Kaija Pannula & Netta Lehtola: Kettujuttuja

Kaija Pannulan ja Netta Lehtolan lastenkirja Kettujuttuja (WSOY, 2019) päätyi lukupinooni kirjan Finlandia-ehdokkuuden ansiosta. Kustantajan sivuilla kirjalle annetaan ikäryhmäsuositus 3+ eli Kettujuttuja sopii ääneenluettavaksi perheen pienimmille. Meillä ei asu lapsilukijoita, joten en yleensä lainaa kirjastosta tämän kohderyhmän kirjoja. F-ehdokkuus herätti kuitenkin uteliaisuuteni. Millainen lastenkirja täytti raadin kriteerit tänä vuonna?


Kettujuttuja yllätti minut todella iloisesti. Pienten lasten kirjat ovat minulle ilmeisen vieras ja outo laji, sillä odotin saavani luettavakseni paljon yksinkertaisempaa ja yksiulotteisempaa tekstiä kuin miksi Kettujuttuja osoittautui. Kirja sisältää kolme tarinaa, joissa pääosissa on nimettömäksi jäävä kettu. Kettumaisten juttujen tekstiosuudet ovat tosi lyhyitä, mutta niiden ja kauniin kuvituksen avulla kerrotaan aika syvällisiäkin juttuja. En osaa arvioida, miten ne lapsilukijoille aukenevat, mutta näin aikuisnäkövinkkelistä tykkäsin kovasti esimerkiksi siitä, miten kettu ei aina jaksa olla erityisen sosiaalinen:


... mutta kun käy vaikka vähän hiihtelemässä ja tuulettamassa ajatuksiaan, toisen ketun seura voikin olla taas jo ihan kiva juttu:


Elämä ei ole pelkkää iloa ja päivänpaistetta, sillä ketun tarinoihin mahtuu mukaan erään tutun kuolema:


Pieneen kirjaan tuntuu sisältyvän koko elämän tunnekirjo, taitavan vähäeleisesti kerrottuna ja kuvitettuna. Ketut ja kaikki muutkin kirjan sivuilla vilahtelevat eläinhahmot vaikuttavat varsin sympaattisilta. Kuvituksessa ja tarinoiden käänteissä heijastuu mukavasti suomalainen vuodenaikojen vaihtelu, ja minusta oli hauskaa, että kirjan eläinhahmot viihtyivät niinkin perinteisten askereiden parissa kuin hiihto ja puutarhanhoito. Ketun maalausharrastus tuo silti pirteän lisän tarinoihin, ja sitoo niitä hyvin yhteen.

Viehättävä ja ajatuksia herättävä Kettujuttuja saa minulta neljä tähteä Goodreadsiin.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Luetaanko tämä?, Lastenkirjahylly
Kirjan tietoja:
Kaija Pannula (teksti) & Netta Lehtola (kuvitus): Kettujuttuja
WSOY, 2019
59 sivua

Kommentit

  1. Hurmaava teos, valitettavasti - ja toisaalta erittäin hyvä niin - ei ole minullakaan enää iltasatuja kuuntelevia lapsenlapsia, vaan lukevat kaikki itse täyttää päätä.
    Mutta samoin näin aikuissilmällä ei voi kuin ihailla etenkin ketun ilmeikkyyttä ja teoksen kaunista ulkoasua. Uskoisin tämän olevan sikälikin oiva satukirja, että läheisessä ja luottamuksellisessa satuhekessä sen aiheepiiri antaa luontevasti tilaa pienen kuulijan joskus vaikeasti esille otettavillekin kysymyksille kuten suru ja kuolema...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin tämän kirjan kuvitus on todella onnistunut. Kauniit, kirkkaat värit ja selkeät kuvat, joissa on silti ajatusta mukana. Pitäisi ehkä uskaltautua useammin lukemaan ja katselemaan näitä aivan pienille suunnattuja kirjoja.

      Sehän on vaan mukavaa, että teillä on lukuharrastus siirretty onnistuneesti jälkipolville. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.