetteli kielen tätä sarjaa varten. Paikallistuntuma on mielestäni erinomainen, ja olen muutaman jakson jälkeen täysin koukussa. Tokion neonhohtoiset kadut, nuhjuiset pikkubaarit, hiearkinen sanomalehtitoimitus ja tietysti jäyhät yakuzatyypit - nyky-Tokion kaupunkikuva näyttäytyy moniulotteisana. Sarjaa on toistaiseksi ilmestynyt vain yhden kauden verran eli kahdeksan osaa. En tiedä, onko jatkoa luvassa mutta rikossarjojen ja Japanin ystävien kannattaa ehdottomasti vaivautua! Sarjan traileri löytyy YouTubesta:


Kommentit

  1. Kiitos kirjavinkistä :)

    VastaaPoista
  2. Brittikansi on mielestäni kuvaavampi (olen lukenut tuon Ueno Stationin joskus reilu pari vuotta sitten), vaikka tuo suomikansi on kyllä kaunis joskin "eksotisoitu". Uenosta minulle jäi ristiriitaiset tunteet, pidin enkä pitänyt siitä. Oli hieman sirpalemainen makuuni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin suomi-kansi oli kaunis muttei tunnelmaltaan aivan vastannut kirjan sisältöä. :) Minulle kirjan sirpalemaisuus toimi hyvin, varsinkin utuinen alkuosuus ja surumielinen loppu olivat tosi hyvä. Väliin kyllä mahtui hieman tylsempiäkin jaksoja, eli ei tämä täysin tasalaatuinen lukuelämys ollut.

      Poista
  3. On tullut luettua muutamia japanilaisia ja Japani-aiheisia kirjoja viime vuosina. Uenon asema voisi olla kiinnostava kokemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, tämä oli minusta hyvällä tavalla erilainen kirja. Selkeästi "japanilaishenkinen" :).

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.