Syyskuun kooste

Blogini alkuaikoina kokeilin kuukausikoosteiden kirjoittelua, mutta silloin into hyytyi alle puolessa vuodessa. Niistä ajoista on kulunut jo sen verran aikaa, että teki mieli antaa koosteille uusi tilaisuus ja tuoda samalla blogiin jotain (ainakin itselleni) uutta. Pidän itselleni peukkuja, että tämän kertainen koosteinnostus kestäisi ainakin vuoden loppuun asti. 😊 Joten olkaapas hyvät, bloggaajan kirjallisessa syyskuussa tapahtui mm. seuraavaa...

Photo by Brigitte Tohm on Unsplash

... kuuntelin: 

...kaksi äänikirjaa: Eva Frantzin Sinisen huvilan ja Rick Riordanin Salamavarkaan, joka aloittaa Percy Jackson-sarjan (blogijuttua luvassa lokakuussa). Molempien kohdalla nautin erinomaisen lukijan äänestä, sillä Anna Saksman ja Antti Virmavirta on huippuja, heidän ääntään kuuntelee ilokseen. Muita suosikkilukijoitani ovat mm. Veikko Honkanen, Leena Pöysti, Lars Svedberg, Pinja Flink. Lukijan ääni on äänikirjassa tosi tärkeä, ja myönnän olevani aika herkkä ärsyyntymään esimerkiksi liian kuuluvista hengitysäänistä tai hassusti painotetuista lauseista. Silloin jää helposti kirjan kuuntelu kesken, vaikka kirja itsessään olisi muutoin kelpo tavaraa.

... luin loppuun mm. 
 
...Donna Tarttin Tiklin, joka on ilmestymisestään asti roikkunut lukulistallani. Viimeisen sivun luettuani olin äärimmäisen tyytyväinen itseeni. Ikuisuus-TBR-listalaiselta tuntunut Tikli ei enää ilmaannu yhdellekään "suunnittelen lukevani nämä kirjat" -listalle, jee! Minulla on muutamia oman hyllyn kirjoja, joita olen suunnitellut lukevani *kauan*, ja voin vakuuttaa, että on mahtava tunne saada edes yksi pois siitä joukosta. Olen nimittäin huomannut, että jossain vaiheessa tulee raja vastaan sen suhteen, kehtaako sitä yhtä ja samaa kirjaa edelleen tunkea jollekin listalle mukaan. Tiklin kohdalla tätä pulmaa ei enää ole. 😊
 
Blogijutun kirjoittelu menee lokakuulle, mutta kyllä Tikli oli hyvä, eihän siitä mihinkään pääse!

... bloggasin lähestulkoon vain uutuuskirjoista:

En itse miellä blogiani uutuuspainotteiseksi kirjablogiksi, mutta syyskuusta muodostui yllättäen varsinainen kirjauutuuksien kuukausi. Kirjajutuistani vain kaksi ja puoli käsitteli ei-tänä-vuonna -ilmestyneitä kirjoja (ja huom! jos käännöskirjan suomennos tai äänikirjan versio on ilmestynyt tänä vuonna, laskin senkin siis uutuuksiin). Tuo merkillinen puolikas tulee Nanna-sarjakuvajutustani, jossa on sekä uutta että vanhaa Nannaa.
 
Bloggausjonoa tutkittuani voin todeta, että tilanne normalisoituu lokakuussa. Jokunen uutuuskirja siellä on, mutta löytyy muutakin. Suunnittelen tosi vähän lukemisiani etukäteen, enemmänkin lukupinon sisältö muotoutuu fiilispohjalta. Mistä päästäänkin seuraavaan kohtaan eli millaiset kirjat eivät puhutelleet minua syyskuussa... 


