#hyllynlämmittäjä: Pelin henki - Chad Harbach

Hyllynlämmittäjä-haasteeni on nitkahdellut nihkeästi eteenpäin, mutta Chad Harbachin Pelin henki (Otava, 2013) nostaa luettujen määräni neljään. Ja kun olen tuominnut kaksi kirjaa kesken jääneiden pinoon (ja olen jo ko. kirjat myös kierrättänyt eteenpäin), niin tässähän ollaan jo hyvinkin haasteen puolivälissä. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että Pelin henki osoittautui erinomaisen hyväksi ja mieltä lämmittäväksi kirjaksi, keskivertoa paljon paremmaksi lukuromaaniksi. Tämmöisiä aarteita on kiva löytää omasta hyllystä!

Amerikkalaiseen yliopisto- ja baseball-maailmaan sijoittuva romaani on suomenkielisen nimensä mukaisesti vahvasti urheiluhenkinen, mutta ihmissuhteiden kuvaus limittyy silti sulavasti hienhajuun ja fyysiseen ponnisteluun. Pelin hengen keskiössä ovat pienessä Westishin yliopistossa opiskelevat Mika Swartz ja Henry Skrimshander. Henry on Miken löytö, todellinen lahjakkuus baseballissa. Miken johdolla vaatimattomista oloista lähtöisin oleva Henry tutustuu yliopistoelämän kuvioihin ja hioo taitojaan kentällä. Yliopiston rehtori Guert Affenlight on myös baseball-joukkueen kannattaja, mutta aivan omista syistään. Affenlightin lahjakas tytär Pella on ajautunut elämässään tuuliajolle, mutta niinpä vain hänkin löytää uuden kiintopisteen isänsä johtamasta yliopistosta. Näistä aineksista kehittyy tiivis ihmissuhteiden kudelma, jossa Mike, Henry, Guert ja Pella hapuilevat kohti omaa onneaan ja koettavat hahmottaa, mitä se onni heille mahtaisi tarkoittaa.

En itse ole laisinkaan kiinnostunut baseballista, mutta Harbach on onnistunut kirjoittamaan tarinaansa niin sympaattisia henkilöhahmoja, etten häiriintynyt treenikuvauksista tai baseball-otteluiden käänteiden selostuksista. Ei niitä kirjassa ylenpalttisesti ollutkaan, mutta kun tavallisesti lukemissani kirjoissa urheilu loistaa poissaolollaan, niin muutamatkin kohtaukset pompahtivat lukukokemuksessa voimakkaasti esille. Mielestäni urheiluelämän raadollisuus yhdistyy Pelin hengessä mainiosti nuoruuden epävarmuuden kokemuksiin, ja elämän ja baseballin pelikentillä päähenkilöiden elämänarvot punnitaan moneen kertaan kirjan aikana.
"Schwartzin mielestä juuri tämä oli olennainen paradoksi baseballin, jalkapallon tai minkä tahansa urheilulajin ytimessä. Sitä rakasti, koska piti sitä taiteena: erityisen soveliaiden ihmisten harjoittamana näennäisen merkityksettömänä touhuna, joka ei antautunut yrityksille selittää sen arvoa mutta joka tuntui silti kertovan jotain todellista tai jopa olennaista ihmisenä olemisesta. Ihmisenä oleminen taas tarkoitti käytännössä sitä, että olemme elossa ja ymmärrämme kauneutta, kykenemme jopa silloin tällöin luomaan sitä, mutta jonain päivänä olemme kuolleita emmekä luo enää mitään." (s. 242)
Pelin hengen henkilögalleria tuli kirjan parissa vietettyjen tuntien aikana sen verran läheiseksi, että viimeisellä sivulla oli haikea olo. Teki mieli halata koko porukkaa ja toivottaa heille kaikkea hyvää loppuelämään. Pelin henki saa minulta neljä tähteä Goodreadsiin.
 

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Mari A:n kirjablogi, Hurja Hassu Lukija, Kirjojen keskellä
Kirjan tietoja:
Chad Harbach: The Art of Fielding (2011)
Suomennos Tero Valkonen
Otava, 2013
469 sivua

Kommentit

  1. Pelin henki on niin hieno kirja, jonka joskus sattumalta löysin. Toivotaan että kirjailija kirjoittaisi vielä lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehdottomasti toivotaan Harbachilta lisää kirjoja! Tämä oli minulle todella positiivinen yllätys, vaikka muistelenkin mm. sinun kehuneen tätä. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.