Kiva tietokirja lapsille: Majakat, ohoi!

Elokuun 26. päivä vietettiin Itämeren päivää, ja sen kunniaksi oli lähikirjastossani tarjolla monipuolinen kattaus kirjavinkkejä. Poimin vnkkipöydältä mukaani Raili Mikkasen ja Tiina Holmbergin lasten tietokirjan Majakat, ohoi!. Se vaikutti hyvältä lisältä taannoiselle lukumaratonille, ja lisäksi kirja sopii lokakuussa päättyvään Kirjoja ulapalta -lukuhaasteeseen

Kaunis kansi toimi oivana "myyntivalttina" kirjalle. Tätä juttua kirjoittaessani olikin mukavaa löytää googlen syövereistä tieto, että kyseinen kansi voitti Turun kirjamessuilla Kaunein kirjankansi -äänestyksen vuonna 2009. Seita Parkkolan Usva tuli tuolloin toiselle sijalle. Ihana kirja sekin <3. Ko. messuilla valittiin myös kehnoimmat kirjankannet, ja ne voi käydä kurkkaamassa linkkaamastani jutusta. Tämmöinen kansiäänestys on kyllä hauska - liekö aivan perinne Turun messuilla?

Kirjassa reissataan Itämerellä, Moona-lokin ja Ville-kuutin matkassa. Moona innostaa Villeä lähtemään seurakseen kiertelemään majakkasaaria, näkemään uusia paikkoja ja oppimaan uutta. Eläinnäkökulma toimii oikein hyvin ja sopii lastenkirjaan. Majakkasaarilla Moona-lokki lentelee utelemassa tietoja paikallisilta eläimiltä ja joskus ihmisiltäkin, jos sattuu vastaan joku lokkia osaaava yksilö. Ville ja lukija pääsevät nauttimaan Moonan selvitystyön antimista, ja merkillisen hyvin eläintietolähteet näyttävät olevan perillä ihmisten majakoiden historiasta ja nykytilasta.

Kuvitustyylistä saa hyvän käsityksen jo kannesta, mutta tässä vielä yksi näyte Suomenlinnan etapilta:

Majakkatietous on ujutettu mukavasti Villen ja Moonan reissukuvauksen sekaan, mutta mukana on myös lyhyitä, tiiviitä tietolaatikoita kaikista retkikohteista. Pieniä lukijoita ajatellen kirjan tarjoama tieto oli mielestäni sopivan tasoista, ei liian raskasta tai puisevaa vaan mukavaa tarinointia kiinnostavilla faktoilla täydennettynä. Kirjan alussa oleva kaunis kartta matkareitistä havainnollistaa aihetta myös hyvin.

Goodreadsiin Majakat, ohoi! saa minulta kolme tähteä. Tekisipä itsekin mieli lähteä käymään jollakin majakkasaarella!

Itämeren päivän vinkkipöydässä oli paljon muutakin mielenkiintoista luettavaa:

****

Osallistun kirjalla merelliseen Kirjoja ulapalta -lukuhaasteeseen.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta, Itämeren päivän vinkkihyllystä.
Muualla verkossa:
* kesällä 2011 Sinisen linnan kirjastossa esiteltiin majakkakirjoja, ja Majakat, ohoi! oli listalla mukana. Vinkkilista on edelleen todella erinomainen, ja mm. listalla oleva Claudie Gallayn Tyrskyt löytyy blogini elokuun postauksista.
Kirjan tietoja:
Raili Mikkanen (teksti), Tiina Holmberg (kuvat): Majakat, ohoi!
Shchildts, 2009
59 sivua

Kommentit

 1. Tästä tuli nostalgisia muistoja, muistan, että luin tätä lapsille kun he olivat pienempiä. Muitakin Mikkasen lastenkirjoja tuli luettua. Suomen lasten linnakirja taitaa olla omassa hyllyssäkin. Kirjat sisältävät mukavalla tavalla asiatietoa, mutta ovat myös lapsille kiinnostavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tämä oli sinulle tuttu kirja. :) Mikkonen osaa tosiaan sekoittaa tarinallisuutta ja faktaa juuri sopivassa suhteessa, ja tämä kirja toimi hienosti myös aikuiselle.

   Poista
 2. Onpa ihastuttavan oloinen. Tämä menee heti varaukseen, mielelläni lukisin tätä lasten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli ihana kirja, aivan aikuisellekin. Tosi ajankohtainen kirja edelleen, varsinkin kun mukana on myös hieman luonnonsuojeluasiaa... tykkäsin kirjan lähestymistavasta aiheeseen, oli mielestäni oikein osuva kohderyhmää ajatellen.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.