... huomasin, että syyskuu ei ollut uusien maailmojen kuukausi:

Kesällä luin aika lailla fantasiaa, ja ilmeisesti fantsukiintiö ja ylipäänsä kuvitteellisten maailmojen kiintiö tuli täyteen joksikin aikaa. Jouduin nimittäin palauttamaan kirjaston varausjonosta saapuneen Helena Wariksen Vedenkehrääjän lukemattomana seuraavalle jonottajalle. Ei vaan innostanut! Saman kohtalon kokivat Kepler62-sarjan uusiin osa, Siiri Enorannan Tuhatkuolevan kirous ja Johanna Valkaman Kaukosaarten Aino. Nämä kaikki kuitenkin kiinnostavat minua edelleen yleisellä tasolla, joten tarkoitukseni on palata näiden pariin talven aikana. Myös Erika Vikin Kaksoisauringot-sarjan kakkos- ja kolmososa ovat lukulistani kärjessä, kunhan innostus mielikuvitusmaailmoihin taas herää.

... kokeilin paljon uutuuksia, jotka eivät sitten napanneetkaan (eli jäivät kesken):

Lähikirjastoni pikalainahylly on osoittautunut varsin kattavaksi uutuustarjonnan suhteen, ja olen bongannut sieltä mm. Hamid Mohsinin Exit Westin ja Jennifer Clementin kirjan Rakkaudesta aseisiin. Pikalainoja ja maksuttomia uutuusvarauksia on helppo kokeilla, mutta seuraavat eivät innostaneet niin paljon, että olisin saanut luettua kirjan loppuun asti:

* Jessica Fellowes: Mitfordin murhat - tämä jäi kesken eilen, noin puolessa välissä kirjaa. Kirjassa on liian hidastempoinen rikosjuoni jopa cozy crimen ystävälle, eikä Mitfordin perheen keskelle ympätty lastenhoitajan selviytymistaistelu kohti parempia oloja riittänyt pitämään mielenkiintoani yllä.
* Aki Ollikainen: Pastoraali - uteliaisuuttani kokeilin paljon kehutun kirjailijan uutta luonnonläheistä, maaseudulle sijoittuvaa kirjaa, mutta ei ollut minun teekupposeni. Luin noin 40 sivua ja totesin, etteivät maaseuturomaanit puhuttele tätä lukijaa.
* Francesca Hornak: Viikko on pitkä aika - ja 400 sivua on pitkästi luettavaa, jos henkilöhahmot eivät tunnu erityisen kiinnostavilta. Perhesalaisuudet eivät viekoitelleet, ja kirja jäi kesken noin sadan sivun jälkeen.

Kirjojen kesken jättäminen on minulle nykyään aika helppoa, enkä jaksa ponnistella kirjojen kanssa ns. väkisin kovin pitkään. Joko lukeminen maistuu tai sitten ei.

... päätin lopettaa venkoilun blogini Facebook-tilin kanssa eli:

Blogin FB-sivulle ei tule enää uusien blogijuttuni linkkejä. En ole oikein missään vaiheessa blogitaipaletta päässyt sinuiksi blogitilini Facebook-päivitysten kanssa, se on tuntunut enempi vähempi pakkopullatyyliseltä hommalta. En myöskään ole jaksanut seurata mahdollisia kommentteja päivityksiin tai muutenkaan olla erityisen aktiivinen facessa. No, ei niitä kommentteja paljon olekaan ollut... oma innostuksen puute on tainnut heijastua suoraan siihen, paljonko muitakaan on kiinnostanut seurata tiliä. Joten nyt sanon virallisesti heipat FB-tililleni! Uusia juttulinkkejä ei sinne enää ilmesty, sen sijaan jaan linkkejä Twitter-tililläni, jonka olen kokenut mieluisaksi kanavaksi. Blogini on minulle (vain) harrastus, ja on parempi viedä sitä eteenpäin itselle sopivin keinoin. Lukijat toivottavasti löytävät uusiin juttuihin ilman FB:täkin.

... tein varovaisia lukusuunnitelmia lokakuulle:

Helmet-lukuhaaste ei ole viime aikoina juurikaan edistynyt, mutta tavoitteeni on päästä vuoden loppuun mennessä ainakin 40 luetun rajapyykille. Viisi kirjaa siis vielä! Ja niistä ainakin yksi lokakuun aikana.

