Klassikkokirja-book tag

Bloggauspinossani notkuu kirjoja, mutta niiden sijaan book tagiin vastaaminen houkutteli tänään enemmän. Törmäsin jokin aika sitten kivaan klassikkokirjoihin liittyvään book tagiin, ja tagin alkuperäinen kysymyslista löytyy täältä. Omat vastaukseni ovat kuvan alla, ja jos joku muukin innostuu tagista, niin ei muuta kuin postausta naputtelemaan.

Ennen book tagia pari sanaa harventuneesta postaustahdistani. Bloggausteni määrä on viime aikoina hieman hiipunut, muttei suinkaan innostuksen puutteesta vaan ajan vähyyden vuoksi. Muu elämä syö vuorokauden tunteja siihen tahtiin, että alla oleva kuva kuvastaa oloani iltaisi: syvä huokaus - kaikki päivän hommat tuli suurin piirtein tehtyä ja päänupissa palaa enää pieni kipinä. Kipinästä ei arki-iltaisin juurikaan riitä virtaa blogijutun naputteluun, mutta muutama sivu kirjaa sentään tulee luettua. Sain esimerkiksi tuoreen nobelistin kirjan Me orvot päätökseen jokin aika sitten, joten lukurintamalla ei ole täysin hiljaista. Blogini pysyttelee tulevina viikoina hengissä viikonloppukirjottelujen voimin, mutta no worries, joulu lähestyy ja silloin aion nautiskella lisääntyneestä vapaa-ajasta blogijuttujen (ja kirjojen!) muodossa.



Book Tag: Klassikkokirjat

1. An overhyped classic you really didn't like

En väitä, että Astrid Lindgrenin Ronja, Ryövärintytärtä hypetettäisiin liikaa, mutta tämä luonnonläheinen lastenromaani ei silti ollut minun kirjani. Luin sen vasta aikuisiällä, ja pettymykseni oli todella suuri, kun kirjan vetovoima ei avautunut minulle laisinkaan. Eli suomeksi: minulla oli Ronjan seurassa aika tylsää.


2. Favorite time period to read about:

Viihdyn mainiosti 1800-luvulla. Esimerkiksi Jane Austenin Ylpeyden ja ennakkoluulon kuvaamaan ajanjaksoon tuskin kyllästyn ikinä. Kyseinen vuosisata ei ole niin kiihkeä kuin nykyhetki, mutta silti sen verran kehittynyt tavoiltaan ja kulttuuriltaan ettei se tunnu liian vieraalta. Myönnän, että minulla on varmaankin liian romantisoitunut mielikuva 1800-luvusta, mutta pitäähän sitä ihmisellä joku pakopaikka arjesta olla.

3. Favorite fairy-tale:

Lapsuuden suosikkisatuni oli Tuhkimo, jota minulle piti lukea uudestaan ja uudestaan. Meillä kotona oli Disneyn versio kirjasta, ja googlatessani kirjaa löysin tämän linkin, josta paljastuu tutunoloisia kuvia. Tulipa nostalginen olo, kun näin vaaleanpunaisen mekon ja kurpitsasta taiotut vaunut. ♥

4. What is the most embarrassed classic you haven't read yet:

Klassikkosivistyksessäni on valtavia aukkoja, mutten niitä enää jaksa nolostella. Mutta näin Suomen juhlavuotena nolottaa silti pikkuisen, etten ole lukenut Tuntematonta sotilasta enkä Täällä Pohjantähden alla -trilogiaa. Ja se, ettei edes kotimainen juhlavuosi ole saanut minua kiinnostumaan näistä kirjoista, edes yleissivistyksen merkeissä.

5. Top 5 classics you would like to read (soon):

Viisi erittäin kiinnostavaa klassikkokirjaa oli helppo listata (kirjat ovat tulla tupsahti mieleen -järjestyksessä):

Jane Austen - Järki ja tunteet (olen lukenut Austenilta vain Y & E:n, mutta hankin alkusyksyllä ko. kirjan pokkarialesta. Tämä voisi olla mahtavaa joulun ajan lukemista)

Philip Pullman - Universumien tomu -trilogina päätösosa Maaginen kaukoputki (sarjan kaksi ensimmäistä osaa olivat oivaa luettavaa, joten eipä jätetä sarjaa kesken)

Marcel Proust -  Kadonnutta aikaa etsimässä, 1. osa (jos innostun, sitten tietysti loputkin)

Victor Hugo - Kurjat (tämä voisi olla myös vastaukseni edelliseen kysymykseen maailmankirjallisuuden klassikoiden puolelta)

Oscar Wilde - Dorian Crayn muotokuva (olen lukenut kirjasta todella paljon kehuja, ja hautonut pokkaria hyllyssäni jokusen vuoden.)

