Maria Semple: Missä olet, Bernadette?

Helmet-lukuhaasteen neljänteen kohtaan pitää lukea kirja, joka lisää lukijan hyvinvointia. Suurin osa lukemistani kirjoista sopisi tähän kategoriaan mainiosti, mutta Maria Semplen romaani Missä olet, Bernadette? (Gummerus, 2013) on todellinen täysosumakirja. Bernadetten kamppailu oman elämänsä solmujen kanssa sai minut hykertelemään naurusta ja samalla nostamaan hattua taituruudelle, jolla Semple kietoo kepeyden ja hilpeyden sumuverhoon pohjimmiltaan hyvin surullisen tarinan kunnianhimosta, lahjakkuudesta, idealismista ja unelmista. Päälle vielä ripaus lämminhenkisyyttä ja rakkautta. Pääsiäisen aikaan kaipasin jotain tällaista irrottautuakseni arjen kuvioista. Voi Bernadette, onnellisempia ja tasapainoisempia aikoja sinulle.


Bernadette on vaimo ja lahjakkaan Bee-tytön äiti. Lisäksi hän palkittu arkkitehti, joka on saanut valmiiksi vain yhden talon - jota tosin ei enää ole olemassa. Silti erakoituneena elävällä Bernadettella on lähes legendaarinen maine arkkitehtuuripiireissä. Huh! Melkoisen naishahmon Semple on kirjaansa kirjoittanut. 

"Siinäpä yksi äidin piirteistä: hän kestää huonosti ärsyttäviä pikkuasioita, mutta kriisin keskellä hän on parhaimmillaan. Jos tarjoilija ei täytä hänen vesilasiaan vielä kolmannellakaan pyynnöllä tai jos aurinko alkaa paistaa kun hän on unohtanut aurinkolasit kotiin, silloin kannattaa pysyä hänestä etäällä. Mutta aina kun tapahtuu jotain oikeasti pahaa, äiti on täydellisen tyyni. Luulen, että hän oppi sen taidon niiden vuosien aikana jolloin hän puoliksi asui lastensairaalassa minun kanssani. Kun tilanne on todella kurja, silloin on parasta saada äiti rinnalleen. Mutta nyt hänen rauhallisuutensa tuntui lietsovan Audrey Griffinin entistä suurempaan raivoon.
    "Siitäkö sinusta kaikessa on kysymys?! Rahasta?!" Mitä vihaisemmaksi Audrey tuli, sitä kirkkaammin hänen silmänsä loistivat. "Täältä sinä katselet kukkulaltasi alas meihin muihin, etkä ikinä laskeudu valtaistuimeltasi ja kunnioita meitä läsnäolollasi!" (s. 86)

Kirjassa seurataan tapahtumavyöryä, johon liittyy mm. suunniteltu lomamatka Etelämantereelle, raivokkaan kunnianhimoinen ja tarmokas naapuri, mutavyöry, nettirikollisuus ja hyttysiä. Bernadetten kyky hoitaa elämään liittyviä sosiaalisia velvoitteita on heikko, ja jokin saa hänen elämänsä järkkymään niin, että hän katoaa. Mutta miksi ja minne? Tapahtumat etenevät kirjassa välillä raivokasta vauhtia, mutta silti kaikki pysyy hyvin kasassa ja jopa siten, ettei uskottavuus kärsi.

Bernadetten elämä avautuu lukijalle varsin erikoisella tavalla. Suurin osa kirjasta koostuu sähköposteista, kirjeistä, tiedostoista - kaikenlaisista sähköisistä dokumenteista, joita ihminen jälkeensä jättää. Epäilin aluksi, miten tämmöinen tapa rakentaa tarinaa toimii, mutta epäilykseni olivat turhia. Missä olet, Bernadette? oli vetävää luettavaa, ja kun pääsin kirjaan sisälle, en enää kiinnittänyt huomiota siihen, luenko sähköpostia vai jotain muuta.

Jos kaipaat luettavaksi viihteellistä kirjaa, joka ei ole sisältönsä puolesta täyttä höttöä ja hömppää, Missä olet, Bernadette? on oiva valinta.

***

Helmet-haasteessa kirja sijoittuu kohtaan 4. Kirja lisää hyvinvointiasi.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogeissa Mari A:n kirjablogi, Kirjoihin kadonnut, Ei vain mustaa valkoisella, Lukuisa
Kirjan tietoja:
Maria Semple: Where'd You Go, Bernadette? (2012)
Suomennos Outi Järvinen
Gummerus,  2013
322 sivua

Kommentit

  1. Vaikuttaa mielenkiintoselta kirjalta. Huh, ku mun lukulista kiertää jo maapallon ympäri. :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.