Syyskuun tunnelmia
Kuukausikoosteet eivät ole olleet blogini vahvuuksia (lue: satunnaiset yritykset koosteiden naputteluun ovat lopahtaneet lähes yhtä nopeasti kuin ovat alkaneetkin), mutta tässä tulee mietteitä vuoden 2021 syyskuusta. Blogissa on ollut hieman hiljaisempaa viime aikoina, vaikka minulla periaatteessa on ollut enemmän aikaa lukemiselle ja bloggaamiselle. Pieni koostejuttu tuntuu mukavalta tavalta palata blogin äärelle. 😊
Jutun kuviin olen napannut palan syksyn väriloistoa Oulun kasvitieteellisestä puutarhasta, syyskuun viimeiseltä viikolta. Sen alkuun osui muutama tavallista lämpimämpi päivä, ja kuvauspäivänä aurinko helli puutarhan käytävillä kulkijoita.
... syyskuun luetut: (vain!) 5 kirjaa
Syyskuussa sain hädin tuskin luettua viisi kirjaa, joista pari (Voro 3, Vartijat) oli todella pitkää sarjakuvaa, ja jokunen kirja lienee aloitettu jo elokuun puolella. Kuten mainitsin, lukuaikaa kyllä olisi ollut, mutta palasin syyskuun puolen välin tienoolla takaisin toimistolle "lähitöihin" eli siis aivan normaalisti toimistotöihin, ja se on yllättäen vienyt energiaa kaikelta muulta. Olen ollut reilun vuoden verran etätöissä paria erittäin pikaista toimistovisiittiä lukuun ottamatta, ja sitä ennen olin vajaan vuoden opintovapaalla. Noin kahden vuoden tauon jälkeen tavallinen toimistoarki on hyökynyt päälle voimakkaammin kuin olisin voinut kuvitella. Toimistolla on vielä paljon hiljaisempaa kuin ennen koronaa, mutta silti arki näyttäytyy yks kaks superisti virikkeellisempänä, ja sinänsä tavallinen työpäivä sisältää oikeita kohtaamisia työkavereiden kanssa. Huimaa!
Olo on välillä ollut kuin ihmiskokeessa, eikä keskittymiskyky ole riittänyt kirjojen lukemiseen tavalliseen tapaan. Myös kirjalliset tapahtumat ovat jääneet sivuraiteille eli kirjamessuille en ole jaksanut uhrata kovinkaan montaa ajatusta. Turun messujen innostunutta vastaanottoa on toki ollut kiva seurata erityisesti instan kautta, mutta Helsingin messuille tuskin lähden mukaan. Kenties joulukuun alun Tampereen messut ovat ne minun kirjamessuni tänä vuonna.
Viidesta luetustani haluan tässä nostaa esille Simone Buchholzin Mexikoring-dekkarin, joka saa lähiaikoina oman juttunsa. Huh sentään, miten coolisti Buchholz kirjoittaa. Isot aplodit Anne Kilvelle, joka suomentaa ja kustantaa Chastity Riley -sarjaa!
Vaahterat <3 |
... kirjaostoja, kiinnostavia uutuuksia
Syyskuussa kirjakaupoissa oli Kirjan päivät -kampanja, johon liittyi ilmainen kylkiäiskirja (joka ei päässyt alla olevaan kuvaan). Kamppispäiviltä mukaan lähti paksu, hienosti kuvitettu Tolkien-kirja, jota olen hieman selaillut. Tässä on kyllä erinomainen lahjavinkki Tolkienin ystäville! Kävin loppukuusta myös netissä kirjaostoksilla, kun kahteen suosikkisarjaani oli ilmestynyt uudet osat.
Sergei Lukjanenkon Partio-sarjasta on yllättäen tullut Vartio-sarja, joten nyt minulla on hyllyssäni viisi osaa Partiota ja yksi Vartio-kirja 😏. Periaatteessa tällä ei ole minulle suurtakaan väliä, mutta silti ihan pienesti harmittaa, ettei näyttäväkantinen Partio-sarja saanut loppuhuipennustaan samoissa kuosissa kuin mihin lukijat on jo ehditty totuttaa.
Ian Rankinin komisario Rebus -sarjan uusin tulokas Synkkien aikojen laulu sen sijaan noudattalee ko. sarjalle uskollista kansityyliä. Eli eipä puhuta niistä kansista sen enempää, sisältö sen sijaan lienee tutun laadukasta.
Kotimaisen fantasian osalta syksy näyttää tosi inspiroivalta. Anniina Mikaman Myrrys ja Magdalena Hain Isetin solmu päätyivät lukupinooni arvostelukappaleina, ja niistä on toivottavasti tulossa juttu lokakuun aikana.
