Helsingin kirjamessut - tärppejä to-pe!

Loppuviikosta on jälleen Helsingin Kirjamessujen aika 💖. Hurjaa - tuntuu, että syksy on mennyt yhdessä vilauksessa ja messut tulla tupsahtavat nenän eteen pikavauhtia kesäloman jälkeen. Messuilen tänä vuonna itse ostetulla lipulla, sillä bloggaaminen ja muu someilu on jäänyt minulla niin vähälle, etten viitsinyt hakea messuorganisaatiolta somepassia. Tarkoitukseni on kierrellä messuilla kaikkina päivinä ainakin vähän - torstaina aivan itsekseni, muina päivinä seuran kera. Aamusta iltaan en sentään aio messualueella viettää, vaan *koetan* mennä fiiliksen ja jaksamisen mukaan (eli todennäköisesti jossain vaiheessa messuähky iskee päälle, jalat eivät jaksaisi kävellä enää askeltakaan ja mukaan on tarttunut liikaa tavaraa 😀). 

Messuiluun kuuluu totta kai tärppilista, joten tässäpä muutama poiminta torstain ja perjantain ohjelmasta (lauantain ja sunnuntain tärpit koostan kenties toiseen postsaukseen, jos intoa riittää):

** Torstai 24.10.2024 **

Klo: 15:00–15:30, Hakaniemi-lava
Bisnes ja talous, Yhteiskunta

Mitä ovia kirjallisuus avaa maailmalla?

Kirjallisuusvienti kasvoi viime vuonna ennätyslukemiin. Kirjallisuuden tie maailmalle avaa parhaimmillaan myös muita ovia: yksittäiset kirjat, niiden sisällöt ja hahmot saattavat toimia perustana muullekin kotimaisen taiteen ja kulttuurin viennille. Miten tätä kaikkea voidaan kasvattaa tulevaisuudessa? Mitä ovia kirjallisuus voisi avata maailmalla, maailmanpolitiikassakin? 
 
Mm. Pirkko Saisio on keskustelemassa kirjallisuusviennistä. Olen tainnut lukea häneltä vain yhden kirjan, mutta Saision näkisin mieluusti livenä.
 

Klo: 16:00–16:30, Arabia-lava
Terveys ja hyvinvointi

Treenaa Fatiman kanssa

Tämän ajan laajimmin levinnyt ”elintasosairaus” on liikkumattomuus – ja sen seurauksena syntyneet lymfakierron ongelmat, faskioiden kireys sekä vagushermon häiriöt. Fatima Witick on tanssipedagogi, jooga- ja pilates-opettaja sekä kehonhuollon asiantuntija.

Seuraan Fatiman tiliä instassa. Häneltä saa hyviä vinkkejä omatoimiseen venyttelyyn.

*
 
Klo: 19:00–19:30, Vallisaari-sali
Musiikki, Tietokirja

Nainen joka käveli veitseen – kirjoituksia oopperasta ja vallasta

Ooppera on luokkakokemus, se on elitististä, rasistista, nationalistista, naisvihamielistä ja täynnä vallan väärinkäyttöä. Ooppera on aina kietoutunut vallan ympärille kenties näkyvämmin kuin mikään muu taiteenlaji. Karnevalistinen esseeteos kertoo vaikeasta suhteesta, rakkaudesta oopperaan. Se pureskelee eliitin taidetta, joka on välillä myös anarkistista ja vallankumouksellista.
Paavo Kässi haastattelee Marissa Mehriä.

Torstain viimeisiin hetkiin on laitettu näin kiehtova aihe. En harrasta oopperaa enkä juuri lue esseitäkään, mutta Mehrin haastattelu herätti kiinnostukseni.
 

** Perjantai 25.10.2024 **

Perjantaina Töölö-lavalla on niin paljon kaikenlaista mielenkiintoista, että vinkkaan lavan koko ohjelmaa! On monenlaista juttua kääntämisestä (näitä keskusteluja on aina kiva kuunnella, kääntäjillä on omanlaisensa näkemys kirjallisuuteen). L. M. Montgomeryn tyttökirjaklassikoista ja Pirkko Saisiokin on jälleen lavalla.
 
*

Klo: 14:00–14:30, Kumpula
Lasten kirjallisuus (7-12 vuotta)

Lena Frölander-Ulf: Rapsu-trilogia

Murmelien kotikivikon toinen puoli kuuluu käärmeille, jotka pitävät murmeleita alamaisinaan ja ajavat näitä yhä ahtaammalle. Tule kuulemaan Rapsun hurjista seikkailuista, kun Puistopolun peruskoulun viidesluokkalaiset haastattelevat kirjailija Lena Frölander-Ulfia.

Kai Kumpulassa voi käydä fanityttöilemässä aikuinenkin? Lena Frölander-Ulfin kirjat ovat upeita, vaikken Rapsuun olekaan vielä ehtinyt tutustua.

*

Tämmöisillä tärpeillä aion suunnistaa ensimmäisiin messupäiviin. 😊 Mukavia messuja kaikille kirjan ystäville!


Kommentit