2 x dekkari: hautausmaajuonia ( #dekkariviikko )

Kirjablogeissa vietetään tällä viikolla dekkariviikkoa, jota emännöi Yöpöydän kirjat -blogin Niina. Itse en ole viime aikoina ehtinyt lukemaan dekkareita enkä juuri mitään muutakaan, sillä työt ja muut puuhat ovat vieneet aikaa ja energiaa siinä määrin, että blogi on jäänyt aivan heitteille. Minulla luurasi kuitenkin luonnoksissa pari lyhytarviota aiemmin keväällä lukemistani dekkareista, joten nytpä ne on hyvä julkaista ja pääsen osallistumaan teemaviikkoon.

Blogi virkistynee myöhemmin kesällä, kunhan pääsen lomailun makuun ja elämä rauhoittuu muutenkin. Mukavaa dekkariviikkoa kaikille genren parissa viihtyville!


****

Elly Griffiths: Maan alla (Tammi 2021, suomennos Anna Kangasmaa)

Ruth Galloway -sarjan uusin osa oli tasoltaan keskinkertainen. Juoni oli liian hajanainen minun makuuni, mutta siitä pidin, että Ruthin arkeologin kyvyt pääsivät enemmän esille kuin muutamissa muissa sarjan osissa. Rikosjutun keskiössä oli toisaalta kadonnut asunnoton nainen, toisaalta vanhat kaivoskäytävät ja niiden salaisuudet. Norwichin historiaa kiedottiin rikostutkimuksiin ihan mukavasti, mutta silti Maan alla tuntui paikoin junnaavalta ja hidastempoiselta. Ruthin ja Nelsonin tarina nytkähteli tutun hitaasti eteenpäin sekin - olikos seuraavassa osassa vihdoin ja viimein luvassa jotain räväkämpää...?

Goodreadsiin kirja saa kolme tähteä. Griffithsillä on taito kirjoittaa tutun turvallista cozy crime -luettavaa, joka puutteistaan huolimatta jaksaa viihdyttää aina sen verran, että seuraavakin sarjan osa tulee luettua.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Luin e-kirjan BookBeatista
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogissa Kirjasähkökäyrä
 

Jørn Lier Horst: CLUE - Hautausmaan arvoitus (Otava 2021, suomennos Päivi Kivelä, lukija Antti Virmavirta)

Norjalaisessa CLUE-sarjassa on samaa henkeä kuin nostalgisessa Viisikko-sarjassa. Tapahtumien keskiössä on kolmen lapsen ja yhden koiran porukka - Cecilia, Leo, Une ja Egon-koira joutuvat jänittäviin seikkailuihin kotikulmillaan. Sarjan punaisena lankana on kulkenut Cecilian äidin outo kuolema, josta lapset muiden puuhiensa ohella ovat koettaneet saada selkoa. Olen kuunnellut sarjaa Antti Virmavirran lukemana ääniversiona, ja vetävästi kirjoitetut CLUE-kirjat ovat olleet mukavaa ajanvietettä silloin, kun ei ole ollut intoa mihinkään syvällisempään lukemiseen. Lisäksi norjalainen merenrantamiljöö on tarjonnut viehättävät kulissit lasten seikkailuille.

Hautausmaan arvoituksessa Cecilian äidin kohtalo viimein ratkeaa, ja lapset myös pääsevät sodanaiksen aarteen jäljille. Kuten kirjan nimi kertoo, hautausmaalla seikkaillaan aika paljon ja totta kai öiseen aikaan. Luulen, että kirjan jännityksen taso on nuorille lukijoille aivan sopiva, eli mitään liian hurjaa ei ole odotettavissa. Historiaan kytkeytyviä juonia on ollut sarjassa aiemminkin, ja niissä Horst osaa asiansa, sillä juonet ovat mukavan uskottovan oloisia, myös tässä uudesssa kirjassa.

Goodreadsiin Hautausmaan arvoitus saa minulta 4 tähteä. Sarjasta ilmestyy myöhemmin tänä vuonna vielä yksi osa, ja odotan mielenkiinnolla, miten se toimii ilman Cecilian äidin vetoapua. Tai voihan olla, että ko. juonilankaan edelleen palataan jolloin verukkeella, mikä olisi sekin omalla tavallaan kiinnostavaa. Yhtä kaikki, CLUE pysyy kuuntelulistallani.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Kuuntelin BookBeatista
 
Osallistun kirjalla Seinäjoen kirjaston lukuhaasteeseen, jossa se sopii kohtaan 13. Nuori.

Kommentit

  1. Griffithsin sarja on hurmaava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarja on ollut minun makuuni hieman epätasainen tasoltaan, mutta todella kiva lisä dekkaritarjontaan pikku mutinoista huolimatta. :)

      Poista
  2. Maan alla on minulla parhaillaan kuuntelussa. CLUE-sarja on vieras mutta kuulostaa siltä, että siihen kannattaisi tutustua. Jännittävää dekkariviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. CLUE on ollut kiva, ja olen tykännyt siitä juuri äänikirjojen muodossa. Virmavirta on loistava lukija juuri tähän sarjaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.