... kirjakatalogit ja lisää kiinnostavia uutuuksia
Katalogien tutkimista olen lykännyt aina vain edemmäs ja edemmäs, joten saas nähdä, ehdinkö syksyn pariin ennen kevätkatalogien ilmestymistä. Kiinnostavien uutuuksien bongailu on siten jäänyt sattuman varaan, mutta jotain on sentään jäänyt haaviin alkusyksyn aikana. Tässä oma TOP 3 -uutuusvinkkilistani - herkkuja käännöskirjallisuuden ystäville (linkit vievät kustantajan sivuille):
Jonathan Franzen: Crossroads (Siltala)
Franzenin Vapaus on ollut minulle kesken kesästä asti, ja olen aivan lumoutunut hänen tavastaan kirjoittaa. Vapaus on edennyt hitaasti nautiskellen eli matkaa Pattyn, Walterin ja kumppaneiden kanssa on jäljellä vielä noin 500 sivua. Olin aivan täpinöissäni, kun huomasin, että Franzenilta tulee uusi käännös. Myös Crossroads lupailee vahvaa henkilökuvausta, ja sivumääräkin on yhtä muhkea kuin Vapaudessa.
Valdur Mikita: Lingvistinen metsä (Sammakko)
Mikitan Kantarellin kuuntelun taito oli hurmaava, luonnonläheinen kirja, jonka hankin jokin aika sitten myös omaan hyllyyn. Mikitan uutuus liikkuu historian ja kulttuurin aikakerroksissa, ja mukaan on laitettu suomalaisille lukijoille omistettu esipuhe.
Ann Patchett: Hollantilainen talo (WSOY)
Ann Patchettin Commonwealth teki minuun syvän vaikutuksen, ja olin todella iloinen, kun huomasin WSOY:ltä tulleen suomennoksen romaanista Hollantilainen talo. Olen kuullut kehuja tästä perhetarinasta, joten toivottavasti se löytää lukijansa ja Patchettia suomennetaan lisää.
Ruska on kuluneena syksynä ollut etelää myöten uskomattoman värikylläinen ja sitä todentavien upeiden kuviesi myötä tervetuloa takaisin linjoille!
VastaaPoistaLukeminen on takkuilllut vaihtelevasti koko kuluneen korona-ajan ihan näin eläkeläisenäkin, mutta tuntuu nyt säännösten purun myötä asteittain kohentuvan. Ei ihme, että paluusi työpaikalle loi Liisa Ihmemaassa olon. Puolitoista vuotta etänä ja Kuopuksen Puoliso tuossa virnuili osittaisesta paluusta toimistolle, että on kiiruusti kipitettävä vaatekaupan kautta;)
Kiinnostavia kirjoja nostit esille, niistä Buchholz mainoine tyyleinen sekä loistavine suomennoksineen ja tuttu, turvallinen Rankin Rebuseineen menivät jo varaukseen.
Kiitos ja kaunista syksyn jatketta sekä onnistunutta paluuta ja sopeutumista takaisin ns. etulinjoille!!
Ruska on ihastuttanut täälläkin siinä määrin, että harmittaa, kun lehtiä putoilee jatkuvasti ja komeus on pian ohi. Mutta kyllä tästä värihehkusta kelpaa ammentaa voimaa talven varalle. :)
PoistaLiisa Ihmemaassa kuvaa erinomaisen hyvin olotilaani varsinkin ensimmäisenä toimistoviikkona, joka oli oikeastaan vain puolikas viikko. Ai että tämmöistäkin on?! Vaatekaupan kautta piti toki mennä töihin, sehän on selvää :D , ja se vaatekaupassa käyntikin oli siinä määrin harvinaista herkkua, että tuntui aivan elämysmatkailulta. No, tulipa koettua tämmöinenkin vaihe elämässä.
Buchholz on upea. Tosi kivaa, että innostuit varaamaan kirjan! Mukavaa syksyn jatkoa myös sinulle <3.
Kiva kuulla kuulumisiasi! Itse en ole koskaan osallistunut kirjamessuille, koska ne ovat Joensuusta katsottuna melkoisen kaukana. Pitäisi järjestää majoitusta ja ostaa junaliput ja ties mitä kaikkea. Ehkä joskus vielä.
VastaaPoistaMinäkin olen ollut vain kerran mukana kirjamessuilla aivan paikan päällä, ja sitten viime vuonna virtuaalimessuilla. Kyllähän se järjestelyjä vaatii, kun lähtee kauempaa... muistaakseni yhdistin reissun sukulointiin, niin hoitui sekin siinä samalla (ja sain raahattua sukulaisiakin messuille :D).
PoistaAivan ihania syksykuvia! Tuo Jonathan Franzenin uutuus kiinnostaa, joskin aina vähän arveluttaa kovin paksut kirjat. Tuo Patchett minulla onkin mennyt aivan ohi, tämän laitan lukulistalle. Mukavaa syksyn jatkoa!
VastaaPoistaKiitos! Franzenin kirjoilla on tosiaan kiitettävästi mittaa, tuo uusi on muistaakseni 650 sivua. Mutta jos se on yhtään Vapauden tasoa, on kyllä vaivan arvoinen. Patchett sentään on hieman maltillisempi sivumäärältään. Oikein mukavaa syksyn jatkoa sinulle! <3
PoistaIhania ruskakuvia! Täällä Italiassa näkee vain muutamia keltaisia lehtiä siellä täällä.