6. Favorite modern book/series based on a classic:

Vaikea kysymys, johon en keksinyt vastausta. Edes Googlesta ei ollut apua. 😒

7. Favorite movie version/tv-series based on a classic:

Helppo tapaus: BBC:n minisarja Jane Austenin Ylpeydestä ja ennakkoluulosta! Täydellinen näyttelijäkaarti, mahtava musiikki, upea lavastus... ♥ Maistiaisia sarjasta löytyy Youtubesta. Alla on linkki sarjan avausjaksoon:


8. Worst classic to movie adaptation:

Tajusin vastausta miettiessäni, etten ilmeisestikään kovin paljon katso kirjaklassikoiden pohjalta tehtyjä elokuvia, sillä minun oli jälleen turvauduttava Googlen apuun. Kaikenlaisia Worst Movie Adaptations -listoja löytyy onneksi pilvin pimein, ja tässä niistä yksi: http://www.gamesradar.com/50-worst-movie-adaptations/3/. Olen listaajan kanssa samaa mieltä siitä, että Nicolas Cagen tähdittämä Ghost Rider (2007) oli kömpelö tapaus. Sarjakuvaversiota en ole lukenut, mutta varmasti aineksia olisi ollut parempaankin filmatisointiin.

9. Favorite edition(s) you'd like to collect more classics from:

Tähän on vaikeaa vastata kotimaisen tarjonnan näkökulmasta. Julkaiseeko kukaan suomalainen kirjakustantaja klassikkokirjoihin keskittyvää sarjaa? Siis jotain sellaista kuin Penguin Classics? Keräilyhimoni ei kohdistu klassikoihin, joten vastaan, että minulle riittävät yksittäiskappaleet suosikkiklassikoistani.

10. An underhyped classic you'd recommend to everyone:

Bloggasin alkuvuodesta Evelyn Waughin kirjasta Mennyt maailma (1945). Kirjaa ei juurikaan ole näkynyt esimerkiksi klassikkohaasteen postauksissa, mikä on sääli. Hienostunut ja hyvin aikaa kestänyt kirja ansaitsisi lisää lukijoita. Vink, vink tammikuun klassikkohaasteeseen osallistujat. 😊

***

Lopuksi joulufiilistelyä. Olen aloittanut joulumusiikin kuuntelun, ja a cappella -yhtye Pentatonixin Just for Now -biisi on eräs suosikkejani. Näiden sävelten myötä mukavaa viikonloppua kaikille.


Kommentit

  1. Itsekin pitäisi lukea kauan hyllyllä pölyttymässä ollut Dorian Grayn muotokuva. Proustin Kadonneen ajan ykkösosan luin, ja ohjemoin sen herran synttäripäiväksi, joka oli muistaakseni 10.7, tuskin lue loppuja, en oikein ymmärtänyt, mikä kirjassa oli niin hienoa, paitsi se, että muiden mielestä se on hieno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Proustin sarjasta on näkynyt kirjakaupoissa uutta painosta, ja sen vuoksi oikeastaan siitä kiinnostuinkin. Hieman epäilen, ettei Proust kenties avaudu minullekaan. :)

      Poista
  2. 1800-luku kiehtoo minuakin ja Ylpeys ja ennakkoluulon sarjaversio on huikea. Minäkään en ole lukenut niin Tuntematonta kuin Täällä pohjantähden alla -teoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos aikahyppyjä voisi tehdä (muutenkin kuin kirjojen sivuilla), niin olisipa vinkeää piipahtaa 1800-luvulla. :)

      Poista
  3. Myös minulle 1800-luku on todella mieluisa. Eikä se haittaa, vaikka mielikuva olisi hyvin ruusuinen, eikös kirjoja usein lueta juuti todellisuuspaon vuoksi! Historiallista tarkkuutta kaivatessa voi sitten uppoutua tietokirjojen puolelle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, näinhän se on. :) Joku tietokirja 1800-luvusta olisikin kenties kiva lukea.

