Jane Harper: Kadonnut mies
Kadonnut mies ei kuulu Aaron Falk -dekkarisarjaan toisin kuin pari Harperin edellistä suomennosta, vaan kyseessä on aivan itsenäinen kirja. Mutta aivan kuten Aaron Falk -sarjassa, myös Kadonneessa miehessä Australian äärimmäiset luonnonolosuhteet ovat tärkeä osa kirjan miljöötä ja tunnelmaa. Nyt ollaan kuumuuden ja perhesalaisuuksien keskellä, ja juoni alkaa siitä, kun maatilaa pitävä Nathan Bright katselee vanhan hautakiven vieressä viruvaa ruumista. Miksi alueen olot hyvin tunteva Cameron-veli on kuollut paahtavan auringon alla aavikolla? Miksi hänen autonsa on kilometrien päässä? Millainen ihminen veli oikeastaan oli? Kiinnostavia kysymyksiä nousee esille heti kirjan alkusivuilla, ja Nathanin ja hänen kahden veljensä historiaa ja sen kipupisteitä punotaan hitaasti auki koko kirjan ajan.
Kirjan avauskohtaus oli mielestäni todella vangitseva. Auringonpaahteesta huolimatta minua kylmäsi lukea kuolleen miehen viimeisistä hetkistä:
"Yö oli tuonut hetken helpotuksen. Aamun valjetessa kammottava kehän kiertäminen oli jatkunut jälleen. Toisena päivänä se oli loppunut ennen aikojaan auringon kivutessa kohti keskitaivasta. Mies oli kyllä yrittänyt kaikkensa. Hän oli jahdannut varjoa niin pitkään kuin oli kyennyt.
Hiekkaan oli piirtynyt melkein täysi kierros. Vähän vaille vuorokauden mittainen. Ja lopulta, pitkän odotuksen jälkeen, karjamies sai seuralaisen, kun maapallo pyöri ja varjo jatkoi matkaa yksikseen. Mies makasi liikkumatta hiekassa hautakiven juurella armottoman taivaan alla."
Jane Harper on kohonnut suosikkidekkaristieni joukkoon, se kävi selväksi Kadonnutta miestä kuunnellessani. Tarinassa
ei ole mitään erityisen räväkkää, enkä yleensä pidä dekkarijuonista,
joissa poliisin rooli on vähäinen. Tässä kirjassa pääosassa on siis
Nathan, joka penkoo veljensä kuoleman arvoitusta. Mutta niin
vaan Kadonnut mies koukutti minut varsin tehokkaasti, eikä minua
edes haitannut, että kerrankin arvasin murhaajan henkilöllisyyden ennen
sen paljastumista. Kenties kaukainen Australia ja sen tarjoama erikoinen miljöö selittää osan Harperin dekkarin vetovoimasta.
Yhteiskunnasta erilleen päätyneestä Nathanista piirtyy kirjan aikana hyvä henkilökuva, ja henkilökuvaus ylipäänsä on mielestäni kirjan vahvuuksia. Nathanin menneisyyden salat ja Australian armottoman luonnon vaikutus yhteisön normeihin pitivät mielenkiintoni niin tehokkaasti yllä, että päädyin antamaan kirjalle täydet viisi tähteä Goodreadsiin. Kirjan loppu on hieman nössö, mutta pidin siitäkin. Se nimittäin tuntui virkistävältä poikkeukselta oman lukupinoni dekkarien joukosssa. Toivottavasti Harperia suomennetaan jatkossakin!
Jane Harperia voisi kokeilla. En ole lukenut häneltä mitään.
VastaaPoistaKannattaa kyllä kokeilla! Minä olen tykännyt kaikista Harperin suomennetuista tosi paljon, mutta ehkä tämän uusimman kuitenkin nostan suosikikseni.
PoistaTämä oli kyllä hyvä dekkari ja sopii jännityskirjoista tykkääville äideille lahjaksi. Syyllinen tuli minullekin tietoon, mutta se miten tilanteet jatkuivat oli kiinnostavaa.
VastaaPoistaOn se vaan outoa, miten se karja selviää siellä polttavan auringon alla. Tuli vaan mieleen.
Yhdessä kohtaa tekstiä vinkattiin outoon hiljaiseen poliisiin, ja ajattelin, että hän oli Aaron Falk.
Todellakin, aivan erinomainen lahjaidea. :) Minäkin mietin tuota karja-asiaa, se sivuutettiin tosi ylimalkaisesti kirjassa... hmm, minulla taisi mennä tuo poliisiviittaus ohi.
PoistaMinäkin tykkään Harperista, ja tämä Kadonnut mies oli todella nautinnollinen lukuelämys. Tuskin maltan odottaa, että Harperilta tulee lisää luettavaa. Itse en arvannut syyllistä tällä kertaa, vaan yllätyin todella!
VastaaPoistaHarperin seuraavia käännöksiä minäkin odottelen suurella mielenkiinnolla. Odotukset alkavat olla jo erittäin korkealla!
PoistaKiva kuulla, että muut ovat tästä pitäneet. Minä yritin sinnitellä, mutta oli pakko jättää kesken...
VastaaPoistaKaikestahan ei voi eikä tarvitse pitää (onneksi :D). Minullakin jäävät kirjat kesken, jollei nappaa - turha niitä on väkisin koettaa lukea loppuun, jos on jotain parempaa tarjolla. :)
Poista