Sini Helminen: Sysi (Lujaverinen #2)

Sini Helmisen Lujaverinen-trilogian toinen osa Sysi (Myllylahti, 2022) jatkaa Hurmeesta tuttujen Seelan ja Hallan tarinaa. Tykästyin Helmisen Young Adult -sarjaan kovasti viime syksynä, eikä toinen osa tuottanut pettymystä. Seelasta ja Hallasta paljastuu lisää kiinnostavia seikkoja, ja kalmanväen maailman lainalaisuuksien salaisuuksista kerrotaan avausosaa enemmän. 

Sysi nostaa Hallan kertojan rooliin Seelan rinnalle, ja tämä toimi todella hyvin. Kirjan tapahtumat sijoittuvat jälleen Helsingin yliopistomaailmaan ja erityisesti sen larppauspiireihin. Pari opiskelijaa kuolee hämärissä olosuhteissa, ja Sanni-aave jää vainoamaan Seelaa ja Hallaa. Poliisin mielestä tapauksissa ei ole mitään selvitettävää, mutta Sanni on eri mieltä...

"Puristan saippuaa käsipyyhepaperiin ja alan hinkata tekstiä pois näkyvistä. Selvästikään Sannni ei päästä minua ja Seelaa rauhaan, ellemme ainakin näytä siltä, että että yritämme löytää Alvarin murhaajan. On kiinnostavaa, että Sanni viestittää vain Alvarista, ei itsestään. Luulisi, että jos hän on oikeassa ja Helsingissä liikkuu sarjamurhaaja, Sanni itse olisi hänen uhrinsa siinä missä Alvarkin. Mutta mitä Sanni kuvittelee meidän tekevän noin olemattomalla johtolangalla? Kihara tukka, sillä kuvauksella voi löytää korkeintaan satunnaisen hiusmallin."

Kirjan rikosjutun selvittely käynnistyy verkkaan, eikä juoni muutoinkaan lähde liikkeelle aivan niin säpäkästi kuin Hurmeessa. Onneksi en sentään lopettanut kirjaa kesken, sillä Seelan ja Hallan matkassa kannatti pysyä aivan loppuun asti. Sysi nimittäin päättyy erittäin kutkuttavaan koukkuun! Ja kuten jo jutun alussa mainitsin, Hurmeessa hieman arvoitukselliseksi jäänyt kalmanväki tulee tässä kirjassa paljon tutummksi. Paljastetut seikat eivät tosin maalaa siitä kovin sympaattista kuvaa, mutta kolkko tunnelma sopii tähän sarjaan. Kaiken kaikkiaan kirjan urbaani, yliluonnollisia piirteitä sisältävä miljöö on erittäin onnistunut.

Eniten minua kiinnosti kirjassa Hallan ja Seelan mutkikas suhde. Sannin murhasyytökset jäivät sen rinnalla täysin sivuosaan, mutta oli tietysti hyvä, että kirjassa oli muutakin juoniainesta eikä vain sen pohtimista, missä voidaan tavata, miksi on tärkeää salata suhde yms yms. Hallan henkilöhahmo oli kenties Hurmeessa etäinen, mutta Sysi asettaa hänet hienosti pääosaan. Kirjan päräyttävä loppuratkaisu oli niin yllättävä, että odotan todella suurella mielenkiinnolla, millainen päätös trilogialle saadaan.

Goodreadsiin Sysi saa minulta neljä tähteä. 

Seinäjoen kirjaston lukuhaasteessa Sysi sopii kohtaan 11. kaupungisssa (haasteessa luetaan kirjoja, joissa ollaan erilaisissa paikoissa).

 
Bloggaukseni sarjan aiemmasta osasta:
 
Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Kirjoja ja kikatuksia, Kirjapöllön huhuiluja
Kirjan tietoja:
Sini Helminen: Sysi
Kansi: Karin Niemi
Myllylahti, 2022
320 sivua 

Kommentit