Turun kirjamessut - tärppejä!

Hip hei, Turun kirjamessut alkavat huomenna! Minulla on tarkoitus messuilla kaikkina kolmena päivänä sopivan rennolla fiiliksellä eli oman jaksamisen mukaan. Tärkeänä osana omaa messukokemusta on haahuilu, osastojen ja myyntipöytien tutkinta ja yleinen kirjapöhinästä nauttiminen. Mitään hankintalistaa minulla ei ole ja uutuuksistakin olen perillä heikosti, mutta onpahan bongailtavaa messuilla 😊. Ihanaa, että on taas kirjamessujen aika 😍!

Sain messuille bloggaajalipun, isot kiitokset siitä! 💖

Juuri nyt istun junassa matkalla Oulusta Turkuun, ja mikäpäs sen mukavampaa viihdykettä kuin messutärppilistan koostaminen... eli olkaapa hyvät, tässä muutama vinkki tulevaan viikonloppuun! Koko messuohjelma löytyy täältä: https://www.kirjamessut.fi/ohjelma/

*** Perjantai ***

12:30-12:52 Auditorio
Ajatuksia tekoälystä. EMMI ITÄRANTA, PETTERI JÄRVINEN, ANNA SAKSMAN.

Usein tekoälystä puhutaan vain teknologisin termein. Miten tekoälyä lähestytään maailmankatsomuksen kautta, sivistyksen, tulevaisuuden aatteiden ja yhteisön tarpeiden kautta? Tietokirjailija Petteri Järvisen tuore teos on “Tekoäly ja minä – ihmisenä tekoälyn aikakaudella” (Tammi). Hänen kanssaan aiheesta keskustelemassa kirjailija Emmi Itäranta ja palkittu äänikirjojen lukija Anna Saksman.

Fanitan Emmi Itärantaa ja Anna Saksmanin ääntä, joten kenties he tuovat kiinnostavia näkökulmia tekoälyyn.

 *

14:00-14:22 Kuisti
Esikoisdekkaristien haamut ja haaveet. JUSSI SIMOLA: HAUDATUT HAAVEET (Myllylahti) JA KAISU TUOKKO: KOSTO (Otava).

Jussi Simolan arvosteluissa kiitetty esikoisteos epätavallisesta murhatapauksesta, jonka ratkaisu yllättää tutkijat täysin. Rannikkokaupungin idylli rikkoutuu koukuttavan Kaisu Tuokon rikossarjan avausosassa. Kirsin kirjanurkka-blogista tuttu Kirsi Hietanen haastattelee.

Messujen dekkariohjelmaa pitää ehdottomasti käydä kuuntelemassa, varsinkin kun haastattelijana on Kirsin Kirjanurkan Kirsi 😊.

 *

17:30-18:00 Fiore
Miksi kirjakritiikistä puhutaan negatiivisesti? KRITIIKKIKESKUSTELU. Järj. Suomen arvostelijain liitto.

Jatkuva puhe kritiikin kuolemasta todistaa, että laji on mitä suurimmassa määrin elossa. Mutta onko kritiikin rooli nyt erilainen kuin yhtenäiskulttuurin aikaan, ja jos on, niin millä tavalla? Keskustelemassa Vesa Rantama (SARV ry), kulttuuritoimittaja ja kriitikko Arttu Seppänen sekä Kiiltomato.net-sivuston toinen päätoimittaja Anniina Meronen.

Kiintoisa aihe! Toivottavasti jaksan hengailla messuilla perjantaina niin pitkään, että pääsen kuuntelemaan tätä keskustelua. 😏

 
 

*** Lauantai ***

 

10:35-11:00 Fiore
Maagisrealistinen teos legendaarisesta runoilijasta. JARI OLAVI HILTUNEN: AHMATOVA (Warelia).

Runoilijalegenda Anna Ahmatova (1889-1966) ja hänen elämänsä neuvostosysteemin puristuksessa, milloin vähäteltynä ja vaiettuna, milloin suvaittuna sanataiteilijana. Haastattelijana Maria Rautanen.

