Cheryl Strayed: Villi vaellus

Helmet-lukuhaasteeni on tähän asti edennyt rennosti omalla painollaan. En ole suunnitellut lukemisiani haastetta silmällä pitäen, mutta kirjoja on silti kertynyt haasteeseen jo lähes kolmekymmentä. Haasteen 5. kohta Kirjassa liikutaan luonnossa oli kuitenkin sellainen, että halusin ehdottomasti lukea siihen Cheryl Strayedin kirjan Villi vaellus (Like, 2013).

"Käveltyäni vartin PCT:llä kävi kuitenkin harvinaisen selväksi, etten ollut koskaan kävellyt aavikkovuorilla kesäkuun alussa selässäni rinkka, joka painaa reilusti yli puolet omasta painostani.
    Se ei itse asiassa muistuta kovinkaan paljon kävelemistä. Itse asiassa se tuo pikemminkin mieleen helvetin." (s. 58)

En harrasta patikointia, enkä ole myöskään nähnyt kirjasta muutama vuosi sitten tehtyä elokuvaa. Silti kiinnostuin kirjailijan omiin kokemuksiin pohjautuvasta kirjasta blogijuttujen perusteella. Nuori nainen vaeltaa yksin viikkokaupalla Meksikon rajalta Kanadan rajalle ulottuvalla Pacific Crest Trail -reitillä - huh! Tässä kirjassa jos missä liikutaan ulkosalla. Itse en moiseen suoritukseen pystyisi enkä tunne siihen todellisessa elämässä vetoa. Ehkäpä juuri sen vuoksi kirja kiehtoi. Kotisohvalla oli turvallista uppoutua villiin vaellukseen, ja Cherylin päättäväiseen sinnittelyyn reittiä eteenpäin.

Pidin kirjasta erityisesti sen vuoksi, ettei Cheryl ollut taustaltaan mikään huippuunsa trimmattu urheilija. Päinvastoin, hänen taustansa on hyvin vaatimaton, ja retkeilytaitonsa - joiden määrä ei päätä huimaa - hän on oppinut isäpuoleltaan. Cheryl koettaa varustautua reitille parhaansa mukaan, mutta silti hän huomaa taittavansa matkaa liian suuren rinkan ja epäsopivien kenkien kanssa. Sisulla eteenpäin, vaikeuksista huolimatta!

Matkansa aikana Cheryl kertoilee elämänvaiheistaan, ja syistä, joiden vuoksi hän päätti lähteä kulkemaan Pacific Crest Trail -reittiä. Kirjan kerronnasta paistaa amerikkalainen tapa kuvata oma elämäntarina jonkinlaisena suurena selviytymis- ja oppimis/kasvutarinana. Hieman kohottelin kulmiani tälle tyylille, mutta siitä huolimatta Cherylin kertomus oli yllättävän vetävää luettavaa. Cherylin elämä ei ole ollut helppoa, ja tietyt aika rankan kuuloiset vaiheet ikään kuin lakaistaan maton alle kevyellä käsittelyllä. Cheryl sivuutti kuin ohimennen suhteensa huumekoukussa olevaan Joeen ja omaan huumeiden käyttöönsä. No, ainakaan kirja ei ollut rypemistä elämän kolhuissa, vaan siitä hehkui eteenpäin menemisen meininki ja usko omiin voimiin.

"PCT oli käynyt minulle helpommaksi, muttei sentään helpoksi.
    Oli miellyttäviä aamuja ja mukavia iltapäiviä, viidentoista kilometrin pätkiä, jotka tuntuivat taittuvan kuin itsestään. Oli ihanaa uppoutua askeltensa rytmiin ja suksisauvan napsahteluun polulla; hiljaisuuteen ja mielessä soiviin lauluihin ja lauseisiin." (s. 300)

Villi vaellus saa minulta kolme tähteä Goodreadsiin. Reissuhenkisille lukijoille lämmin lukusuositus.


Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Ostin e-kirjan
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Kannesta kanteen, Kirjakirppu, Kirjasähkökäyrä ja Sonjan lukuhetket
E-kirjan tietoja:
Cheryl Strayed: Wild. From Lost to Found on the Pacific Crest Trail (2012)
Suomennos Kirsi Luoma
Like, 2013
345 sivua

Kommentit

 1. Tämä kirja on lempparikirjojani. Huh minkä matkan hän vaelsi yksin, aivan huippua. Olen itse vaeltanut esim. 80km karhunkierroksen, mutta kaverin kanssa ja vaellukseen meni vajaa neljä päivää. Kuukausikaupalla yksin erämaassa on huikea suoritus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuommoinen reissu koettelee luonnetta. :) Nostan todella hattua Cherylin vaellukselle. Minusta ei olisi samaan, se on aivan varmaa.

   Poista
 2. Ostin tämän pokkarina yhdelle reissulle lukemiseksi (ei mikään vaellusreissu), mutten ehtinyt lukea kuin toisen mukanani olleen kirjan. Siitä on pari vuotta, mutta toiveikkaana säilyttelen tätä kirjahyllyssä. Miksihän muuten ottanut tätä hyllynlämmittäjä-pinoon vaan kaikki ne tiiliskivet?

  Itse tykkäisin tehdä muutaman päivän vaelluksia, mutten ole tähän mennessä ollut kuin yön yli reissulla Syötteellä ja Korouomalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tämä oli aika nopsalukuinen kirja. Cherylin sympaattinen kerronta ja taival vei jotenkin ihan mukanaan. Eli varmasti olisi ollut hyvä valinta hyllynlämmittäjiin. :) Minulle riittävät päiväretket luonnossa. Rokuan maisemat ovat minun suosikkejani tässä Oulun lähialueella.

   Poista
 3. Katsoin joku aika sitten tästä tehdyn elokuvan ja tykkäsin. Pitääpä joskus muistaa tarttua kirjaankin. Rohkea veto todellakin lähteä ihan yksin tommoseen reissuun, minä tarttisin ainakin kaverin mukaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheryl on tosiaan sitkeästi puusta veistetty, selviytyjätyyppi!

   Poista
 4. Tämän voisi napata pokkarina loma- tai rantalukemiseksi, kuulostaa siis juuri sopivalta kesäkirjalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olisi kyllä aivan täydellinen valinta kesälukemistoon. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.