Cecily von Ziegesar: 2 x Gossip Girl

Gossip Girl -ilmiö on mennyt minulta aikoinaan ohi eli en kuulunut kohderyhmäikäisiin, kun Cecily von Ziegesarin luoma kirjasarja ja siitä tehty tv-sarja valloittivat maailmaa 2000-luvun alkupuolella (kirjasarjasta löytyy infoa Wikipediasta). Nyt Gossip Girl on jälleen ponnahtanut esille, sillä HBO Maxille on tehty uusi versio tv-sarjasta, ja sen myötä Gossip Girl -kirjat ovat vyöryneet lukuaikapalveluihin. Bongasin ne sieltä kesällä, kun kaipasin jotain kevyttä luettavaa. Näyttävät, pastellisävyiset kansikuvat lupailivat hyvää, joten päätin kokeilla höttöisen kuuloista sarjaa New Yorkin Upper East Siden varakkaista, eliittikoulua käyvistä nuorista. 

Jos joku on minun laillani hieman ulalla sarjan ideasta, niin lyhyt tiivistys, olkaa hyvät: Gossip Girl on tuntemattomaksi jäävä bloggari, joka pilke silmäkulmassa raportoi  juorunnälkäisille lukijoilleen kultalusikka suussa syntyneiden nuorten tekemisistä.

"Seuraan tilannetta silmä kovana. Tarkkailen jokaista. Tästä tulee syntisen paha vuosi. Haistan sen nenässäni.

Rakkaudella, Gossip Girl"

Lukaisin melko vauhdikkaaseen tahtiin sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa, joten nämä kyllä vievät mennessään! Kuvan alta löytyvät lyhyet arviot lukemistani kirjoista. 😊

Cecily von Ziegesar: Gossip Girl - Eliittinuoret (Gossip Girl 2002; suomennos Tytti Träff; WSOY 2020)

Sarja-avaus lähtee vauhdikkaasti liikkeelle päivilliskutsuilla, joissa Blair Waldorfin äiti esittelee seurapiireille uuden miesystävänsä. Kirjan pääpaino on kuitenkin nuorten touhuissa, joten Blairin äidin elämä on pelkkää taustakohinaa sen rinnalla, että Blair tuskailee ensimmäisen kerran ajoitusta poikaystävänsä Naten kanssa. Lisäksi soppaa sekoittamaan saapuu häikäisevä Serena van der Woodsen, jolla on myös ollut vipinää Naten kanssa ennen kuin hän lähti vuodeksi Ranskaan sisäoppilaitokseen.

"Mutta hitot siitä, mitä Serenalla oli yllään. Jenny ja joka ainut muu salissa istuva halusi tietää, miksi Serena oli tullut takaisin.

Kaikki kurottivat kaulaansa nähdäkseen paremmin. Oliko Serenalla silmä mustana? Oliko hän raskaana? Vaikuttiko siltä, että hän oli pilvessä? Puuttuiko häneltä hampaita? Oliko hänessä mitään erilaista kuin ennen?"

von Ziegesarin kerrontatyyli on ihastuttavan pulppuileva ja ilkamoiva, ja kirjan tapahtumat tuntuvat meikäläisittäin usein aika yliampuvilta. Näillä New Yorkin nuorilla on rahaa mutta silti heidän huolensa ovat kovin tutun oloisia - kuka on kenen kanssa yms nuorten maailman keskeisiä juttuja. Blairin, Naten ja Serenan bermudan kolmio on kirjan keskeisintä ainesta, ja Gossip Girl pysyy kiitettävän hyvin mukana trion edesottamuksista. Eliittinuoret oli todella vetävää ja viihdyttävää luettavaa alusta loppuun, ja kirja saa minulta kolme tähteä Goodreadsiin.

Cecily von Ziegesar: Gossip Girl - Tiedät, että rakastat minua (Gossip Girl - you know you love me 2002; suomennos Tytti Träff; WSOY 2020)

Tiedät, että rakastat minua heittää lukijan keskelle New Yorkin syksyä ja lähestyvää talvea:

"On aika ottaa luottokortit esiin ja marssia Bendelille ja Barneysille ostamaan uusia makeita bootseja, seksikkäitä verkkosukkahousuja, pieniä villahameita ja ihania kasmirneuleita. Kaupunki vaikuttaa tähän vuodenaikaan tavallista säkenöivämmältä, ja jokainen haluaa säkenöidä mukana!"

Blairin, Serenan, Naten ja kumppaneiden elämään mahtuu muutakin kuin ostoksilla käyntiä (vaikkakin eräs tietty ostos tai pikemminkin ei-ostos saa aivan keskeisen roolin Blairin ja Naten suhteessa), sillä yliopistoon pyrkiminen askarruttaa kaikkien mieltä, vaihtelevissa määrin. Yliopistoteeman ympärille on saatu kudottua hyviä juonilankoja, jotka tekevät kirjasta omanlaisensa avausosaan verrattuna. Niin paljon rahaa kuin nuorilla onkin, yliopistoon pyrkiminen asettaa heidät vastatusten reaalimaailman kanssa.

Mitään syväanalyysejä ei kuitenkaan kannata odottaa, mutta varsin herkulliset koukut pitivät oman mielenkiintoni yllä aivan kirjan loppuun asti. Erityisen tykkäsin siitä, että Blairin hahmo elää päänsä sisällä puolittain vanhojen elokuvien maailmoissa. Tämä tuo omanlaistaan höpsöä viehätystä kirjan maailmaan. 

Tiedät, että rakastat minua saa minulta kolme tähteä Goodreadsiin. Kepeän, hyvin kirjoitetun viihteen ystäville suosittelen lämpimästi näitä molempia kirjoja! Ja sarjaahan on tarjolla monta muutakin osaa - todennäköisesti palaan tämän sarjan pariin jatkossa.

Kommentit