Annie Ernaux: Tapaus

Annie Ernaux voitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2022, ja jo sitä ennen häneltä ilmestyi ainakin Vuodet-romaanin suomennos. Jostain syystä innostuin hankkimaan Vuodet e-kirjana omakseni heti pian sen ilmestymisen jälkeen, mutta kirja on edelleen lukematta 😏. Muistelen aloittaneeni kirjaa, mutta jostain syystä jätin sen kesken parin sivun jälkeen ja mielikuviin jäi merkintä "vaikean oloinen kirja".

Tämän vuoden Helsingin kirjamessuilla sain kuitenkin pienen Ernaux-innostuksen, kun kävin kuuntelemassa suomentaja Lotta Toivasen haastattelua. Hän oli todella inspiroituneen oloinen kirjailijasta ja tämän tuotannosta, ja minäkin päätin siirtää omat ennakkoluuloni syrjään. Nyt on ensimmäinen Ernaux luettu! Lukupinoon valikoitui tänä vuonna suomeksi ilmestynyt Tapaus (Gummerus, 2023), sillä se sattui olemaan kirjastossa heti lainattavissa (toki Vuodet olisi ollut kaikkein helpoiten saatavilla omassa lukulaitteessa, mutta päätin aloittaa jostain muusta kirjasta 😁).

Kirjassa nimettömäksi jäävä kertojanainen kuvaa elämänsä ja tuntemuksiaan vuonna 1963, jolloin hän havaitsee tulleensa raskaaksi. Nuori opiskelijanainen ei halua lasta, hän ei ole valmis sen kaltaiseen muutokseen. Tuohon aikaan Ranskassa ei ollut mahdollista hankkia aborttia laillisesti, joten aikansa viivyteltyään nainen päättää hankkia laittoman abortin. 

"Tuhannet tytöt olivat nousseet portaita ja koputtaneet oveen, jonka takana asuvasta naisesta he eivät tienneet mitään, jolle he  avaisivat haaransa ja vatsansa. Ja nainen, siinä tilanteessa ainoa ihminen, joka saattoi päästää heidät pinteestä, avasi oven esiliinassa ja pilkullisissa tohveleissa, keittiöpyyhe kädessä: "Mitä asiaa neidillä on?""
Tapaus on erittäin lyhyt pienoisromaani, ja kertojan asenne raskautta kohtaan on kovin kylmä ja käytännönläheinen. Kirja pohjaa Ernaux'n omiin kokemuksiin, ja kenties siksi Tapaus kosketti erityisellä tavalla. Raskaus on herkkä aihe, ja aborttikielto tuntuu hurjalta. 60-luvun ranskalainen yhteiskunta ei ole ajallisesti kovin kaukana, joten kirjan tapahtumat tuntuivat tulevan enemmän iholle kuin johonkin vieraampaan kulttuuriin sijoittuvat vastaavanoloiset kuvaukset.   
 
Tapaus tuntui minusta aidolta kaikessa karuudessaan, ja Ernaux'n kaunis kieli vain alleviivaa päähenkilön kurjaa elämäntilannetta ja valintoja, joiden eteen hän joutuu. Tätä kirjaa en kokenut millään muotoa vaikealukuiseksi, pikemminkin olen valmis suosittelemaan Ernaux'ta heille, jotka haluavat tutustua nobelisti-kirjallisuuteen nopeasti. Ernaux on onnistunut herättämään minussa kovin ristiriitaisia tuntemuksia, mutta tämä nyt loppuun lukemani pieni, taidokas romaani kyllä innostaa tutustumaan Ernaux'n muuhunkin tuotantoon. Goodreadsiin kirja saa minulta 4 tähteä.

 

 

Goodreads: 4 tähteä

Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Mitä luimme kerran, There are no such thing as too many books
Kirjan tietoja:
Annie Ernaux: L'événement (2000)
Suomennos Lotta Toivanen
Gummerus, 2023
87 sivua

Kommentit

  1. Olen lukenut Ernaux'lta vain Vuodet, eikä se minusta tuntunut vaikealta. Ehkä sallit sille uuden mahdollisuuden? Ostin kirjamessuilta Ernaux'n vanhemmistaan kirjoittaman Isästä / Äidistä, mutta en ole vielä lukenut.

    VastaaPoista
  2. Minullakin Vuodet jäi kesken. Sen sijaan yhdistelmäromaani Isästä / Äidistä teki vaikutuksen.

    VastaaPoista
  3. Viestisi oli tervetullut lisä lukulistalleni. Kiitos jakamisesta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.