Sarjakuvaa: Nicholas Grisefothin seikkailut 1 ja 2

#satasuomalaista -kulttuurihaaste on saanut minut valppaaksi kirjaston sarjakuvaosastolla. Uusia sarjakuvatuttavuuksia etsiessäni silmiini osui mustanpuhuvilla kansilla varustettu historiallinen sarjakuva, joka lähti oitis kokeiltavaksi. Juha Ruusuvuoren kertoma ja Hannu Lukkarisen piirtämä Nicholas Grisefothin seikkailu pyhäinjäännösten ihmeellisessä maailmassa on jaettu kahteen albumiin (osa 1: Luukauppias ja osa 2: Kauppamiehen kosto). Tarina alkaa vuodesta 1299, joten luvassa on melkoinen aikahyppy ajassa taaksepäin. Albumien takakansi kertoo, että tarina perustuu Ruusuvuoren vuonna 1995 julkaistuun romaaniin Ryöstetty pyhimys. Romaani ei ollut minulle millään tavoin tuttu, joten hyppäsin vailla ennakkotietoja mukaan tarinaan.

Keskiaikaan sijoittuva tarina on taustoitettu erittäin hyvin, sillä kummankin albumin ensimmäisillä sivuilla on lyhyt tekstiosuus, jossa kerrotaan poliittisesta tilanteesta tarinan tapahtumapaikoilla. Turkuun ja sen saaristoon sijoittuva kertomus kieltämättä kaipaakin tätä taustatietoa, sillä ilman sitä Nicholaksen seikkailut olisivat jääneet historiallisilta puitteiltaan liiaksi leijumaan ilmaan - siis tämmöisen ko. aikakautta huonosti (=lue: 1300-luvulla tapahtui... öh?) tuntevan lukijan silmissä.


Seikkailun tapahtumat sijoittuvat Turun tuomiokirkon avajaisten aikaan, ja suuri tapahtuma nostattaa ahneuden pintaan kirkonmiehillä ja muilla mammonaa ja valtaa hamuavilla. Nuori kauppias Nicholas joutuu mukaan kirkon sisäisiin valtataisteluihin, joita on luvassa kahden albumin verran.

Tarinan aihe oli kiinnostava, mutta täytyy myöntää, ettei sarjakuvan piirrosjälki ollut minun makuuni ja tämä verotti lukuinnostustani aika lailla. Mustavalkoisissa ruuduissa oli liikaa mustaa, ja aukeavat vaikuttivat kovin synkiltä. Tavallaan se sopi keskiajan ja hämäräperäisten pyhiinjäännöskauppojen henkeen, mutta 2 x 72 sivua tätä tyyliä oli hieman liikaa minulle.


Sarjakuvan plussapuoliin kuului uskottavan oloinen ajankuva, ja pidin erityisesti syrjäseutujen luonnonläheisen ja pakanallisen elämän kuvauksesta. Albumien luku oli silti sen verran nihkeää piirrostyylin vuoksi, että minun osaltani Nicholaksen seikkailut taitavat jäädä tähän (lisääkin niitä nimittäin olisi tarjolla). Sarjan ensimmäinen osa saa minulta 3 tähteä ja toinen osa 2 tähteä.

Goodreads: Sarjan ensimmäinen osa Luukauppias saa 3 tähteä ja toinen osa Kauppamiehen kosto 2 tähteä.
Mistä sarjakuvat minulle? Lainasin kirjastosta
Sarjakuvien tietoja:

Juha Ruusuvuori (teksti), Hannu Lukkarinen (piirrokset): Nicholas Grisefothin seikkailut 1 - Luukauppias
WSOY, 2006
72 sivua

Juha Ruusuvuori (teksti), Hannu Lukkarinen (piirrokset): Nicholas Grisefothin seikkailut 2 - Kauppamiehen kosto
WSOY, 2007
72 sivua

Kommentit