Anna-Leena Härkönen: Häräntappoase

Anna-Leena Härkösen esikoisromaani Häräntappoase (Otava, 1984) on niitä kotimaisia kirjoja, joiden olemassa olosta olen tiennyt "aina" mutta jotka eivät suuremmin ole innostaneet lukupuuhiin. Tänään päättyvä Jokken kirjanurkan Keskisuomalaisen 100 kirjaa -haaste sai minut vihdoin ja viimein kokeilemaan tätä kotimaista klassikkoa, ja kävi hieman samalla tapaa kuin Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijan kanssa: tykästyin kirjaan toden teolla, aivan mahtavaa tekstiä! Ja hei, nämä molemmat ovat esikoisromaaneja!

Juoneltaan Häräntappoase on aika simppeli: 16-vuotias, Vaasassa asuva Allu määrätään puoliväkisin kesäapulaiseksi maaseudun sukulaisperheeseen. Peruskoulunsa päätökseen saanutta Allua tympii sivu suun mennyt mahdollisuus Tukholman reissuun, mutta kesä Torvenkylässä yllättää. Rasittavan oloinen pikkuserkku Pasi on hieman toista maata kuin kotipuolen kaverit, ja maalaistalon tytär Kerttu keikuttaa kaupunkilaispojan tasapainoa ja mielenrauhaa. Heinätyöt ottavat luulot pois Allulta, mutta fyysiset hommat opettavat jotain tärkeää elämästä ja ihmisyydestä. Enimmäkseen kirjassa kuitenkin keskitytään kuvaamaan Allun kaverisuhteita ja ihastumista Kerttuun, ja Häräntappoase onkin kesänmittainen nuoren miehenalun kasvukertomus.

Vuokko ja Kerttu keksi mennä vaatteet päällä uimaan. Ne noin vaan teki sen Vaasassa ei likat ikinä uskaltas heittäytyä hulluiksi. Kerttu veti vaan kengäntuivelonsa veks ja purskautti järveen. Vuokko perässä. Ne nauraa nakutteli ja pärski. Alpo-yleispelastaja oli koko ajan valmiina, jos vaikka Kertulla ois alkanu vetää suonta perseestä, Alpo ois hypänny kuin Tarzan. Kun ne halus takas veneeseen niin mä ojensin Kertulle vahvan käteni. Se paleli ja mä annoin sille takkini. Se kai oli jo liian ritarillista. Mut ku kontrolli ei pelaa niin sit se ei pelaa.

Mä halusin ottaa sen syliin ku se hytis mun vieressä. Mä halusin ottaa sen syliin ja kertoa sille mitä mieltä mä olin sen meritähdistä ja natkuhampaista ja sokeritoppatisseistä.

En useinkaan pidä niin puhekielisesta tekstistä kuin mitä Häräntappoase oli, mutta Allun ajatuksenjuoksu oli sen verran aidon ja sympaattisen oloista, että kyllähän sille lämpeni. Härkönen oli lukion toisella luokalla (!!!) kirjoittaessaan Häräntappoaseen, ja kirjailijan omaa ikää lähellä olevat henkilöhahmot ovat piirtyneet kirjan sivuille eläväisinä persoonina, joiden vetovoima ei ole vuosien saatossa karissut. Pidin kirjassa myös sen lämminhenkisestä tavasta kuvata maaseutua ja sen ihmisiä. Allun tarinassa tuoksuu heinäpelto ja kesäyö (ja okei, hieman myös tunkkainen kankkunen ja muut ei-niin-huumaavat aromit 😁). Ihastuin Häräntappoaseeseen neljän tähden arvoisesti, ja Härkösen esikoinen päätyy ilman muuta omalle kesäkirjojen suosituslistalleni.


Osallistun kirjalla Keskisuomalaisen 100 kirjaa -haasteeseen. Seinäjoen kirjaston lukuhaasteessa kirja sopii kohtaan 8. Maaseudun asukas.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Luin BookBeatista
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Jokken kirjanurkkaAmman kirjablogiKirjakaapin avain
Kirjan tietoja:
Anna-Leena Härkönen: Häräntappoase
Otava, 1984
234 sivua

Kommentit

  1. Minäkin pidin tästä! Allu on minusta aika symppis kaveri omalla tavallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu on hieno tyyppi, omalla tavallaan 😊.

      Poista
  2. Kirja löytyy omasta kirjahyllystä. Pitääpä lukea kirja. TV-sarjakin tuli tutuksi aikoinaan.
    Lukuiloa pääsiäisen ajalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on jäänyt tv-sarja väliin, mutta tätä kirjaa kyllä kannattaa kokeilla, varsinkin jos omasta hyllystä jo löytyy. Kiitos, samoin sinulle!

      Poista
  3. Tämä oli teiniaikojeni suosikkeja :) Miltähän tuntuisi lukea tämä nyt? Kirjoitat tästä kyllä ihanan houkuttelevasti ja lämminhenkisesti. Ja Härkönen oli tosiaan hurjan nuori kirjoittaessaan tämän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että minäkin olisin tähän ihastunut nuorempana, mutta hyvin kolahti nytkin. Ja se hätkäytti, että tämä on lukioikäisen teksti. Vahva näyttö kyvyistä!

      Poista
  4. Minulle se tv-sarja on tuttu, sillä katsoin sen joskus muinoin ennen kuin kirjan luin. En edes muista tiesinko tuolloin, että sarja on tehty kirjan pohjalta. Myöhemmin luin sitten itse kirjankin, josta vissiin pidin. Siitä on kyllä aikaa: en tiedä kolahtaisiko enää nykyään. Minäkään en oikein puhekielisyydestä innostu, vaikka toki poikkeuksia on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googlailin tv-sarjaa ja huomasin, että Häräntappoaseesta on aivan pian tulossa uusi tv-sarja! Siitä lisää täällä: https://www.epressi.com/tiedotteet/telekommunikaatio/elisa-viihde-tuo-harantappoaseen-nykyaikaan-klassikkoromaanista-uusi-alkuperaissarja.html - aika jännää, kiinnostaisi katsoa tuo(kin) mutta eipä ole ko. kanavaa ostettuna. Wikipedian mukaan (https://fi.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4r%C3%A4ntappoase_(vuoden_2021_televisiosarja)) juonta on modernisoitu tähän uuteen sarjaan, ja tuntuu vähän tympeältä, että päähenkilö onkin nyt kotoisin Helsingistä eikä Vaasasta... tosi yllättävää... no, ihan kivaa että Härkösen romaani kiinnostaa edelleen.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.