6 naisen kirjoittamaa kirjaa

Kirjablogien naistenviikko -teema jatkuu blogissani muistelosarjalla, ja tällä kertaa valitsin arkistoista kuusi naisten kirjoittamaa kirjaa. Nämä kaikki ovat mielestäni myös erinomaisia kesäkirjoja, joten ne sopivat vinkattavaksi siitäkin syystä.

George Eliot: Middlemarch (julkaistu 10.8.2013)

Luin tämän ihastuttavan englantilaisklassikon blogini alkuaikoina, ja kirjan pituuden ei pidä antaa säikäyttää. Kirja kuuluu mielestäni helposti lähestyttäviin klassikoihin, ja sen henkilögallerian toimista piirtyi hienoa ajankuvaa. Olen liittänyt juttuuni lainauksen kirjan kohdasta, jossa tiivistetään avioliiton olemus näin onnistuneesti:

"Avioliitto, johon hyvin monet kertomukset päättyvät, on meidän päivinämmekin vielä jonkin uuden alku kuten se oli Aatamille ja Eevalle, jotka viettivät kuherruskuukautensa Paratiisissa, mutta saivat ensimmäisen pienokaisensa autiomaan orjantappuroiden ja takiaisten seassa. Se on edelleen kodin eepoksen alku - vähittäistä pyrkimystä täydelliseen yhteenkuuluvaisuuteen, joka vuosien karttuessa toteutumistaan toteutuu, niin että yhteinen vanhuus on onnellisten yhteisten muistojen elonkerjuuaikaa - tai sen auttamatonta menettämistä."


Upeaniminen kirja on sisältönsä puolesta tasokas lukuromaani. Muistan vieläkin, miten vaikeaa sen tähdittäminen minulle jostain syystä oli. Ensin annoin sille vain kolme tähteä, mutta onneksi tulin katumapäälle ja kävin aikanaan nostamassa tähtimäärän neljään. Kirjan loppuratkaisu oli muistaakseni laimea, mutta muutoin Punaisen sään tiikereissä oli hyvin latautunut tunnelma.


Helena Wariksen Pohjankontu-trilogia oli viime kesäni parhaita kirjoja. Todella lumoavaa, luonnonläheistä fantasiaa. Osat olivat omanlaisiaan, mutta sarja säilyi tasokkaana viimeiselle sivulle asti. Sarjassa on mukana kaunis rakkaustarina ja jännitystä, ja yleistunnelma on muistini mukaan rauhallinen. Uskallan siis vinkata sarjaa myös heille, jotka eivät  tavallisesti lue fantasiaa.


Nina Hurma: Yönpunainen höyhen (julkaistu 25.10.2013)

Löysin Nina Hurman noir-sarjan pian blogini aloittamisen jälkeen, ja tykästyin kovasti 1920-luvun Helsingin tunnelmiin. Sarjan kakkososa Hatuntekijän kuolema on vielä tätä sarja-aloitustakin parempi, mutta mielestäni osat kannattaa lukea oikeassa järjestyksessä. Toivottavasti sarja jatkuu, sillä tämä on eräs kotimainen dekkarisuosikkini.

Zadie Smith: Kauneudesta (julkaistu 17.5.2016) 

Smithin yliopistomiljööhön sijoittuva romaani oli kevääni parhaimmistoa. Parhaimmillaan kirja on hauska ja hillitön, ja onnistunut henkilögalleria sai minut oitis kiinnostumaan toimistaan.


Nobel-voittajan Martha Quest-sarja (eli oikealta nimeltään Väkivallan lapset -sarja) kertoo nuoren naisen tarinaa. Tapahtumien ajanjakso ulottuu toisen maailmansodan molemmille puolille, ja tapahtumapaikkoina ovat Rhodesia ja Lontoo. Sarja on paikoin ollut minulle hidaslukuinen, mutta antoisa. Sarjan aloitusosa oli erinomainen, ja toivon saavani viisiosaisen sarjan päätösosan luettua loppuun tämän kesän aikana.

Blogimuistelusarjani aiemmat osat:

6 pientä tarinaa
6 kirjaa pari(sta)suhteesta
6 kirjaa kesän odotukseen

Kommentit

  1. Middlemarchia olen miettinyt lukeako, sillä löysin siitä tehdyn filmisovituksen (tv?) kirpparilta ja ostinkin. Samalla DVD:llä on kaksi muutakin brittikirjaa filmattuna. Se dvd on nyt lainassa, enkä ole vielä sitä katsonut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, jollet ole vielä lukenut Middlemarchia niin kannattaa ainakin kokeilla. Itse en ole törmännyt elokuvaversioon, mutta tykkäsin kovasti kirjasta. Vähän pitkähän se tietysti on, mutta minusta hyvin antoisa. Kirja on muistikuvieni mukaan kestänyt aikaa hienosti - vaikka tietysti semmoinen vanhanaikainen tunnelma toki välittyy lukijalle.

      Poista
  2. Middlemarchin haluaisin lukea. Olen lukenut Eliotilta vain Myllyn joen rannalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Middlemarch oli hieno kirja, ja olisi kiva kuulla mitä mitä mieltä olet siitä. Enpä ole tullut lukeneeksi muuta Eliotilta, vaikka niin pidin Middlemarchista. Mylly-kirja vaikuttaa kiinnostavalta sekin pikaisen googlailun perusteella.

      Poista
  3. Kiinnostavia kirjoja, puolet olen lukennut, puolet lukematta... Doris Lessingin kirjoja mulla on muutama odottamssa, odotan inspiraatiota kirjaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Doris Lessingiltä on suomennettu aika paljon kirjoja, joten valinnanvaraa riittää kun Lessing-innostus iskee. Minulla on 'enää' noin 250 tuhtia sivua jäljellä tuota Lessingin sarjan viimeistä osaa. Upea kirja, mutta aina väliin on luettava muuta, jotain kevyempää. :)

      Poista
  4. Doris Lessing kiinnostaa, Viides lapsi on hyvin muistissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viidettä lasta en ole vielä lukenut, mutta tuon Martha Quest -sarjan myötä hänen muukin tuotantonsa on alkanut kiinnostaa. Kesä ennen pimeää minulla on luettuna, muttei mitään muuta.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.