VastaaPoistaTuossa Crossroads-kirjassa on minuun vetoava kansi. Pitää paremmin selvittää mistä kirjassa on kyse 😊 En ole tältä Franzenilta lukenut mitään, Peteriltä vain. Patchettin kirjan kansi näyttää jotenkin tutulta, en oikein keksi miksi? Olisiko enkkukirjassa sama
Ruska alkaa olla täällä suunnalla jo nyt historiaa, siihen tahtiin lehdet tipahtevat puista. Mutta kaunista ja ihanan värikästä oli jonkin aikaa! Minäkin tykkään Crossroadsin kannesta, rentoa opiskelijatunnelmaa muutaman vuosikymmenen takaa. :)
PoistaOi, mitkä kuvat!
VastaaPoistaSain täältä heti yhden dekkarivinkin mukaani (Buchholz). Lisäksi bongasin Mikaman Myrryksen jota jo työkaverikin kehui, sekä uuden Franzenin. Vapaus on yksi rakkaimmista ikinä. Se on niin hyvä, että vieläkin melkein itkettää.
Myrrys on tosi kiva, kannattaa lukea! Sain sen juuri tänään luettua loppuun, ja kirja sopi mitä parhaiten suomalaisen kirjallisuuden päivän juhlistajaksi. On hieman erilainen kirja kuin ihana Taikuri ja taskuvaras -sarja, mutta mukavaa, että Mikamalta tulee monenlaista luettavaa.
PoistaTosi kiva koonti! Ehkä minäkin alan summata kuukausiani blogissa muutenkin kuin kirjalistoin.
VastaaPoistaKiitos! Tätä oli kiva kirjoittaakin. Voi olla, että tempaisen jonkinlaisen koosteen myös lokakuusta. :)
PoistaMinä ymmärrän hyvin koosteiden haasteet. Itse en jaksa tehdä niitä, mutta tykkään kyllä lukea. Mexikoring ja Myrrys näistä luettu ja tykätty. Ian Rankin on aina lukulistalla ja tuo Hollantilainen talo voisi olla kiinnostava.
VastaaPoistaMinäkin sain Myrryksen luettua, oli oikein hyvä, joskin hieman erilainen kuin mitä ennakolta odotin. Minullakin Rankin kuuluu pysyvästi lukulistalle. Hän säilyttää tasonsa vuodesta toiseen, siis todella korkean tasonsa.
PoistaLuulen, että aika moni jakaa samanlaisia tuntemuksia tällä hetkellä. Ei ihme, että pitkän tauon jälkeen paluu takaisin lähitöihin on paitsi hienoa myös kuluttavaa. Itse olen ollut oikeastaan koko tämän 1,5vuotta hybridinä eli minulla on työpiste kotona, mutta käytännössä päivittäin käyn myös tapaamisissa tai työkeikoilla, se on osoittautunut hyväksi tavaksi työskennellä ja jäänee pysyväksi malliksi.
VastaaPoistaMutta kirjoistahan tässä kai oli tarkoitus puhua :) Magdalena Hain uusin on minullakin odottamassa, vähän ajattelin tarttua siihen jos ja toivottavasti kun pääsen pitämään muutaman syyslomapäivän.
Crossroads kiinnostelisi tavallaan, mutta ajatuskin tiiliskivestä puistattaa tässä vaiheessa, ehkä joskus myöhemmin.
Voi olla, että jonkinlainen hybridimalli olisi ollut jälkikäteen viisastellen parasta myös minulle. Mutta no, nyt on näin ja olo alkaa olla jo hieman tasaantunut ja toimistossa työskentelystä on tullut lähes rutiinia. :) Jos tästä ajasta jotain positiivista haluaa ammentaa, niin työelämään on mitä ilmeisemmin tullut enemmän vaihtoehtoja hybridin myötä.
PoistaHain uutuus on minulla seuraavana jonossa. Pitää tosin ensin hieman kertailla, mitä siinä ekassa osassa tapahtui. Ahmin sen aikoinaan melkoista kyytiä, mutta vaikka tykkäsin kirjasta aivan hirmuisesti, en muista tapahtumista enää juuri mitään. :)
Bongasin jutustasi kaksi kirjaa. Minäkin odotan Jonathan Franzenin Crossroadin suomennosta., mm. siksi etten ole Franzenia aikaisemmin lukenut. Olen Helmet-jonossa neljäntenä, joten saan kirjan varmasti nopeasti sen ilmestyttyä. ongelma on vain se, että syksyllä kirjoja tulee sekä kirjaston varauksina että kustantajilta niin paljon, ettei kaikkia ehdi lukea. Ja sitten koko ajan löytyy lisää kiinnostavia, kuten mainitsemasi Valdur Mikitan Lingvistinen metsä. Sehän minun on hedottomasti luettava. Kiitos vihjeestä, ja apua, taas yksi luetteva lisää.
VastaaPoistaKiva, että sait tästä hyvät vinkit! Franzenin Vapaus on ollut minulle aika hidas mutta nautinnollinen luettava, joten taidan suosiolla ostaa Crossroadin omaksi, niin saan sitäkin lukea rauhassa omaan tahtiin ilman kirjastojonon painostusta. :)
Poista