E.L. Doctorow: Maailmannäyttely

Kirjastojen poistomyyntikärryistä löytää aina silloin tällöin yllätyksiä. Doctorow on lempikirjailijoitani ja hämmästyin, kun poistomyynnissä oli Maailmannäyttely (Tammi, 1987). Eikö Doctorow houkuttele lukemaan, kun se on joutunut poistettavien listalle? Pakkohan tuo oli ostaa muutamalla eurolla mukaan omaan kirjahyllyyn. Nappasin Maailmannäyttelyn lomalukemiseksi alkukesän reissulle ja aurinkotuolista olikin mukava tehdä mielikuvitusmatkaa 1930-luvun New York Cityyn.

Maailmannäyttely on lapsuuskuvaus. Kertojana toimii Edgar, joka tarinan alussa on alle kouluikäinen. Edgarin muistot ovat välähdyksenomaisia kuvia lapselle tärkeistä tapahtumista ja henkilöistä. Ihailtava ja paljon osaava isoveli Donald, boheemin luonteen omaava yrittäjäisä ja kotia johtava äiti ovat Edgarin elämän tukipilarit. Arjen sattumusten taustalta pilkahtelevat ajan historialliset tapahtumat kuten toisen maailmansodan uhka Euroopassa ja juutalaisuuteen suhtautuminen, tuhoon tuomittu zeppelin Hindenburg sekä tietenkin New Yorkin maailmannäyttely.

Tarinaan tuovat oman näkökulmansa myös aikuiset. Kirja alkaa Rosen eli Edgarin äidin lyhyillä sanoilla omasta nuoruudestaan. Vuoronsa saa myös veli Donald. Edgarin elämän keskeinen hahmo isä sen sijaan ei kerro omaa versiotaan tarinasta; hänen vaikutuksensa tulee esille ainoastaan perheenjäsenten kautta. Eri näkökulmien kautta hahmottuu lämminhenkinen kuva perheestä, jossa vanhempien avioliittoa sävyttävät ristiriidat. Maailmannäyttely ei kuitenkaan alleviivaa vaikeuksia tai kurjuutta, vaan sivuuttaa ne usein kepeän tuntuisesti.

Maailmannäyttely on nautittavaa lukemista.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle: oma ostos divarista
Kirjan tietoja:
E.L. Doctorow: World's Fair (1985)
Suomennos Kalevi Nyytäjä
Tammi, 1987
327 sivua

Kommentit