Emma Jane Unsworth: Aikuiset
Emma Jane Unsworthin Aikuiset (Tammi, 2021) on niin hyvä, että hieman ihmettelen, miksen löytänyt siitä kovinkaan montaa bloggausta. Eikö somemaailman syvimpään olemukseen pureutuvan kirja aihe kiinnosta vai onko kirja muuten vaan mennyt ohi? No, minä olen todella iloinen, että poimin Aikuiset mukaani lähikirjaston pikalainahyllystä. Takakansi mainostaa kirjaa hysteerisen hauskaksi, mutta Aikuiset on myös omalla tavallaan aika surullinen tarina tykkäämiskulttuurin kääntöpuolesta. Ja kyllä, silloin tällöin vähintäänkin hersyvän hauska, usein pikkuisen liian oikeaan osuva ja ylipäänsä erittäin onnistunut kuvaus nykyajasta.
"Katson, kun Nicole naputtelee puhelinta - hänen ylikasvaneet geelikyntensä ovat hauskan hohtavat. Hän ottaa kuvan ja postaa sen. Mietin, pitäisikö minun tehdä samoin, mutta epäröin liian kauan - kuten aina - ja hetki menee ohi. Olen keskustellut Nicoletten kanssa sosiaalisesta mediasta, se kun on meidän molempien pakkomielle. Olemme luokitelleet sen käyttäjät, myös itsemme, näin: tykkääjät, ei-tykkääjät (lymyilijät), taktiset tykkääjät ja oikeasti täyspäiset. Olen Nicoletten kanssa rehellisempi kuin kenenkään muun, jopa Kellyn - mikä on outoa siihen nähden, etä olemme tunteneet toisemme niin vähän aikaa. Kaipa tämä on toisenlaista rehellisyyttä." (s. 45-46)
Aikuisten päähenkilönä on Jenny McLaine, nettilehti The Foofissa työkentelevä kolumnisti. Kuten ylläolevasta lainauksesta käy ilmi, Jenny suhtautuu somettamiseen vakavasti. Tietenkin Aikuiset on fiktiota, mutta on houkuttelevaa ajatella, että tietynlainen totuudensiemen Jennyn jutuissa piilee. Aikuisten kärjistykset todella toimivat! Sometilien päivitysten, kommenttien, tykkäysten ja ei-tykkäysten takaa avautuu Jennyn kautta aivan oma salattu maailmansa, jonka lainalaisuuksia ei tavallinen somepulliainen voi edes aavistaa.
"Poistan hashtagin niin että postauksessa lukee vain:VOISARVIA.Piste vai ei? Piste vaikuttaa aina päättäväiseltä ja arvovaltaiselta, mutta toisaalta voisi olla coolimpaa ja huolettomampaa jättää lause vain riippumaan, ikään kuin vihjaamaan että eihän tässä säkenöivän elämän tiimellyksessä ehdi edes välimerkkejä käyttää. Raaka totuus on, että viljelen liikaa välimerkkejä aina, kun olen stressaantunut/innostunut. Hyvänä/huonona päivänä saatan täräyttää neljä huutomerkkiä. Huutomerkit ovat nöyristelijöiden suosikkivälimerkkjä. Ne saavat ihmisen näyttämään auliilta ja joustavalta. Oli kiva jutella! Oli!!! Kiinnitän aina huomiota välimerkkeihin. Kunnioitukseni herää, jos joku lähettää viestin, jossa ei ole huutomerkkejä eikä suukkoja. Samalla aprikoin: Onko hän masentunut? Olenko loukannut häntä jotenkin?"
Kirjan alussa on runsaasti Jennyn avautumisia somepäivityksistä, mutta myöhemmin päästään myös muihin aiheisiin. Aikuisissa ruoditaan mm. Jennyn vaikeaa äiti-suhdetta, ja hänen päättynyttä suhdettaan valokuvaaja-Artiin. Jennyn elämän todelliset ihmissuhteet nousevat enemmän esiin, mitä pidemmälle kirjaa lukee, mutta enpä tiedä, onko hän niissä yhtään virtuaaliminäänsä aikuismaisempi.
Jennyn minä-kerronta etenee jouhevan nasevasti, ja pidin erityisen paljon lukujen otsikoinneista. "Moi, maailma!" "Äiti sanoi" "Art sanoi" "Yleisiä ongelmia" - ytimekästä hashtag-tyyliä, kapitaaleilla kirjoitettuna. Luvut eivät yleensä ole kovin pitkiä, ja mukana on jonkin verran takaumia ja Jennyn viestittelyä erityisesti Kelly-ystävän kanssa. Sirpalemainen Aikuiset oli sivumääräänsä nähden nopsalukuinen, ja näennäisestä pinnallisuudestaan huolimatta sekä viihdyttävä että ajatuksia herättävä. Mitään varsinaisia syväanalyysejä Jennyn nettiriippuvuudesta tai muista elämän ongelmista kirjassa ei ole, mutta enpä niitä sinne kaivannutkaan. Unsworth hallitsee ilkikurisen kepeän tyylinsä hienosti. Goodreadsiin Aikuiset saa minulta neljä tähteä.
Seinäjoen kirjaston lukuhaasteessa sijoitan Unsworthin kirjan kohtaan 27. Verkkomaailman tuntija.
Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogissa Kirjapöllön huhuiluja
Kirjan tietoja:
Emma Jane Unsworth: Adults (2020)
Suomennos Kaisa Kattelus
Tammi, 2021
366 sivua
Minua kyllä kiinnostavat somemaailmasta kertovat kirjat, mutta tästä en ollut vielä kuullutkaan, joten kiitos vinkistä! Itse asiassa juuri eilen löysin kirjastosta espanjankielisen romaanin, joka kertoo Instagramissa syttyvästä rakkaudesta. Cristina Maruri: Todas mís fotos hablan de tí. Jospa se löytyisi jollain muullakin kielellä, jos kiinnostut tai jos joku muu kiinnostuu.
VastaaPoistaOlepa hyvä. :) Ja kiitos Maruri-vinkistä! Minulla ei ole espanja hallussa, mutta englanniksi kyllä luen mieluusti kirjoja. Somemaailmaa käsitteleviä kirjoja ei ihan hirmuisesti ole tullut vastaan, mutta aihe kiinnostaa - onhan se niin kiinni tässä ajassa.
PoistaTämän olen bongannut jossain, mutta yllättävän vähän on kyllä ollut esillä. Voisin tarttua tähän.
VastaaPoistaKivaa, että kiinnostuit! Aikuiset kyllä ansaitsisi enemmänkin huomiota.
Poista