Mikael Niemi: Veden viemää

Mikael Niemen Veden viemää (Like, 2013) ilmestyi vuonna 2013 eli samana vuonna, kun perustin Oksan hyllyltä -blogini. En suinkaan valinnut kirjaa luettavakseni tällä perusteella vaan lähinnä sattumalta, kaivellessani luettavaa omasta hyllystä. Mutta olipa hauska sattuma! Googlatessani muiden bloggauksia kirjasta vastaan alkoi tulla tuttuja, jo hiljentyneitä blogeja 💖, joita seurasin aikoinaan tiiviisti... mutta onneksi Amman kirjablogi ja Kirsin kirjanurkka ovat edelleen aktiivisia!

Minulta meni aikoinaan Niemen katastrofiromaaniksi nimetty romaani täysin ohi, mutta no, löysinpä hänen hittiromaaninsakin vasta noin 20 vuotta sen julkaisun jälkeen eli Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä tuli luettua noin kolmisen vuotta sitten. Kuljen siis aivan jälkijunassa Niemen kirjojen suhteen, mutta hyvä kirjallisuus kestää aikaa, ja siihen laariin kaikki lukemani Niemen kirjat totisesti kuuluvat. Veden viemää ei yllä aivan samalle tasolle Populäärimusiikin kanssa, mutta jos kaipaat säpäkästi etenevää, kotoisen oloisiin maisemiin sijoittuvaa page turner -romaania, Veden viemää on oiva valinta. 

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Luulajanjoen laaksoon, jossa elävien ihmisten elämää ravisuttaa padon murtuminen. Vesi vyöryy hallitsemattomalla voimalla laaksoon, ja lukija saa henkeään pidätellen seurata, kuinka romaanin päähenkilöt kamppailevat luonnonvoimien kanssa.

"Sitä ei voinut kuvailla. Maailma oli hajonnut miljardeihin tonneihin. Hän hapuili vaistomaisesti kännykkäkameraa ennen kuin muisti. Se oli poissa. Hänellä oli vain omat silmänsä. Hän saattoi vain seistä siinä ja katsella sellaista mitä hän ei olisi koskaan uskonut ihmisen voivan nähdä."

Niemi osaa loistavasti sanoittaa tavallisen ihmisen kokemukset hirvittävien vesimassojen keskellä, mutta silti Veden viemää jäi minulle vain hyväksi kolmeksi tähden lukukokemukseksi. Populäärimusiikista pidin aivan hurjasti, joten sen vuoksi "vain". Kyse taitaa olla siitä, etten ylipäänsä ole suunnattoman innostunut tämän tyyppisestä katastrofi-action-kirjallisuudesta, jossa päähuomio on siinä, miten joukko porukkaa selviytyy jossain kummallisessa, normiarjesta poikkeavassa tilanteessa. Niemi kuitenkin onnistui kertomaan oman katastrofinsa sen verran kiinnostavasti, että luin kirjan loppuun asti ja jännittelin päähenkilöiden puolesta ihan viimeiselle sivulle asti.

Lukuhaasteet:

Pääsen aloittamaan Niemen kirjalla Main omien kirjojen lukuhaasteen eli Kirjahyllyn aarteet -haasteen, joka löytyy Kirjasähkökäyrä-blogista. 💗 Haaste kestää elokuun loppuun asti, joten siihen ehtii vielä hyvin mukaan.

Seinäjoen kirjaston lukuhaasteessa Veden viemää sopii kohtaa 29. Luonnon katastrofii t ai ympäristön muutos.


Goodreads: 3 tähteä 
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Muualla  verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Amman kirjablogiAnna minun lukea enemmänRakkaudesta kirjoihinOpus ekaKirja-AittaKirsin kirjanurkka
Kirjan tietoja:
Mikael Niemi: Fallvatten (2012)
Suomennos Jaana Nikula
Like, 2013
298 sivua

Kommentit

 1. Tämä oli kyllä koukuttavasti kerrottu katastrofikirja. Noin se vesi vie monessa maassa. Olihan tässä vähän trilleriaineksiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trillerimäisyyttä todellakin löytyi, ja parhaimmillaan (tai pahimmoillaan...) sivuja tuli käänneltyä aivan henkeä pidätellen.

   Poista
 2. Luin Populäärimusiikin ennen blogiaikaa ja se jäi todella mieleen erinomaisella tyylillä kirjoitettuna kuvauksena tuosta omaperäisestä kielialueesta ja kulttuurista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, kun Populäärimusiikin ympärillä oli aika paljon hypeä sen julkaisun aikaan. En siitä silti silloin innostunut, mutta jossain vaiheessa onneksi luin sen (taisi olla joku lukuhaaste, jonka ansioista löysin kirjan). Tosi hieno, rouhea kirja!

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.