Warelia-kustannus on minulle uusi tuttavuus. Heidän kirjansa kuulostaa todella kiehtovalta! 


 *

10:40-11:00 Jukola
Nelikätistä kääntämistä. MARJA LUOMA JA SAMPSA PELTONEN. MOHAMED MBOUGAR SARR: MIESTEN SYVIMMÄT SALAISUUDET (Gummerus). Järj. SKTL.

Suomentajien Marja Luoman ja Sampsa Peltosen keskustelua tämän hetken kiinnostavimpiin kirjailijoihin kuuluvan Mohamed Mbougar Sarrin teoksesta. Haastattelijana Pauliina Pietilä.

 En ole vielä lukenut Sarrin kirjaa, mutta se kiinnostaa suuresti.

 

*

15:00-15:22 Kuisti
Suosittu Mortui non silent -dekkarisarja jatkuu. SARI RAINIO JA JUHA RAUTAHEIMO: VAELTAVAT VAINAJAT (Siltala).

Vanha henkirikos heittää varjot tämän päivän ihmisten elämään: Helsingin Tattarisuolla murhattu mies on julistettu kuolleeksi jo kymmenen vuotta aikaisemmin.

Suosittu sarja, johon en ole vielä ehtinyt tutustumaan. 😊

 

*** Sunnuntai ***

 

12:00-12:30 Puisto
KIRJAGRAM! KIRJASOME KLASSIKOIDEN VAUHDISSA. KESKUSTELU: LAURA FRIMAN JA SAARA TURUNEN. Järj. Kirjagramin messutyöryhmä.

Toimittaja Laura Friman on lukenut Kaisa Rannan kääntämän uuden suomennoksen L.M.Montgomeryn Runotytöstä (Art House). Saara Turunen on koonnut yhteen tekstejä kirjailijoilta, joiden elämän yksi teos on mullistanut.

Ah Runotyttö, suosikkini tyttökirjaklassikoista 💖! Tämä on pakko käydä kuuntelemassa!

*

15:00-15:22 Puisto
Nobelistin kääntämisestä ranskasta suomeksi. KESKUSTELU ANNIE ERNAUX’N TEOKSISTA. Järj. SKTL.

Ranskan merkittävimpiin nykykirjailijoihin kuuluvaa Annie Ernaux’ta kääntänyt Lotta Toivanen kertoo mm. Ernaux’n uusista käännöksistä Tapaus ja Nuori mies. Haastattelijana Pauliina Pietilä.

Kääntämiseen liittyvät keskustelut on  avartavaa kuunneltavaa. Oma alkeisranskani on enemmän kuin ruosteessa, mutta onneksi tämän kielialueen taitajia riittää kääntäjissä ja sieltä saadaan herkkuja suomeksi lukuun.

*

 

15:30-16:00 Kuisti
Finlandia-palkinto: 40. kerta! JUULI NIEMI, KJELL WESTÖ, ESKO VALTAOJA JA SEPPO PUTTONEN.

Finlandia-palkinnon saajat vuosien varrelta puhuvat palkinnon merkityksestä. Haastattelijana Seppo Puttonen.

Hieman miesvoittoinen osallistujakaarti, mutta hienoa että Finlandiaa nostetaan esille messuilla. 

***

Oletko tulossa messuille?  Mikä messuilla kiinnostaa? 😊Kommentit

 1. Kiva kun olet tulossa. Minä tulen lauantaina, toivottavasti nähdään. Meillä näkyy olevan lauantaina samoja törppejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu, toivottavasti tavataan messuilla! 😊

   Poista
 2. Mielenkiintoisia juttuja! Minä olen tapani mukaan kotikatsomossa lukemassa vierailijoiden tunnelmia sitten jälkikäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Messujen ohjelma vaikutti tosi monipuoliselta, ja tanssi-teema näkyi siellä hyvin myös (vaikka minun tärppeihin tanssiin liittyneet ohjelmat eivät nousseet..). Kannattaa joskus tulla kokeilemaan Turun messuja, itse olen nyt toista kertaa täällä 😊.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.