Doris Lessing: Myrskyn varjossa (Martha Quest #3)

Doris Lessingin Martha Quest -sarja on ehtinyt kolmanteen osaan kirjassa Myrskyn varjossa (Otava, 1995). Luin sarjan kaksi ensimmäistä osaa viime vuonna nobelistihaasteen innostamana, ja tänä vuonna tavoitteeni on lukea sarjan kolme viimeistä osaa. Sarjan aiempia tapahtumia voi kurkata blogijutuistani (ks. linkit tämän jutun lopussa), mutta sanottakoon sen verran, että edellisen osan päätteeksi Martha jätti miehensä Douglasin ja pienen lapsensa, ja lähti elämään omaa elämäänsä. Myrskyn varjossa -kirja ei silti ole itsesäälissä tai katumuksessa kieriskelyä, vaan Martha elää tässä kirjassa kommunismiaatteen innoittamaa arkea toisen maailmansodan varjostamassa Etelä-Rhodesiassa eikä haikaile menneitä. Tämä oli mielestäni jopa hämmentävää, sillä vaikkei minulla omia lapsia olekaan, luulisi äidin ikävöivän tai edes ajattelevan lastaan vaikkei miestä olisikaan ikävä. Minun on todettava, että mielestäni Martha saatiin tässä kirjassa vaikuttamaan lähes tunteettoman kylmältä ihmiseltä.
"Kun he lopulta itseensä ja asiakirjaan tyytyväisinä valmistautuivat lähtemään, Maisie puhui ensimmäisen kerran. Maisie oli liittynyt ryhmään, jotta "ei tulisi riitaa Andrewin kanssa", kuten hän selitti. Hän sanoi: - Haluaisin tietää erään asian. Tarkoitan, mitä hyötyä tästä on? Te - tarkoitan me emme voi edes osallistua vaaleihin, joten meillä ei ole mitään mahdollisuutta toteuttaa tätä käytännössä. Ja Andrew selitti minulle eilen, ettei tilanne nyt ole vallankumouksellinen, joten te ette edes odota olevanne vallassa. Miksi sitten näette tällaisen vaivan?
    Anton sanoi: - Mutta, toveri Maisie, meidän velvollisuutemme on määritellä puolueen politiikka, jotta ihmiset tietävät kantamme.
    - Mutta tämähän on salainen ryhmä. Kuinka ihmiset voivat tietää?
    Athen puuttui keskusteluun puhuen tapansa mukaan suoraan Maisielle - hän ei koskaan puhunut yleisesti koko ryhmälle. - Maisie, sinun täytyy ymmärtää. Meitä tosin on vähän. Mutta me olemme enemmän kuin vain muutama ihminen. Me olemme kommunismin ihanne." (s. 213 - 214)

Marthan elämä pyörii tässä kirjassa täysin kommunistiryhmän ja sen toiminnan ympärillä. Ryhmän toiminnan kautta nousee hienovaraisesti esille rotujen välisiä ristiriitoja ja yhteiskunnan valtasuhteiden ongelmia ja epäkohtia. Naisen asema pohdituttaa mm. siten, onko heidän huulipunan käyttönsä sopivaa ryhmän kokouksissa. No, vakavampiakin aatteellisia linjoja kommunismin kannattajat miettivät, mutta kuten yllä oleva lainaus vihjaa, ryhmän toiminta jää täysin aatteen ja sen ihannoinnin tasolle. Käytännön vallankumouksesta ei edes haaveilla, mutta kirjan loppupuolella aate sentään asettuu vastatusten arkirealismin kanssa.

Poliittisen puuhastelun taustalla jyllää toinen maailmansota, mutta siihen kirjassa viittaillaan vain silloin tällöin etäisesti. Tapahtumien keskiössä on pitkälti Martha, ja hänen miessuhteensa saavuttavat kirjassa uuden etapin. Martha menee jälleen naimisiin, ja tuntee jälleen jo sanoessaan 'tahdon', ettei tämän avioliiton tulevaisuudennäkymä ole ruusuinen. Eteneekö sarja jatkossa mies per osa vauhdilla? Martha ihmettelee kirjassa itsekin, löytääkö hän koskaan rinnalleen oikeanlaista miestä.

En muista, puhuttiinko sarjan edellisessä osassa kommunismista kovinkaan paljon, mutta sen suuri osuus Myrkyn varjossa -kirjan tapahtumissa yllätti minut. Mistäs juuri tämä aate putkahti kirjaan ilman sen kummempia selityksiä? Eräs selitys löytyy Wikipedian tarjoamista Lessingin elämäkertatiedoista. Lessing näet kuului itsekin kyseisen aatteen kannattajien ryhmään nuoruudessaan. Lyhyitä elämäkertatietoja oli mielenkiintoista lukea, sillä yhtymäkohtia sarjan tähänastisiin tapahtumiin näytti löytyvän useita.  

Myrskyn varjossa saa minulta kolme Goodreads-tähteä. Kirja oli ajoittain puisevaa, hidastempoista luettavaa, mutta mielenkiintoisia teemoja kirjasta löytyi runsain mitoin. Jos Marthan tarina kiinnostaa, suosittelen sarjan lukemista alusta asti järjestyksessä, sillä tässä kirjassa ei tuhlata sivuja aiempien tapahtumien selittelyyn.

Martha Quest -sarjan aiempien osien bloggaukseni:
Parempien ihmisten lapsi (Martha Quest #1)
Hyviin naimisiin (Martha Quest #2)

***
50 kategorian listahaaste saa merkinnän kohtaan 9) A book by a female author.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogeissa Jokken kirjanurkka ja Illuusioita.
Kirjan tietoja:
Doris Lessing: A Ripple from the Storm (1964)
Suomennos Heidi Järvenpää
Otava, 1995
315 sivua

Kommentit

  1. Tätä samaa haihattelua ja lapsen jättämistä ihmettelin. Toisaalta neljännessä osassa ilmenee, että avieron tullessa naisen asema ei ole vahva, ja Martha kyllä kaipaa lastaan.

    Martha on punaaatteen pauluissa, mutta Lumous katoaa teoksessa alkaa värihaaleta ja uuteen mieheen muistaakseni nimeltään Hesse välit viiletä, joskin Marthalla on seuraava suhde käynnissä ... wikipedian mukaan Lessing jätti ensimmäisen perheensä, mutta toisen avioeronsa jälkeen muutti poikansa kanssa Lontooseen

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Doris_Lessing

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neljännen osan nimi antaa tosiaan ymmärtää, että Martha saattaa palata maan pinnalle aatteellisesta innostuksestaan. Tähän antoi tosin viitteitä jo tämän nyt lukemani osan loppu. Hesse taisikin olla jo tässä osassa mukana... pitäisikin lainata pikaiseen tuo seuraava osa, jottei vallan unohdu henkilöt ja taustat.

      Poista
  2. Doris Lessing on ehdottomasti yksi niistä kirjailijoista, joiden tuotantoon minun on pakko tutustua. Kiitos tästä, olen taas askeleen lähempänä sitä hetkeä, että tartun Lessingin kirjoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lessingiä voin lämpimästä suositella. Hänellä on todella monipuolinen tuotanto, jossa riittää minullekin vielä luettavaa vuosiksi, uskallan sanoa. :) Hän on kirjoittanut scifiäkin, ja kunhan saan Marthan tarinan päätökseen, ajattelin kokeilla tuota genreä Lessingin tyyliin. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.