Alkuvuoden lukusuunnitelmia

Uusi vuosi, uudet lukuhaasteet! Minulla meni viime vuosi lukemisen osalta varsinkin syksyllä sen verran alavireisesti, että arvelin ottavani alkuvuoden aivan rauhallisesti, ilman lukuhaasteita. Kunhan lueskelen, kun lukuinto sentään on nostanut päätään. Mutta mutta, näköjään ilmassa on myös vienoa kiinnostusta haastehommiin, joten päätin koostaa alkuvuoden lukusuunnitelmia tähän juttuun. Vuosi lähteen rennosti liikkeelle parin haasteen voimin.

Seinäjoen kirjaston lukuhaaste 2022

Seinäjoen kirjastolta on tullut jo useana vuonna kivoja 30 kohdan haasteita, joissa haastekohtia yhdistää jokin teema. Viime vuonna bongailtiin henkilöhahmoja, tänä vuonna liikutaan erilaisissa paikoissa. Koska kohtia on "vain" 30, lukuhaaste on mielestäni hieman rennompi kuin täyspitkä Helmet-haaste. Lisäksi tykkään teema-näkökulmasta. Helmet-haasteesta en ole pariin vuoteen jaksanut innostua sen sillisalaattimaisuuden vuoksi, enkä siis tänäkään vuonna ole lähdössä siihen mukaan. Seinäjoen haasteessa sen sijaan olen taas innolla mukana.

Viime vuoden Seinäjoki-haaste meni minulla tosi kivasti, sillä sain sen lähes kokonaan suoritettua (29/30 kirjaa). Lukemani kirjat olen listannut omalle välilehdelleen, ja lisään sinne pian myös juuri alkaneen uuden haasteen. Voi olla, että olisin saanut viime vuoden haasteen aivan kokonaankin tehtyä järjestelmällä luettuja haastekohtiin toisella tapaa, mutta enpä viitsinyt panostaa tähän niin paljon. Lukuhaaste on sentään vaan lukuhaaste. 😉

Kirjasähkökäyrä-blogin omien kirjojen lukuhaaste tammi-helmikuulle

Mai kaivoi jälleen esille oman hyllyn kirjojen lukuhaasteensa! Haastekierros numero kolme kestää tammi- ja helmikuun, ja tämä onkin todella mukava startti uuteen kirjavuoteen. Nimittäin vaikka lukemisten kanssa meni viime vuonna niin ja näin, kirjoja kyllä tuli osteltua. 😅 

Minulla on tällä hetkellä kaksi oman hyllyn kirjaa kesken: Ann Patchettin ihana Hollantilainen talo sekä V. E. Schwabin Loihdittu valkeus, joka päättää Shades of Magic -fantasiatrilogian. Olen siis jo hyvässä vauhdissa Main haasteen kanssa! Lisäksi kokosin pinon, jossa on kaikenlaista muuta kiinnostavaa oman hyllyn luettavaa. Näistä olisi mukavaa saada luettua edes muutama kirja:


Viime vuoden uutuushankintojani ovat Valdur Mikitan Lingvistinen metsä, Susanne Clarken Piranesi, Emma Clinen Daddy ja Jonathan Franzenin Crossroads. Franzenin kirja tosin on niin tuhti tiiliskivi, että tuskinpa saan sitä luettua tämän haasteen puitteissa, mutta jospa edes aloittaisin.

Monika Fagerholmin Bambi-kirja on keikkunut lukulistallani siitä asti, kun ostin sen muutama vuosi sitten kirjamessuilta. Myös Magdalena Hain Isetin solmu houkuttelee suuresti. Sain sen arvostelukappaleena syksyllä, mutta kirjan paksuus hyydytti lukuhalut, vaikka pidin sarjan ensimmäisestä osasta kuin hullu puurosta. Nyt sen sijaan voisi olla oikea aika palata tämän sarjan pariin. 😊

Tsemppaamista kotimaisen kirjallisuuden kanssa?

