Kati Rapia: Voimia! Tähtitieteilijän vaimon paluu

Kati Rapian Voimia!-sarjakuvan pääosassa on 1600-luvulla elänyt Anna Forsius, johon lukijat pääsivät ohimennen tutustumaan jo Pyrstötähti ja maailmanlopun meininki -sarjakuvassa. Kyseessä on siis maamme ensimmäisen tähtitieteilijän vaimo. Voimia! heittää Annan ja lukijan hurjalle aikamatkalle läpi vuosisatojen, aina tulevaisuuteen asti. Samalla saavat kyytiä ilmiöt ja ummehtuneet asenteet, ja kokonaisuus on varsin railakasta ja riemukasta luettavaa.

 


Sarjakuvassa kuvataan myös 1600-luvun vähemmän riemukasta todellisuutta, ainakin kun sitä näisnäkökulmasta katsoo. Voimia! on fiktiivinen teos, mutta sen sivuilla seikkailevista historiallisista henkilöistä on lyhyt kuvaus kirjan lopussa. Eri aikakausien sekoitus toimii erinomaisesti, ja Rapia on onnistunut löytämään historian kätköistä hätkäyttäviä naiskohtaloita. Annan ystävän Margareta Kittin mestaus kirveellä tyttären synnytyksen jälkeen kuulostaa hurjalta, mutta herkimpien lukijoiden ei pidä säikähtää - tämä on rajattu pois sarjakuvan ruuduista.   
 
Sarjakuvan värimaailma ja piirrostyyli on pelkistetty, ja jakanee mielipiteitä. Minulle tyyli oli tuttu jo Pyrstötähti-sarjakuvasta, joten sen pariin oli vaivatonta palata. Puhekuplien teksti mukailee viiteellisesti ammoista suomen kielen kirjoitusasua, ja esimerkiksi puheessa mukana vilahtelevat c-kirjaimet toivat oman pikantin lisänsä sarjakuvaan. Vinkeän ilkikurinen huumori upposi minuun loistavasti, ja Voimia! saakin minulta Goodreadsiin neljä tähteä. Lämmin lukusuositus aivan kaikille!

Tässä vielä pari kuvanäytettä sarjakuvan sivuilta:
 

 

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Sarjakuvan tietoja:
Kati Rapia: Voimia! Tähtitieteilijän vaimon paluu 
Teos, 2022
160 sivua

Kommentit

  1. Erinomainen vinkki, kiitos! Nytpä toivoisin, että voisin lukea tätä tänään, Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä. Olen sen verran satunnainen sarjakuvien lukija, että pelkistetty tyyli on minun makuuni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Minulla kesti kotvasen tottua Rapian piirrostyyliin, mutta vinkeä huumori ja erikoinen ote historiaan kyllä vei heti mukanaan. Tämmöistä iloittelua ja näkökulmaa tasa-arvoon ja muihin tärkeisiin juttuihin toivoisi saavansa useamminkin luettavaksi.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.