      Poista
  4. Klassikot ovat usein syystäkin klassikoita, joten niitä lukee mielellään. Täällä Pohjatähden alla on minultakin lukematta, sen sijaan Tuntematon sotilas yllätti sodanvastaisuudellaan. On kummallista, miten sotaa ihannoidaan Suomessa yhä...
    Taidanpa napata haasteen, oma bloginikin kun viettää vaihteeksi hiljaiseloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin jo lukemassa vastauksesi. Mukavaa, että innostuit tästä. Kysymyslistat ovat jotenkin helppoja postauksia silloin, kun ei oikein ehtisi blogata eli miettiä itse jutun sisältöä alusta loppuun. :)

      Poista
  5. Voi ei -- Waughin Brideshead Revisited on yksi kaikkien aikojen suosikkini: kun sarjaa esitettiin 1982 ekan kerran Suomen telkkarissa, olin vaihto-oppilaana Saksassa. Isäni kävi yksi viikonloppu minua siellä tervehtimässä ja toi minulle, yllätysyllätys Penguin-pokkarin, jota sitten syyslomaviikolla luin. Rakastan myös tuota telkkarisarjaa, koska siinä on sama hidas tempo kuin kirjassa, kaikki dialogit on täydellisesti viety filmille ilman lyhennyksiä :). Ajankuva, brittiaristokratia, homoseksuaaliset suhteet, Sebastianin traaginen hahmo... täydellinen kirja makuuni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mukavaa, että pidät Waughin kirjasta. Hurahdin sen maailmaan aivan täysillä. Minulta tv-sarja jäi aikoinaan näkemättä, mutta tarkistin juuri, että sarjan dvd-versio löytyy paikallisesta kirjastosta (varastokappaleena tosin). Pitääpä laittaa tämä muistiin joululomaa varten. :)

      Poista
    2. Sarjan dvd:tä on ollut myynnissä, mutta ei koskaan ole sattunut kohdille. Telkkarissa sitä on esitetty useampaan kertaan. Ehkä joku päivä, ostan sen varmasti jos kohdille sattuu. Sitten en enää teekään muuta kuin töllötä sitä, on mielestäni kaikkien aikojen paras tv-sarja, ihana Jeremy Irons etc. Hyvänä kakkosena tulee varmaan Galsworthyn Forsyten saga, nautin sekä kirjasta että tv-sarjasta suunnattomasti.

      Poista
    3. Uteliaisuuttani kurkkasin CDON:iin ja siellä näyttäisi olevan Mennyt maailma -sarjan dvd-versio saatavilla: http://cdon.fi/elokuvat/brideshead_revisited_(5_disc)-510509 . Tosin ainahan noiden saatavuustiedot ei ihan pidä paikkansa, mutta ainakaan hinta ei ole korkea. Hieman houkuttelee ajatus tilata tuo joululahjaksi itselle. :)

      Forsyten taru on ihana, sekä kirjana että tv-sarjana! Minulla odottelee se hyllyssä uusintalukua, ja löysin kirjaston vaihtohyllystä myös jatko-osan (Nykyaikainen komedia) itselleni. Se onkin minulle aivan tuntematonta maaperää.

      Poista
  6. Ihana haaste, pitää tämäkin itse jossain vaiheessa tehdä! ...ja ylipäätään ehkä lukea klassikoita taas hieman enemmän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pianhan on edessä tammikuun klassikkohaaste, joten siihen kannattaa ainakin osallistua. Minulla tulee luettua muutamia klassikoita per vuosi ihan itsestään. Aina joskus on kiva ottaa lukuun joku "ajan patinoima" tarina. Seuraavana koetan saada Helmet-haasteeseen luettua Juhani Ahoa. Koetan mennä aikapulan vuoksi siitä, missä rima on kentien hieman matalampi. Papin tytär vaikuttaa helpommalta tapaukselta kuin vaikkapa Tuntematon. :)

      Poista
  7. Ehkä Ronja ei vain toimi aikuisiällä? Itse en ole sitä sitten lapsuuden lukenut, mutta aikanaan pidin siitä kovasti. Olen harkinnut uusintalukua näin kypsällä iällä, mutta toisaalta mietin kannattaako mahdollisesti pilata hyvää lukumuistoa.

    Oli kiva lukea näitä vastauksiasi. Tällaiset postaukset ovat mukavia, koska niissä tulee esille niin erilaisia kirjoja kuin ehkä muuten. Liityn "noloilukerhoon" eli minultakin on sekä Tuntematon sotilas että Täällä Pohjantähden alla -trilogia lukematta. Saavat ollakin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet lastenkirjat eivät tosiaan enää oikein ota tulta alleen aikuisena luettuna. Ehkei lastenklassikoita edes kannattaisi lukea, jollei niitä aikoinaan tullut lapsena luettua...

      Joo, tämmöiset kysymyslistat on mukavia vastatakin. Yleensä näissä on mukana semmoisia kysymyksiä, joita itse ei olisi edes keksinyt kysyä. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.