Jamaica Kincaid: Lucy

Jamaica Kincaidilta ilmestyi viime vuonna kaksi suomennosta, ja tänä vuonna on luvassa kirjailijan puutarha-aiheinen muistelmateos. Lucy (S & S, 2023) valikoitui lukupinooni sattumalta, kun bongasin kirjan lähikirjaston hyllystä. Ajattelin kokeilla jotain itselleni uutta kirjailijaa, ja Lucy oli lisäksi miellyttävän lyhyt (paksummat kirjat eivät todellakaan ole olleet minun juttuni viime syksynä). Onkin ollut kivaa huomata, että Kincaid vilahtelee myös muiden blogijutuissa eli kiinnostusta karibialais-amerikkalaista kirjailjaa kohtaan on ilmassa.

Lucy on ilmestynyt alkukielisenä vuonna 1990, eli kyseessä on au pair -kokemuksen, vieraan kulttuurin ja yhteiskunnan kohtaamisen kuvaus noin kolmenkymmenen vuoden takaa. Teksti tuntui silti ajankohtaiselta ja tietyllä tapaa ajattomalta. Sen keskiössä on Lucyn kertojanääni, hänen havaintonsa perheestä ja uudesta ympäristöstään. Minulle jäi Lucystä silti kovin etäinen kuva, ja nimittipä hänen isäntäperheensäkin tyttöä Vierailijaksi. Lucy on tarkkkailija, ja siinä asemassa hän vaikuttaa pysyvän myös varttuessaan, muuttaessaan omilleen:

"Mieluiten kuvasin ihmisiä kadulla. Kuvat eivät olleet yksittäisistä henkilöistä, vaan niissä oli kohtauksia, joissa ihmiset kävelivät, kiirehtivät jonnekin. En tuntenut näitä ihmisiä, eikä se minua kiinnostanutkaan. Yritin kaikkeni saadakseni aikaan vedoksen, joka teki kauniimmaksi sen, mitä luulin nähneeni, ja joka paljastaisi minulle jotain siitä, mitä oli jäänyt näkemättä, mutta en onnistunut."
Lucy oli melko ristiriitainen lukukokemus. Tietyllä tapaa pidin Kincaidin tavasta kuvata nuoren naisen silmin amerikkalaista yhteiskuntaa, mutta ripaus lämpöä tai jonkinlaista tunnetta olisi tuonut kirjaa enemmän iholle. Nyt Lucyn tarina jäi hieman läpiluvun asteelle. Goodreadsiin kirja saa minulta kolme tähteä.


Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: kirjaa on luettu mm. blogeissa Kirjaluotsi ja Kirjamies
Kirjan tietoja:
Jamaica Kincaid: Lucy (1990)
Suomennos Kaijamari Sivill ja Helka Sivill
S & S, 2023
171 sivua

Kommentit

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.