Sarjakuvahaasteessa olisi kiva päästä Asterix-tasolle. Viisi puuttuu tästäkin tavoitteesta (+ muutama luettu pitäisi saada blogiin asti)! Jottei homma jää viime tippaan, niin muutama sarjakuva siis lokakuun lukupinoon.

Siinäpä väljät suunnitelmat lokakuulle. Olen huomannut, ettei minun kannata tehdä kovin tiukkoja lukusuunnitelmia, sillä eivät ne kuitenkaan toteudu. 😄  

Huh, tulipa pitkä koostejaarittelu! Mukavaa syksyn jatkoa kaikille!

Kommentit

  1. Johanna Valkaman sarja on tosi kiinnostava ja uusin kirja vain parantaa sarjan tasoa, sillä kirjan miljöö on Färsaaret.
    Pastoraalikin upposi minuun runollisen kauniilla tyylillä. Luulenpa, että kirja kilpailee tämän vuoden kirjapalkinnoista.
    Tiklin voittaminen on upea suoritus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen tykännyt Valkaman sarjasta, ja sen osat ovat olleet mukavan erilaisia keskenään. Uusin osa pääsee taatusti lukuun talven mittaan. :)

      Poista
  2. Minustakin blogini FB-sivujen päivittäminen on alkanut tuntua pakkopullalta ja olen itsekin pohtinut lopettavani sen kanavan. Minulla on Donna Tarttin kirjat myös ikuisella lukulistalla ja siellä ne varmaan pysyvät vielä jatkossakin, ainakin toistaiseksi, kun ei millään tunnu aika riittävän. Hyvää syksyn jatkoa sinullekin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehtii niitä Tartteja lukemaan. :) Hänellä on niin hidas julkaisutahtikin, ettei uutta kirjaa ihan joka vuosi pukkaa. Jumalat juhlivat öisin on minun suosikkini Tarttin kirjoista. Jos vain aikaa löytyy, niin sitä suosittelen lämpimästi. Kiitos, hyvää syksyn jatkoa myös sinulle!

      Poista
  3. Olipa mukava lukea koostettasi. Onnittelut Tiklin selättämisestä, se odottelee omassakin hyllyssäni, mutta nuo tiiliskivet... Pastoraalista sen sijaan pidin, se on sopivan lyhytkin!, ja Ollikainen on hurmannut minut kirjoillaan, niiden kielellä.

    Helmet-haasteessa minulla on suvantovaihe eikä uusia kirjoja tahdo kertyä, kun en ole niitä erikseen luettaviksi tavoitellut. Nyt on koossa 38 kirjaa, ja olen tyytyväinen jos muutaman vielä saan. En edes yritä täyttä 50 kirjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tiiliskiville kannattaa varata aikaa... minullakin meni Tiklin kanssa useampi viikko, ja välillä se oli hieman tauollakin. Minulla on sama juttu Helmetissä. Uusien kirjojen saaminen haasteeseen vaatii jo enemmän tai vähemmän etsimistä, ja viime aikoina ei ole ollut moiseen yhtään intoa. Mutta luulen, että loppuvuonna saatan taas innostua Helmetistäkin... kirja kerrallaan, mitään stressiä en tänä vuonna ota haasteesta (viime vuonna puristin listan täyteen viime hetkillä ja sitä en kyllä halua ottaa uusiksi).

      Poista
  4. Kiintoisa kooste päivityksine ja kauniine kuvineen! Päivittäminen, olen huomannut noin yleensäkin on terve asia, jottei urautuisi ja joku harrastus tai kiinnostuksen kohde muuttuisi harmaaksi pakkopullaksi.
    Pastoraalin kanssa kävi sanoin: ei istunut , ei puhutellut..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jotain pientä uutta on kiva keksiä aina joskus, vaikka tämä blogini pääosin rullaakin tuttuja latuja eteenpäin. Olen miettinyt myös jotain teemaviikkoja syksylle, mutta saapa nähdä löytyykö aikaa niiden toteuttamiseen.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.