D. Buckley: David Bowie

Ensimmäinen postaus uuteen blogiini. Jännittää. :) Blogin aloituspäätös on kesälomafiiliksissä olevien aivojen tuotos, joten blogin aloittakoon lomalla luettu Bowien elämäkerta. Kirja löytyy omasta kirjahyllystä.


Kesälomareissun matkalukemistoon valikoitui David Buckleyn kirjoittama elämäkerta David Bowie (Like Pokkari, 2005). Lomakirjan pitää mielestäni olla ainakin paksu, jottei tarvitse montaa kirjaa raahata matkalaukussa. Bowien elämäkerta täyttää tämän kriteerin, 600 sivua. Olenko Bowien fani? En, vaikka joistakin hänen biiseistään pidänkin. Mieheni kuuntelee silloin tällöin hänen levyjään, ja joskus olen Buckleyn opuksen ostanut hänelle lahjaksi. Lomalla on mukava lueskella sellaista, johon muutoin ei tulisi ehkä tarttuneeksi, joten päätin kokeilla pitäisikö Buckley minut hereillä Välimeren auringon alla.

Kyllä vain. Buckley tarjoaa runsaasti nippelitietoa Bowien pitkästä urasta. Kirja on esipuheen mukaan riippumaton tutkimus Bowien työstä. Bowien levyjä käydäänkin läpi yksityiskohtaisesti ja myönnän hyppineeni biisinanalyysit aika nopeasti yli, jos kyseinen kappale ei ollut minulle millään tavoin tuttu (eli melko usein). Kirjassa on paljon Bowien yhteistyökumppanien haastatteluja ja kommentteja, jotka olivat paljon mielenkiintoisempaa luettavaa kuin tarkat levyanalysoinnit. Bowien vaikutusta ja merkitystä musiikkiin ja kulttuuriin analysoidaan myös paljon, joten elämäkerta tarjoaa mukavasti ajankuvaa. Ziggy Stardust ja muut Bowien roolit (no jaa, kirjan perusteella tähän rooliluetteloon voi liittää myös itsensä Bowien), hänen uraansa liittyvä teatraalisuus herätti kiinnostusta tutkia miehen levyhyllyä tarkemminkin. Albumit ja niiden biisit saatiin kirjassa kuulostamaan niin oudoilta, että pakkohan niitä on testata jonain kauniina kesäyönä. :)

Elämäkerroissa arvostan hyvin dokumentoituja lähteitä ja hakemistoa. Se puoli on hyvässä kunnossa Buckleyn kirjassa. Bowien listasijoituksia, levyjä, elokuvia jne on listattu kiitettävästi, jos niitä haluaa kahlata lävitse.

Arvio: Mainiota kesälukemista, jos haluaa uppoutua musiikkimaailman hämyisiin syövereihin.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle: Oman hyllyn kirja
Kirjan tietoja:
David Buckley: Strange Fascination - David Bowie: The Definitive Story. (1999)
Suomennos Hannu Tervaharju
Like, korjattu ja päivitetty 2.painos, 2005.
592 sivua + liitteet

Kommentit