P. O'Donnel: Modesty Blaise.

Kesä, fillari ja kaupunki -yhdistelmä johdatti minut sunnuntaina Oulun torille ja kirppispöytien ääreen. En harrasta kirpputoreja, mutta parin pöydän kirjapinot saivat fillarin pysähtymään - kesälukemista ei voi olla liikaa! Mukaan tarttui 'rikollisia pelkin käsivoimin nujertava naistiikeri Modesty Blaise' eli Peter O'Donnellin ensimmäinen Modesty Blaise kirja vuodelta 1965. Ei toki alkuperäispainos vaan hyväkuntoinen Otavan uusintapainos vuodelta 1997.


Voiko tämän parempaa riippumattolukemista ollakaan? Hyvät tyypit ovat hyviä, pahat tyypit pahoja. Päähenkilönä on kirjan takakantta lainaten 'häikäisevän kaunis, määrättömän rikas - ja kuolettavan vaarallinen' Modesty Blaise. Entinen rikollisjärjestön pomo, joka 'eläkepäivinään' päättää avustaa Englannin tiedustelupalvelua kiperissä operaatioissa. Juoni rullaa eteenpäin, kerronta on tehokasta ja sujuvaa, ennalta-arvattavuus ei häiritse vaan pikemminkin on hupaisaa. Totta kai Modesty ja uskollinen apurinsa Willie Garvin selviävät mitä kiperimmistä tilanteista kekseliäisyytensä ja taitojensa avulla! Tiedätkö mikä on kongo? Tämä ja moni muu asearsenaalin yksityiskohta selviää seikkailun tiimellyksessä.

Kirjan tarina on yksinkertainen: rikollisporukka koettaa siepata timanttilähetyksen ja Modesty kumppaneineen on palkattu estämään se. Ja kuinka ollakaan, Modesty sattuu tuntemaan rikollisporukan entuudestaan. Kuten myös sheikin, jolta timantit aiotaan ryöstää sekä komean Paul Haganin, joka hänelle määrättiin apulaiseksi. Piirit ovat pienet. :) Modestyn seurassa ei tarvitse pelätä nykydekkarien kriittistä yhteiskunta-analyysia tai päähenkilöiden henkilökohtaisia ongelmavyyhtejä. Aivot voi laittaa lepotilaan ja antaa Modestyn hoitaa hommat kotiin naarastiikerin lailla.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle: oma ostos kirpparilta
Kirjan tietoja:
Peter O'Donnell: Modesty Blaise (1965)
suomentanut Seppo Harjulehto
Otava, 1997
311 sivua

Kommentit