Havahduin taas vuoden lopussa siihen, miten vähän luen kotimaista kirjallisuutta. Vuoden parhaiden listalleni nousi vain yksi kotimainen romaani, Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa, eikä luettujen kotimaisten kokonaismäärä päätä huimaa. Parin kirjan verran pääsin yli kymmenen luetun kirjan. 😏 

En tee kotimaisen lukemisesta haastetta itselleni enkä oikeastaan halua asettaa mitään lukumäärällisiä tavoitteita. Sen verran silti lupaan, että tsemppaan kotimaisten kanssa ja pyrin lukemaan edes jonkin verran uutta kotimaista kirjallisuutta. Jokin "kuukauden kotimainen" kenties?

Talvea on!

Lopuksi pari tammikuun kuvaa Oulun nurkilta. Lunta ja pakkasta, kylmää kauneutta ja heikkoa valoa - vuosi alkaa sään suhteen tavanomaisissa merkeissä. Hyviä lukuhetkiä kaikille alkaneeseen vuoteen!Kommentit

 1. Sielläkin alavireisyyttä? Voi kurjuus. Tsemppiä ja hyviä ajatuksia sinulle.

  Minä aion napata taas kerran kiinni Helmet-haasteeseen ja myös tuo Seinäjoen haaste tuntuu kivalta, joten mukana ollaan siinäkin. Omia ja lainattuja ja kaikenlaisia kirjoja olisi syytä lukea niin kuin ennenkin.

  Parempaa alkavaa vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, viime vuosi ja varsinkin syksy oli monessa suhteessa aikamoinen. Mutta kyllä tässä taas kliseisesti mennään valoa kohti, arvelen. Lukuinnon palaamisesti olen erityisen iloinen, sekin kertoo jo paremmasta. :)

   Lukuiloa ja kaikkea hyvää alkaneelle vuodelle myös sinulle. <3

   Poista
 2. Minullakin on kaikenlaista lukuhaastetta tälle vuotta. Toivottavasti kirjavuotesi lähtee mukavasti liikkeelle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupaavalta näyttää, vuosi on käynnistynyt oikein hyvien kirjojen parissa. :)

   Poista
 3. Mukavaa lukuvuotta sinulle! Paljon teillä on lunta, pääsee vaikka hiihtämään. Meilläkin on täällä länsirannikolla lunta, oltiin tänään pulkkamäessä. - Minä en oikein osaa tehdä mitään lukusuunnitelmia. Luen fiiliksen mukaan. Main haasteeseen osallistun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, jos vaan pakkaselta tarkenee hiihtää, niin lunta kyllä on. Kunnon talvi on ollut oikeastaan jo joulukuusta asti, mikä ei viime vuosina ole ollut mikään itsestäänselvyys Oulussa. Kivaa, että olet mukana Main haasteessa!

   Poista
 4. Mukava postaus haasteavauksineen ja komeine lumisine maisemakuvineen, hrhh!
  Täällä eteläisessä reuna-Suomessa on n. 10 cm valkoista peitettä ja muutama pakkasaste.

  Lukusuunnitelmat ja haasteosalllistumiset jätän minäkin väliin malliin hetken lapsi, mutta kevään varaukset on toki tehty ja sitten mennään fiiliksen ja kiinnostuksen pohjalta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukavaa, että luminen talvi on saapunut myös eteläiseen Suomeen. Lumi tuo valoa maisemaan, vaikkea kylmästä niin pitäisikään.

   Minulla ei ole yhtään varausta kevään uutuuksista! Pitäisi kyllä alkaa tutustumaan katalogeihin, jotteivat kaikki kirjaherkut mene aivan ohi silmien. :)

   Poista
 5. Kiva, että lukuilo on palannut. Tykkäisin lukea tuon Hollantilaisen talon. Heti kun luin, että se on ihana, kiinnostus kasvoi korkeaksi.

  Lukuiloa tammikuulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hollantilainen talo on ollut todella hyvä, vaikkan nyt tarkemmin ajatellen ole aivan varma, kuvaako "ihana" sitä parhaiten.... mutta on se sitäkin, omalla tavallaan. Perheestä kertovien tarinoiden ystävälle se on aivan erinomaista luettavaa. Suosittelen ainakin kokeilemaan kirjaa.

   Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 6. Haasteet voivat helposti koukuttaa, vaikka itse en ole kovin herkästi lähtenyt niihin mukaan. Seinäjoen kirjastolla on kiinnostavia haasteita. Minulla oli tänä vuonna vuoden parhaissa enemmän kotimaisia kuin ulkomaisia romaaneja, vaikka seikkailen paljon maailmalla. Mutta taisivat ne kotimaiset romaanitkin kyllä sijoittua jonnekin ulkomaille. Kuten tuo Ei kertonut katuvansakin osittain sijoittuu. Se oli minustakin tosi hyvä. Lukuiloa tähän vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, moni kotimainen kirja sijoittuu tapahtumien puolesta nykyään ulkomaille, mikä on minusta ainoastaan virkistävä juttu. Itse en yleensä pidä sotaa käsittelevistä kirjoita, joten hieman yllätyin, kun Kinnusen kirja kolahti noinkin kovasti. Aivan ahmin sen, päähenkilön tarinassa ja asenteessa oli jotain todella vangitsevaa.

   Kiitos, samoin sinulle antoisia lukuhetkiä!

   Poista
 7. Kurkkasin tuon Seinäjoen kirjaston lukuhaasteen ja se näytti kivalta, myös realistisemmalta kuin Helmetin, jota en ole kertaakaan suorittanut loppuun saakka ja viime aikoina aina edes seurannut...

  Kuuntelin juuri tuon Hollantilaisen talon, siitä jäi vähän ristiriitaiset fiilikset kun välillä tykkäsin paljonkin ja välillä meinasi pitkästyttää. Keskimäärin hyvä silti.

  Bambin olen lukenut ja ilmestyessään sijoitin sen pisteille Blogistanian äänestyksessä. Tuo uusin Kinnunenkin oli kiinnostava muttei suosikkini, kaikki olen lukenut. En ole vielä omaa lukuvuottani laittanut pakettiin, mutta kyllä siellä kotimaista pitäisi aika paljon löytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen saanut tehtyä Helmetin loppuun vain yhtenä vuonna, ja se vaati sellaisen loppurutistuksen, että sain lähes traumoja siitä.. :D Sen jälkeen into Helmetiin hiipui, mutta tuo Seinäjoen haaste on kyllä ollut tosi kiva.

   Minäkin ehdin jo lukea Hollantilaisen talon, ja pidin siitä todella paljon. Henkilöt jäivät viipyilemaan ajatuksiin pitkään kirjan lukemisen jälkeenkin, se on minulle aina hyvän kirjan merkki. Bambia saatan koettaa seuraavaksi...

   Poista
 8. Tuo Seinäjoen kirjaston lukuhaaste näyttää oikein hyvältä. Kiva idea, että on yhtenäinen teema. Hmm, näyttää niin hyvältä, että täytyy ihan harkita joskos osallistuisi :D

  Omiakin kirjoja voisi lueskella enempi, mutta sen suhteen en uskalla haastaa itseäni. Sama juttu suomalaisen kirjallisuuden suhteen, vaikka oikeasti pitäisi kyllä minunkin skarpata sillä saralla.

  Ihania lumikuvia, valoisaa ja raikasta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin teemallisen haasteet ovat hyviä, niistä on jotenkin enemmän ajatusta takana kuin pelkässä "luetaan 50 erilaista kirjaa" -listassa.

   Heh, minulla omien lukeminen on lähtenyt hieman yskähdellen käyntiin. Hollantilaisen talon sain luettua loppuun (oli tosi hyvä!), mutta Piranesi jäi kesken, samoin Shades of Magic -trilogian päätösosa oli hirmuinen pettymys. Ajattelin kirjoittaa näistä oman avautumispostauksen :D. Onneksi kokosin ison pinon Main lukuhaasteeseen, on vielä mistä valita (ja onhan toki hyllyssä lisää, ei lopu kirjat kesken...).

   Lumista raikkautta riittää... Oulussa on ollut koko viikonlopun reilut parikymmentä astetta pakkasta. Minulle kelpaisi hieman lauhempikin keli. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.